2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas sākas stingrā mājsēde; Kādi sodi paredzēti par mājsēdes neievērošanu? Un Līdz gada beigām jāreģistrē un jāsakārto «sirsniņmājiņas»; 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vietējo pašvaldību referendumu likumu virza tālāk; Reģionālo maršrutu autobusi kursēs saskaņā ar skolēnu brīvdienu grafiku; un Igaunijā kādā vasarnīcā atrasts «žurku karalis»

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija pirmajā vietā pasaulē Covid-19 saslimstības ziņā; Latvijā samazinājies šķirto laulību skaits; un Jēkabpilī pabeigti būvdarbi Amatu mājā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas sākas stingrā mājsēde; Kādi sodi paredzēti par mājsēdes neievērošanu? Un Līdz gada beigām jāreģistrē un jāsakārto «sirsniņmājiņas»; 

No šodienas Latvijā ieviesti stingri ierobežojumi attiecībā uz pulcēšanos, sabiedriskām aktivitātēm, tirdzniecību, pakalpojumiem, mācībām un citām klātienes norisēm ar mērķi samazināt Covid-19 straujo izplatību. Tāpat vakaros un naktīs noteikta mājsēde, paredz valdības lemtais. Ministri vienojās, ka jaunie striktie ierobežojumi būs spēkā četras nedēļas.

No šodienas ieviesta mājsēde – cilvēki laikā no pulksten 20 līdz 5 paliek mājās. Mājsēdes laikā iziet no mājas drīkst dažos gadījumos; jāaizpilda apliecinājums. Vecāki, kuri nedzīvo kopā ar saviem bērniem, drīkst tikties, ja nav slimi ar Covid-19 vai nav jāizolējas. Mašīnā – tikai viena mājsaimniecība vai divi cilvēki no dažādām mājsaimniecībām. Brīvlaiku pagarina līdz 29. oktobrim; no 1. novembra klātienē mācās tikai 1.–3. klase. Bērnudārzi pieejami ģimenēm, kuru locekļi nevar strādāt attālināti. 

Tirdzniecības vietas klātienē strādā no pulksten 6 līdz 19. Klātienē strādā tikai nepieciešamāko preču veikali. Degvielas uzpildes staciju un aptieku darba laiku neierobežo. Iepirkties internetā un saņemt preces ārpus veikala vai piegādē uz mājām – drīkst. Sākoties mājsēdei, drīkst strādāt arī ēdienu piegādātāji. Ēdināšanas iestādes ēdienu drīkst izsniegt tikai līdzņemšanai.

Aizliegti privāti pasākumi, pulcēšanās vairāk nekā vienas mājsaimniecības ietvaros. Nedrīkst notikt piketi un sanāksmes. Bēres drīkst notikt ārā līdz 20 cilvēkiem. Dievnami vaļā individuāliem apmeklējumiem. Kultūrvietas nestrādā, sporta pasākumi nenotiek, izņemot profesionālo sportu. Netiek sniegti pakalpojumi, kas nav vitāli svarīgi.

Turpmāko mēnesi mājsēdes laikā pēc plkst.20 drīkstēs vest mājdzīvnieku īslaicīgā pastaigā savas dzīvesvietas tuvumā. Policija aicina iedzīvotājus rast iespēju dzīvniekus izvest pastaigā līdz plkst.20, tomēr, ja nav šādas iespējas, tad pēc minētā laika drīkst vest dzīvnieku īslaicīgā pastaigā savas dzīvesvietas tuvumā. Izvest ārā, piemēram, suni vienlaikus drīkst viens cilvēks, nevis visa ģimene.

Par īpaši stingro Covid-19 ierobežojumu neievērošanu iedzīvotājiem varēs piemērot līdz 2 tūkstoši eiro lielu sodu, bet juridiskajām personām līdz 5 tūkstoši eiro sodu. Pandēmijas laikā jau līdz šim normatīvie akti paredzējuši, ka par Covid-19 ierobežojumu neievērošanu fiziskai personai var piemērot administratīvo sodu no 10 līdz 2 tūkstoši eiro, bet juridiskajai personai – no 140 līdz 5 tūkstoši eiro. Šāds regulējums būs spēkā arī no šodienas līdz 15.novembrim.

Turpinām ziņas

Līdz gada beigām visām sirsniņmājiņām un citām decentralizētajām tualetēm jābūt reģistrētām un sakārtotām atbilstīgi Ministru kabineta noteikumiem, kas stājās spēkā jau 2017. gadā. Lai gan reģistrācija sākta visās pašvaldībās, iedzīvotāju aktivitāte daudzās pašvaldībās ir zema. Tādēļ, visticamāk, līdz noteiktajam termiņam uzdevums pilnībā netiks izpildīts. Līdz 2020. gadam centralizētās attīrīšanas sistēmas attīstībā no Eiropas Savienības fondiem ieguldīts vairāk nekā viens miljards eiro. Tomēr joprojām, pēc aptuvenām aplēsēm, gandrīz 300 tūkstoši iedzīvotāju izmanto decentralizētās kanalizācijas sistēmas, no kurām populārākā ir sausā tualete ar krājtvertni. 

Eirovīzijas dziesmu konkursā 2022.gadā piedalīsies 41 valsts, un tas ir par divām valstīm vairāk nekā šogad, vakar pavēstīja Eiropas Raidsabiedrību savienība. 66. Eiropas popmūzikas dziesmu konkurss notiks Itālijā Turīnā arēnā "PalaOlimpico" 10., 12. un 14.maijā. Nākamgad konkursā atgriezīsies visas 39 valstis, kas piedalījās šogad, turklāt piedalīsies arī Melnkalne un Armēnija. 

Un vēl kāda sēru vests

Trešdien 59 gadu vecumā mūžībā aizsaukts bijušais Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās informācijas viņš miris pēc inficēšanās ar Covid-19. Cimdars  šovasar bija starp Šlesera dibinātās partijas “Latvija pirmajā vietā “ dibinātājiem un tās ģenerālsekretārs, un tāpat kā viņa pārstāvētā partija iestājās pret obligāto vakcināciju. Cimdars centrālo vēlēšanu komisiju vadīja kopš 1997. gada. Pēc Saeimas lēmuma viņš amatu atstāja 2019. gadā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vietējo pašvaldību referendumu likumu virza tālāk; Reģionālo maršrutu autobusi kursēs saskaņā ar skolēnu brīvdienu grafiku; un Igaunijā kādā vasarnīcā atrasts «žurku karalis»

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Vietējo pašvaldību referendumu likuma projektu, kas noteiks referendumu ierosināšanas un norises kārtību. Likumā paredzēts noteikt jautājumus, par kuriem var ierosināt un rīkot vietējas pašvaldības referendumu, tā finansēšanas avotu, kā arī kārtību, kādā ierosināms un rīkojams referendums un paziņojami rezultāti. Plānots, ka referendumu varēs rosināt par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un domes lēmumu, ar kuru pašvaldība ierosinājusi publiskas ēkas būvniecību. Tāpat arī referendumu varēs ierosināt par domes atlaišanu. 

Valsts policija kopā ar sadarbības partneriem ir gatava kontrolēt visus patlaban noteiktos ierobežojumus. Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andris Zellis norāda, ka ar vislielāko bardzību likumsargi vērsīsies pret tiem, kuri traucē mediķu darbu.  Likumsargi pastiprināti kontrolēs pārvietošanās ierobežojumus, kā arī turpinās kontrolēt noteiktās drošības prasības sabiedriskajā transportā, skaistumkopšanā, tirdzniecībā, ēdināšanas, arī pakalpojumu sniegšanas, pašizolācijas un pulcēšanās jomā, kas no šodienas aizliegti jebkurā situācijā un jebkurā skaitlī.

Izstrādāti grozījumi Krimināllikumā, ar kuriem tiks noteikta kriminālatbildība par viltota sadarbspējīgā sertifikāta iegādi vai sveša sertifikāta lietošanu. Ar paredzētajiem grozījumiem par viltota sadarbspējīgā sertifikāta iegādi draudētu līdz vienam gadam aiz restēm. Tāds pats sods tiktu paredzēts tiem, kas izmantotu citu personu sertifikātus. No kriminālatbildības gan būtu iespējams izvairīties, ja persona labprātīgi paziņotu par sertifikāta viltošanas faktu. Ar likumprojektu arī iecerēts palielināt sankciju, kas paredzēta par prettiesiska labuma došanu, ja līdz šim par to draudēja piespiedu darbs, tad nu, iespējams, cietumsods.

Turpinām ziņas

Līdz 29.oktobrim reģionālo maršrutu autobusi kursēs saskaņā ar skolēnu brīvlaika grafiku. Kopumā šīs izmaiņas skars aptuveni 300 reģionālo autobusu maršrutu visā Latvijā, arī Jēkabpils, Līvānu un preiļu novados. Daļā maršrutu tiks atklāti jauni reisi, bet daļā tie tiks slēgti. Auto transporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo kustības sarakstu.

Covid-19 izplatības dēļ ieviesto stingrāku ierobežojumu laikā sabiedriskajā transportā, kuru dotē pašvaldības, nepiemēros vietvaru noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus. Saskaņā ar Ministru kabineta lemto no 21. oktobra līdz 15. novembrim pilsētas un piepilsētas sabiedriskajā transportā pasažieru skaits nedrīkst pārsniegt 50 % no tā ietilpības. Ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, tad jāmarķē sēdvietas, nodrošinot distancēšanās prasību ievērošanu. Sabiedriskā transporta darbības laiks mājsēdes laikā – no pulksten 20 līdz 5 – netiks ierobežots, lai nodrošinātu iedzīvotāju, nokļūšanu uz darbu un mājās.

Un vēl

Kāds Igaunijas iedzīvotājs vasaras mājā atradis "žurku karali" – tā dēvē vairākus grauzējus, kas sasējušies ar astēm. Dzīvnieki atrasti Pelvas apriņķī, un nogādāti Tartu Universitātes zinātniekiem. Tas ir pirmais žurku karaļa atradums Igaunijā pēdējo 15 gadu laikā, bet visā pasaulē 400 gadu laikā atklāti tikai apmēram 60 žurku karaļi. Parasti šajā stāvoklī atrasti dzīvnieki jau ir miruši, jo nespēj pārvietoties un atrast sev barību, taču šoreiz dzīvnieciņu mūžs būs ilgāks, jo pētnieki cer precizēt kopības iemeslu. Pēc izpētes 13 grauzējus iemidzinās, un tie kļūs par muzeja eksponātiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija pirmajā vietā pasaulē Covid-19 saslimstības ziņā; Latvijā samazinājies šķirto laulību skaits; un Jēkabpilī pabeigti būvdarbi Amatu mājā

Latvija ir apsteigusi Lietuvu un pašlaik šeit ir visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19 Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikas zonas valstu vidū. Iepriekšējā nedēļā Latvija pēc saslimstības rādītāja bija 2.vietā aiz. Turklāt Latvija joprojām ir ceturtajā vietā mirstības ziņā ar diagnosticētu Covid-19. Latvijā kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir pakāpusies līdz tūkstoš 256,77 gadījumiem.

Latvijā pagājušās diennakts laikā reģistrēts rekorddaudz saslimšanas gadījumu ar Covid-19 -  2 tūkstoši 935 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19. No atklātajiem inficēšanās gadījumiem 2 tūkstoši 265 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši, bet 670 bija vakcinēti. Jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita diennakts rekordapjoms šogad oktobrī ir pārspēts vairākkārt. Iepriekš lielākais inficēšanās skaits bija 16.oktobrī – 2 tūkstoši 799 gadījumi diennaktī.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, arī Jēkabpils novadā turpina pieaugt saslimstība ar Covid-19. Kopš jūlija līdz 20.oktobrim kopumā tūkstoš 762 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Divu pēdējo nedēļu laikā jeb 14 dienās Jēkabpils novadā reģistrēti – 842 saslimšanas gadījumi ar koronavīrusu, kas ir ceturtais augstākais rādītājs valstī. Savukārt pēdējo divu dienu laikā kopā atklāti 144 saslimšanas gadījumi. Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir 2075,1  saslimušie, kas ir ceturtais augstākais rādītājs Latvijā.

Eiropas Komisija ir uzsākusi diskusijas par Eiropas Savienības fiskālās disciplīnas noteikumu pārskatīšanu. Pandēmijas dēļ šie noteikumi tika atviegloti. Tas ļāvis daudzām valstīm ne tikai atbalstīt savu ekonomiku, bet arī ievērojami kāpināt valsts parādus. Tagad uzdevums ir domāt par šo parādu mazināšanu, vienlaikus netraucējot izaugsmei un zaļajam kursam. Valstīm tiek prasīts īstenot savu fiskālo politiku tā, lai budžeta deficīts nepārsniegtu 3% un valsts parāds - 60% no valsts iekšzemes kopprodukta. 

Covid-19 pandēmija var turpināties lielu daļu no 2022.gada, jo trūcīgās pasaules valstis pietiekamā daudzumā nesaņem Covid-19 vakcīnas. To britu raidsabiedrībai BBC atzinis Pasaules Veselības organizācijas vadītāja padomnieks Brūss Eilvords. Tikmēr vairākās pasaules valstīs turpina pieaugt inficēto skaits, bet valdības lauza galvu par to, kā panākt pēc iespējas plašāku cilvēku vakcināciju, tajā skaitā ar papildu devām. Turpinās arī apstiprināšanas process Covid-19 vakcīnām bērniem.

Turpinās ziņas

Vidējais laulības ilgums Latvijā tās šķiršanas brīdī ir 13,3 gadi un pēdējo gadu laikā tas nedaudz samazinās, tomēr 50 gadu laikā, salīdzinot ar 1971.gadu, šķirtās laulības ilgums ir pieaudzis gandrīz par 40%, palielinoties 20 un vairāk gadu ilgušu laulību šķiršanās īpatsvaram, informē Centrālās statistikas pārvalde. Kā norāda CSP, pirms 50 gadiem biežāk laulājās, taču biežāk arī šķīrās. Kopš 1970.gada līdz 1990.gadam vidēji gadā tika noslēgtas 10, bet šķirtas piecas laulības uz 1000 iedzīvotāju. Līdz ar neatkarības atgūšanu mainījās laulību un šķiršanās tendences. Strauji samazinājās ne tikai laulību skaits - vidēji uz 1000 iedzīvotāju pēdējo 30 gadu laikā gadā noslēgtas vien piecas laulības gadā, bet arī šķirto laulību skaits - vidēji tiek šķirtas trīs laulības uz 1000 iedzīvotāju.

Līdz 14. novembrim ir aizliegtas dzinējmedības, bet atļautas individuālās medības personām ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Valdība lēmusi, ka mājsēdes laikā – no 21. oktobra līdz 14. novembrim - ir aizliegti klātienes saimnieciskie pakalpojumi, tajā skaitā arī kolektīvās medības. Medniekiem tas nozīmē, ka: nedrīkst notikt dzinējmedības, ir atļautas individuālās medības – tikai personām ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Negatīvs Covid-19 tests neder. 

Un vēl

Šonedēļ Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļā Sēļu sētā ekspluatācijā nodota jaunbūve - Amatu māja. Būvdarbus veica uzņēmums SIA “Erbauer group”. Amatu mājā tiks izvietota ekspozīcija par amatniecības tradīcijām Sēlijā un iekārtotas telpas dažādām praktiskām nodarbībām. Apmeklētājus tagad varēs uzņemt visa gada garumā, kas līdz šim Sēļu sētā nebija iespējams. Kā jau iepriekš tika minēts, Amatu māja tapa Eiropas Savienības atbalstīta projektā. Tā kopējās izmaksas 1,7 miljoni eiro.

Atstājiet komentāru