2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 19.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 19.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Drīzumā gaidāma Saeimas priekšsēdētāja nomaiņa ; Oktobrī aicinās potēties prêt Covid-19 ; un Šonakt uz Daugavpils šosejas pie Pļaviņām sāka darboties vidējās ātruma kontroles posmi.

Jaunās koalīcijas - "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" - politiķi iesnieguši lēmumprojektu par Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna atsaukšanu no amata. Iepriekš izskanējis, ka Saeimas priekšsēdētāja amatu pēc Smiltēna varētu ieņemt ZZS politiķis Gunārs Kūtris. Viņš šo informāciju nav noliedzis. Kā ziņots, piektdien Saeimas vairākums apstiprināja Evikas Siliņas vadīto Ministru kabinetu, kurā pārstāvēta Jaunā Vienotība, ZZS un "Progresīvie".

Saistībā ar skaļo rezonansi izraisījušo Valsts izglītības satura centra publicēto materiālu par seksuālo un reproduktīvo veselību nokļūšanas izglītības sistēmā centra vadītāja Liene Voroņenko ar izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas rīkojumu ir atstādināta no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Jau ziņots, ka ministrijā ir sākta dienesta pārbaude par Valsts izglītības satura centra publicētā metodiskā materiāla "Seksuālā izglītība, jautājumi un atbildes" izstrādes un publicēšanas norisi, tai skaitā minētā materiāla virzības publiskošanai procesā pieņemto lēmumu un risinājumu atbilstību labas pārvaldes principam un centra iekšējai kontroles un risku vadības sistēmai. Dienesta pārbaudes laiks noteikts līdz 13.oktobrim.

Krievijas pensiju izmaksas par šī gada trešo ceturksni Latvijā kavēsies, jo nav saņemti naudas līdzekļi no Krievijas. Kā informē Labklājības ministrija, līdzekļus šīm pensijām nodrošina Krievijas Federācijas Pensiju un sociālās apdrošināšanas fonds, bet Latvijas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra tās tikai izmaksā. Krievijas fonds ir informējis, ka tiek meklēts risinājums, lai Krievija varētu veikt naudas pārskaitījumu pensiju izmaksai. Līdzko minētie līdzekļi tiks saņemti, sociālā apdrošināšanas aģentūra nodrošinās to izmaksu. Savukārt gadījumos, ja Krievijas pensiju izmaksas aizkavēšanās to saņēmējiem ir radījusi problēmas apmaksāt neatliekamas ikdienas dzīves vajadzības, Labklājības ministrija aicina vērsties pēc palīdzības savas pašvaldības sociālajos dienestos.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskajā tiesā vakar atsākās Ukrainas juridiskā cīņa pret Krieviju, kur abas valstis viena otru apsūdzējušas genocīdā. Tiesas sēdēs Starptautiskajā tiesā, kas pazīstama arī kā Pasaules Tiesa, Ukrainu atbalstīs rekordliels citu valstu skaits - kopumā 32. Kijiva lietu pret Krieviju ierosināja neilgi pēc tās uzsāktā pilna apmēra iebrukuma Ukrainā. Krievija tolaik pašas izvērsto pilna apmēra iebrukumu valstī attaisnoja ar apgalvojumu, ka Ukraina izvērsusi genocīdu pret krieviski runājošajiem valsts austrumu apgabalos Luhanskā un Doneckā. Ukraina šīs apsūdzības noraidīja un apgalvoja, ka tieši Maskava plānojusi genocīdu Ukrainā, kā arī pieprasīja apturēt iebrukumu un izmaksāt kompensācijas valstij par okupācijas spēku nodarītajiem zaudējumiem.

Pēc Somijas uzņemšanas NATO aliansē savu kārtu aizvien gaida Zviedrija, kas līdz šim saskārusies ar šķēršļiem no Turcijas un Ungārijas. Turcija pēc ilgām sarunām šovasar pauda apņemšanos iestāšanās protokolus ratificēt, tomēr joprojām nav pilnīgi skaidrs, vai visas Ankaras vēlmes tiešām ir izpildītas. Ar šķēršļiem Zviedrijas uzņemšanai draud arī Ungārija. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā, no 11.septembra līdz 17.septembrim, konstatētas 122 Covid-19 inficētas personas, kas ir par 32 gadījumiem vairāk nekā nedēļu iepriekš.  Slimību profilakses un kontroles centrā atgādina par nepieciešamību izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem, piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru. Tāpat svarīgi ievērot roku higiēnu, proti, regulāri mazgāt vai dezinficēt rokas, nepieskarties ar netīrām rokām sejai, kā arī vairākas reizes dienā vēdināt telpas, plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā. Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka gripas monitorings atsāksies no oktobra pirmās nedēļas, savukārt aicinājums iedzīvotājiem vakcinēties tiks izteikts - oktobra vidū vai noslēgumā.

Kā ziņots, kopš augusta beigām Covid-19 izplatība Latvijā pieaug, un to var izskaidrot gan ar mācību sākšanos skolās, gan cilvēku atgriešanos no laukiem pilsētās pēc vasaras atvaļinājumiem.

CO2 mērījumi 303 skolās rāda, ka tikai 17% skolu gaisa kvalitāte atbilst normai, vissliktākā situācija ir lielo pilsētu skolās. Daudzās skolās klasēs ir tikai daži atverami logi, veicot skolu renovācijas, vecā ventilācijas sistēma dažreiz pat aiztaisīta ciet, jaunas neizbūvēja. No 2024. gada skolu gaisa kvalitāti ņems vērā skolu akreditācijā. Speciālisti norāda, ka skolu gaisa kvalitātes uzlabošanai ir jāatrod risinājums, pretējā gadījumā skola netiks akreditēta darbam.  

Un vēl

Pagājušajā naktī uz Daugavpils šosejas pirms un aiz Pļaviņām sāka darboties divi vidējā ātruma kontroles posmi. Tie atrodas no Kokneses līdz Stukmaņiem un no tilta pār Aivieksti Pļaviņās līdz mājām Banderi.  Jāatgādina, ka nedēļas nogalē sāka darboties vidējā ātruma kontroles posms uz Daugavpils šosejas no Krustpils līdz Stūrniekiem. Šajos posmos kontrolēs vidējo ātrumu, OCTA, tehnisko apskati un autoceļu lietošanas nodevas samaksu. Jau vēstīts, ka vidējā ātruma kontrole Latvijā tiek ieviesta, lai uzlabotu satiksmes drošību. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Mājsaimnieceībām piedāvās trīs mēnešu atlaidi elektrības sadales tarifam ; Jēkabpils ģimnāzijas basketbola laukumā bērni uzvedas pārgalvīgi, pašvaldība piesaistīs policiju uzraudzībai ; un Protestēs prêt izmaiņām Dzīvnieku aizsardzības likumā.

No oktobra līdz gada beigām mājsaimniecībām kompensēs 60% no "Sadales tīklu" tarifā noteiktās fiksētās maksas par jaudu jeb tā dēvētā jaudas abonementa. Par to vakar pavēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa, ekonomikas ministrs Viktors Valainis un satiksmes ministrs Kaspars Briškens. Par attiecīgo likuma grozījumu virzīšanu izskatīšanai Saeimā šodien paredzēts lemt valdības sēdē. Savukārt līdz pirmajam 1.novembrim no atbildīgajām ministrijām jānāk ar risinājumu, kā nākamgad risināt Sadales tīklu tarifu kāpumu fiziskajām personām. Kā iespējamos risinājumus no 2024.gada valdības vadītāja minēja gan iespēju pārskatīt Sadales tīklu tarifus, gan arī finanšu avotu meklēšanu tarifu straujā kāpuma risināšanai.

Pievienotās vērtības nodokļa jeb PVN samazināšana Latvijas ēdinātājiem, vismaz terminēti, būtu pareizākais risinājums – tā uzskata Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisija. PVN samazināšana no 21% līdz 12% būtu valsts atbalsts ēdinātājiem pēc Covid-19 krīzes, kas ļautu tikt galā ar parādiem. Tikmēr pret šādu PVN samazinājumu ēdinātājiem iebilst Finanšu ministrija. Tālāk šis jautājums vērtēšanai nodots Saeimas Tautsaimniecības komisijai.

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 12% un bija 142,28 eiro par megavatstundu. "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos pagājušajā nedēļā novērotas gan kāpjošas, gan krītošas cenu tendences. Tajā skaitā arī Lietuvā elektroenerģijas vidējā cena pieauga par 12% un bija 142,44 eiro par Megavatstundu. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas cena bija vidēji 135,24 eiro par Megavatstundu, kas ir pieaugums par 10% salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš.

Krievu okupētajā Mariupolē pēdējo divu nedēļu laikā 11 Krievijas militārpersonas, tajā skaitā virsnieki, noslēpumaini miruši no sirds apstāšanās, vēsta dialog.ua. Vietējai “policijai” ir aizdomas par saindēšanos, lai gan, veicot autopsiju, inde organismā netika atrasta. Izteikta versija, ka tā varētu būt kāda viltīga inde, kas pēc sirdsdarbības apstāšanās ātri pazūd no upura ķermeņa. Krievi uzskata, ka viņus vajā vai nu ukraiņu aģenti, vai pilsētas iedzīvotāji, kas gaida Ukrainas bruņoto spēku atgriešanos. Krievijas militārpersonas tiek aicinātas neņemt no vietējiem iedzīvotājiem ēdienu un dzērienus.

Arvien pieaugot pārtikas cenām, Horvātijas valdība lēmusi iejaukties un noteikt cenu griestus visbiežāk pirktajiem produktiem. Valdība izziņojusi arī citus pasākumus, lai palīdzētu gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Horvātijas valdībai šie pasākumi izmaksās gandrīz pusmiljardu eiro. Cenu griesti attieksies uz 30 visbiežāk pirktajām precēm, piemēram, saulespuķu eļļa, piens, milti, cukurs, vistas gaļa un malta cūkgaļa, rīsi, olas, kā ar citiem produktiem, tai skaitā dažiem dārzeņiem. Piemēram, cukuram maksimālā cena noteikta 1,33 eiro kilogramā, bet 10 olas nedrīkstēs maksāt vairāk par 2,45 eiro. Piena maksimālā cena būs 0,98 eiro litrā. Tāpat cenu griesti noteikti populārākajām higiēnas precēm.

Turpinām ziņas

Sociālajā vietnē Facebook publicēts video, kurā redzami skolēni, kas draiskojas un spēlē bumbu Jēkabpils valsts ģimnāzijas basketbola laukumā. Viens no pusaudžiem uzrāpies uz basketbola groza un pēc tam tajā karinās. Jāpiebilst, ka pagājušajā gadā šajā laukumā notika traģisks negadījums, kur līdzīgi pusaudzim karinoties pie basketbola groza, iekārta sakļāvās un bērns guva nopietnas traumas. 

Radio1 sazinājās ar video autoru un noskaidroja, ka video filmēts svētdien 17.septembrī pulksten 19.20, laikā, kad skolā mācības nenotiek un uz vietas nav pedagogu. Pēc pērn notikušā negadījuma tika diskutēts vai ir nepieciešams darbinieks, kas uzmana kārtību stadionā ārpus mācību laika. Pašvaldībā toreiz skaidroja, ka šāds darbinieks nav nepieciešams, jo mācību laikā skolas teritoriju uzrauga ģimnāzijas atbildīgais darbinieks, savukārt ārpus mācību laika par bērnu atrašanos kādā no pilsētas vietām, drošību un uzvedību atbildība jāuzņemas vecākiem. Taču šis sociālajā vietnē publicētais video vēlreiz atsauca atmiņā traģisko notikumu un raisa jautājumu, ko darīt, lai līdzīgi negadījumi neatkārtotos.

Radio1 sazinājās ar Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieku Alfonu Žuku un jautāja vai viņš ir redzējis šo video un var to komentēt no drošības viedokļa un vai pašvaldība plāno ko darīt, lai nenotiktu vēl kāds traģisks negadījums.

AUDIO

Ar aculiecinieka video var iepazīties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Rīt, 20.septembrī pie Saeimas ēkas notiks pikets, kura dalībnieki iestāsies pret izmaiņām Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas, pēc protesta akcijas rīkotāju domām, apgrūtināšot "dzīvnieku tiesības tikt glābtiem". Dzīvnieku aizstāvji norāda, ka Saeimā uz otro lasījumu Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumu projektā iekļauts priekšlikums, ar kuru faktiski tikšot liegta palīdzības sniegšana bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem, pieprasot ikvienam dzīvnieku glābējam pirms tam reģistrēties kā dzīvnieku patversmei, "tādējādi liedzot Latvijas sabiedrībai būt humānai un nevienaldzīgai". Dzīvnieku aizstāvji aicina nepieļaut, ka tiek ierobežota palīdzības sniegšana dzīvniekiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties:Kad varētu tapt valsts budžets? Kā tiks indeksētas pesijas? Un Jēkabpils apkārtnē turpinās vasara.

Ņemot vērā darba apjomu ministrijās pie valsts budžeta, valdība lēmumu par budžeta projekta apstiprināšanu un virzīšanu skatīšanai Saeimā varētu pieņemt tuvāk novembrim. Finanšu ministrs Arvils Ašeradens uzsver, ka nemainās plāns budžetu pieņemt tā, lai tas varētu stāties spēkā 2024.gada 1.janvārī. Līdz šim ticis pieļauts, ka valdībai budžeta projekts būtu bijis jāsagatavo līdz 15.oktobrim. Tagad Ašeradens pieļauj ne vairāk kā dažu nedēļu nobīdi no šī datuma, lai novērstu riskus, kas būtu saistīti ar to, ka ministriju darbiniekiem lielā darba apjoma un ierobežotā laika dēļ nāktos strādāt pa naktīm. Lai kvalitatīvi sagatavotu budžeta projektu, pēc politiķa vārdiem, nepieciešama maza laika rezerve, bet finanšu ministrs neredz nekādu apdraudējumu tam, ka budžets stātos spēkā 1.janvārī.

Lēmumam atbrīvot no amata finanšu grūtībās nonākušās Rēzeknes domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču jābūt juridiski pamatotam, tāpēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa šo lēmumu pieņems pēc novembrī gaidāmā Valsts kontroles revīzijas atzinuma. Intervijā latvijas televīzijai ministre sacīja, ka šobrīd gaida Bartaševiča paskaidrojumus, ko viņam pēc uzsāktās mēra atstādināšanas procedūras sniegt uzdeva iepriekšējais ministrs Māris Sprindžuks. Atbildi no Rēzeknes mēra Bērziņa sagaida līdz rītdienai. Savukārt valsts kontroles atzinums tiek gaidīts līdz novembrim, un tad arī Bērziņa varētu pieņemt gala lēmumu par mēra atstādināšanu.

Ukraina iesniegusi prasības Pasaules Tirdzniecības organizācijā pret Poliju, Slovākiju un Ungāriju, jo šīs trīs Eiropas Savienības valstis tomēr nolēma pagarināt Ukrainas graudu importa aizliegumu. Tikmēr ASV ieradies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš apmeklēs gan Vašingtonu, gan Ņujorku, lai tur piedalītos ANO Ģenerālajā asamblejā. 

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija piektdien nolēma nepagarināt Ukrainas graudu importa aizliegumu. Kontrole pār Ukrainas graudu importu ļāva Bulgārijai, Ungārijai, Polijai, Slovākijai un Rumānijai ierobežot Ukrainas izcelsmes produktu, piemēram, kviešu, kukurūzas, rapša sēklu un saulespuķu tirdzniecību savos tirgos.  Par spīti Eiropas Komisijas lēmumam, Polija, Ungārija un Slovākija atstāja to spēkā. Ukraina jau bija brīdinājusi, ka spers juridiskus soļus, kas tagad arī izdarīts. Kijiva ir iesniegusi prasības Pasaules Tirdzniecības organizācijai pret šīm trim valstīm. Ukraina uzsver, ka šādi ierobežojumi ir Ukrainas starptautisko saistību pārkāpums. 
Tikmēr Bulgārijā lauksaimnieki vakar bija izveidojuši pagaidu blokādes uz automaģistrālēm un ceļiem, kas ved uz Rumānijas un Grieķijas robežām, protestējot pret lēmumu izbeigt Eiropas Savienības importa aizliegumu Ukrainas graudiem. Zemnieki pieprasa, lai Bulgārija turpina Ukrainas graudu produktu kontroli, kā arī aizliedz pārtikas eļļas, augļu un dārzeņu, piena produktu, gaļas, mājlopu un medus importu no Ukrainas.

Somijas prezidents Sauli Nīniste brīdinājis savus Eiropas līderus un pilsoņus nebūt pārāk pašpārliecinatiem, noraidot iespēju, ka Krievija karā pret Ukrainu var uzvarēt, ziņo unian.net. Intervijā laikrakstam “The New York Times” viņš sacīja, ka karš Ukrainā ilgs vēl ilgu laiku un notikumi var attīstīties pavisam negaidītos veidos. Jo īpaši, ja runājam par kodolieroču izmantošanu. Ņemot vērā šos riskus, viņš aicināja kritiķus bez politiskās atbildības mēģināt saprast līderu vilcināšos, runājot pari sarežģītas tālas darbības raķešu un bezpilota lidaparātu piegādi Ukrainai. Nīniste atturējās spriest, cik ilgi karš turpināsies, kā tas beigsies un kāda būs dzīve pēc tam. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pēc kara beigām Krievija nekur nepazudīs un būs jāmeklē jauni veidi, kā ar to sazināties.

Turpinām ziņas

Latvijā katru gadu rudenī – 1. oktobrī - tiek pārskatīts pensiju apmērs, veicot pensiju indeksāciju. To nosaka likums “Par valsts pensijām”. Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu, skaidro Labklājības ministrija. Šoruden tiks palielinātas pensijas vai to daļu apmērs, kas nepārsniedz 609 eiro. Tas nozīmē, ka tiks indeksēts viss pensijas apmērs, ja tas nepārsniedz 609 eiro. Savukārt tām pensijām, kuras ir lielākas par 609 eiro, indeksēs tikai daļu no piešķirtās summas – jau pieminētos 609 eiro. Izņēmums ir politiski represētie, cilvēki ar I grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem tiks indeksēts viss pensijas apmērs. Šogad visām pensijām tiks piemērots vienots indekss – 1,0640. Tas nozīmē, ka cilvēki, kas saņēma 1,43 eiro par katru stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada beigām, turpmāk saņems 1,52 eiro, bet tie, kas saņēma 2,14 eiro – turpmāk saņems 2,28 eiro.

Likteņdārzā Koknesē pagājušās nedēļas nogalē goda vietā tika celti āboli. Ikgadējā Ābolu ballē no pašā Likteņdārzā novāktajiem un ciemiņu atvestajiem āboliem, turpat dārzā spieda sulu un vārīja ievārījumu. Ābolu balles idejas autors ir Jānis Bergmanis, kurš savulaik bija Likteņdārza tehniskais direktors. Dārza centrālās alejas malās sastādītas ābeles, kas pavasaros tā apmeklētājus priecē ar baltajām ziedu kupenām, rudenī – ar ābolu ražu. Pirms astoņiem gadiem, kad tika sagaidīta pirmā lielākā ābolu raža, bija jādomā, ko ar tiem darīt. Vienkārši nolasīt un kaut kur aizvests neesot bijis interesanti, tāpēc radusies ideja par ābolu ballīti ar dažādām aktivitātēm. Sulas spiešanai Jānis no kaimiņa aizlienējis Ulmaņlaika sulu spiedi, kas joprojām ir darba kārtībā un katru gadu šajā dienā ceļo uz Likteņdārzu. Svaigo sulu turpat no spiedes varēja nogaršot ikviens dārza apmeklētājs, savukārt sapildītu pudelēs vēlāk iegādāties līdzņemšanai. Tāpat kā ievārījumu, kas palika pāri pēc mielošanās ar pankūkām, kurām mīklu bija sagādājusi kafejnīca “Baltais gulbis”. Šogad Likteņdārza Ābolu balli apmeklēja vairāk kā tūkstoš 600 cilvēku, kas ir par aptuveni 400 vairāk nekā pērn. 

Un vēl

Vairākās novērojumu stacijās iepriekšējās piecas diennaktis vidējā gaisa temperatūra bija zemāka par +15 grādiem, kas nozīmē meteoroloģiskā rudens sākumu. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvajiem datiem sešās no 25 galvenajām novērojumu stacijām 14.septembrī sācies meteoroloģiskais rudens. Diennakts vidējā gaisa temperatūra zem +15 grādiem no 14. līdz 18.septembrim bija Alūksnē, Gulbenē, Rēzeknē, Saldū, Stendē un Zosēnos. Pārējās novērojumu stacijās no iepriekšējām piecām diennaktīm bija divas līdz četras diennaktis ar temperatūru zem +15 grādiem, bet Kolkā reģistrēta tikai viena šāda diena. Tā kā šodien visā valstī diennakts vidējā gaisa temperatūra prognozēta virs +15 grādiem, valsts lielākajā daļā, tajā skaitā Jēkabpils apkārtnē,  turpinās meteoroloģiskā vasara. 

Jau ziņots, ka meteoroloģiskais rudens parasti sākas augusta beigās vai septembra sākumā. Pagājušajā gadā meteoroloģiskais rudens valstī kopumā sākās 31.augustā, bet 2021.gadā tas iestājās jau 22.augustā. Kā vēstīts, sestdien, 23.septembrī, būs rudens ekvinokcija - Zemes ziemeļu puslodē iestāsies astronomiskais rudens.

Atstājiet komentāru