2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Krustpilieši atvadās no vecās Krustpils pamatskolas ēkas (FOTO)

Krustpilieši atvadās no vecās Krustpils pamatskolas ēkas (FOTO)

 Piektdienas pēcpusdienā Jēkabpils pamatskolas pagalmā pulcējās krustpilieši, kuriem ir tuva un mīļa bijusī Krustpils pamatskola, kuras ēka šobrīd jau ilgu laiku netiek izmantota un laika zoba sagrauzta stāv Rīgas ielas malā. Šo ēku tuvākajā laikā paredzēts nojaukt.
 
 
Tāpēc tie, kas kādreiz šeit ir mācījušies, kuru vecākiem un vecvecākiem šī bija viņu skola, piektdien pulcējās, lai no skolas atvadītos uz visiem laikiem.
 
 
Jēkabpils pilsētas bibliotēkas direktore Renāte Lenša stāsta, ka pēc pulcēšanās Jēkabpils pamatskolas pagalmā, pasākuma dalībnieki vēl pēdejo reizi izstaigāja savas vecās skoliņas gaiteņus. Pēc tam pasakuma dalībnieki devās uz Krustpils kultūras namu, kur dalījās atmiņās par savām skolas gaitām un skatījās līdzpaņemtās fotogrāfijas.
 
 
Šis pasākums ir kārtējais UNESCO stāstu bibliotēku tīkla ciklā rīkotais.
 
 
"Skolas gaitas Krustpils pamatskolā es uzsāku 1951.gada rudenī un šajā skolā mācijos līdz pat 9.klases vidum. Tad mēs pārgājām uz jauno skolu kalnā. Jaunā skola nav pieaugusi ne manai, ne manu vienaudžu sirdij. Jo arī tagad aizejot uz šo skolu viņa man un manai sirdij ir un paliek sveša. Mazajā koka skoliņā mēs katrs bērns bijām, kā zieds dārzā, kurus aprūpēja ne tikai skolotāji, bet arī vecāko klašu audzēkņi. Viņi neļāva mums darīt pāri un centās dalīties visā. Tas bija pēckara laiks, bija beigušās divas izvešanas, par ko skaļi nerunāja, bet mēs zinājām, ja vecāki kaut kur par kaut ko sačukstās, tātad atkal kaut kas ir noticis. Mūsu skolotāji arī bija gados veci. Parasti teic, ka audzēkņiem nepatīk veci skolotāji, taču mūsējie daudziem bija vecāku vietā, dakteru vietā, padomdevēju vietā un reizē arī mācīja visas tās gudrības, ko vecāki mums nestāstīja. Mēs mācījāmies divās maiņās. Jaunākās klases gāja no rīta, vecākās klases pēcpusdienā. Kad es izlasīju, ka vēlas šo skolas ēku nojaukt, nāca pie manis bijušie skolas biedri un teica vajag kaut ko darīt. Vismaz, lai mēs tiekam iekšā un kaut vai uz mirkli atmiņās vēlreiz atgriežamies skolas gados," atceras krustpiliete Aina Laiviniece.
 
 
Viņa piebilst, ka krustpilieši, Krustpils pamatskolas absolventi dzīvē ir daudz sasnieguši un daudzu vārdi ir tālu aizskanējuši gan Latvijā, gan pasaulē.
 
 
Foto: Atis Caune-Zalāns

Atstājiet komentāru