2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpilī skatāma filma - Zelta zirgs - pasaka visai ģimenei (VIDEO)

Jēkabpilī skatāma filma - Zelta zirgs - pasaka visai ģimenei (VIDEO)

No 29. augusta filmu studijas „Rija" jaunā animācijas filma „Zelta zirgs" apceļos Latvijas kinoteātrus un no 1. līdz 4. oktobrim būs skatāma arī Jēkabpilī.
 
 
Filmas anotācija: Melnā māte cenšas sagrābt varu pār pasauli, vairo skumjas un krāj asaras no visiem, kas raud par neveiksmēm, nelaimēm un aizgājējiem. Vecā ragana vēlas nogalēt Princesi, jo tad raudātu visa karaļvalsts un Melnā māte iegūtu absolūtu varu. Kad karaļmeita dodas izjādē pa mežu, ragana sagūsta meiteni un ieslēdz Princesi stikla zārkā. Dzīvības aizstāvis – Baltais tēvs stājas ceļā un rada neiespējami stāvu un augstu ledus kalnu, kas septiņus gadus un septiņas dienas paglābs Princesi no Melnās mātes. Tikmēr drosminieki var princesi izglābt!?
 
 
Filmas pirmie zīmējumi tapuši pirms 10 gadiem, tie aizņem 10 lielus skapjus, filmas veidošanā piedalījušies mākslinieki no vairākām Eiropas valstīm. „Animācijas filmas sižeta pamatā ir Raiņa pirms vairāk nekā 100 gadiem sarakstītā, luga „Zelta zirgs". Tās motīvi - cīņa starp labo un ļauno, drosmes, neatlaidības un mīlestības spēks - ir universāli, tie ir sastopami daudzu tautu pasakās, tāpēc arī tiem, kas Raiņa lugu nav lasījuši, filma būs ne mazāk aizraujoša un saprotama."
 
 
„Zelta zirgs" ir Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas kopprodukcijas filma. Pateicoties ārvalstu kopproducentu līdzdalībai filmas tapšanā, „Zelta zirgs" tiks izrādīts visās kopprodukcijas valstīs, tātad tai būs plaša auditorija un stāstu par Antiņu uzzinās arī ārpus Latvijas. Filmas starptautiskā pirmizrāde ir paredzēta 2015. gada februārī. Filmas līdzfinansējumā piedalījušies Latvijas Nacionālais kino centrs, Lietuvas Kultūras ministrija, Luksemburgas filmu fonds, Dānijas filmu institūts, kā arī izmantots Eiropas Savienības „MEDIA" programmas atbalsts un „Eurimages" kopprodukciju fonds.
Lomas jaunajā animācijas filmā ierunājuši Edgars Kaufelds, Zane Dombrovska, Laima Vaikule, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Artis Robežnieks, Edgars Lipors, Jānis Kirmuška, Jānis Jarāns, Pēteris Šogolovs, Dainis Porgants un citi.
 
 
Filmas „Zelta Zirgs" režisoram Reinim Kalnaellim šī ir pirmā pilmetrāžas animācijas filma. Līdz šim mākslinieks režisējis animācijas īsfilmas „Kad āboli ripo" un „Joka pēc AlfaBēts". Reinis ieguvis bakalaura grādu Baltijas filmu un mediju skolā Tallinā, studējis FAMU filmu skolā Prāgā. Kopš 2013.gada Reinis Kalnaellis ir Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētājs.
 

Filmu studija RIJA dibināta 1995. gadā, un galvenās tās darbības jomas ir animācijas, dokumentālo un spēlfilmu producēšana, kā arī filmu izplatīšana Latvijā un ārzemēs. Populārākās filmas ir „Lote no izgudrotāju ciema", „Lote un Mēnessakmens noslēpums", „Joka pēc AlfaBēts", „Norīt krupi", spēlfilma „Miglā" un citas, tās piedalījušās Kannu festivāla konkursa programmās.
 

Kino Mītnē Jēkabpils tautas namā filmu izrādīs no 1.oktobra:
 

1.oktobrī plkst. 11.00 un 14.00 lielajā zālē, plkst.18.00 - kamerzālē
2., 3. un 4.oktobrī plkst.18.00 kamerzālē. Biļešu cena 1,50 €. Biļetes Tautas namā

Atstājiet komentāru