2024.gada 16. septembris

Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs

Jēkabpilī un novadā šodien norisināsies Eiropas kultūras mantojuma diena

Jēkabpilī un novadā šodien norisināsies Eiropas kultūras mantojuma diena

2024. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas norisināsies no 6. – 8. septembrim, veltītas kultūras mantojuma pieejamībai un drošībai. Uzmanība pievērsta trīs galvenajiem virzieniem: kultūras mantojuma publiskajai pieejamībai, piekļūstamībai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un drošībai, kas ietver arī sabiedrības atbildību un zināšanas par kultūras vērtību saglabāšanu. 


Tēmu atspoguļošanai NKMP speciālisti izvēlējušies 66 kultūras pieminekļus, vai to grupas visā Latvijā. Dziļāku ieskatu šajos jautājumos, aplūkojot gan teorētiskos, gan praktiskos aspektus ikviens varēs gūt, iepazīstoties ar ikgadējo izdevumu, kas tiks izdots septembrī un būs pieejams gan drukā, gan digitāli Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes oficiālajā tīmekļvietnē nkmp.gov.lv.

Eiropas kultūras mantojuma dienu programma Jēkabpils novadā: 

Krustpils pils un Jēkabpils Vēstures muzejs - Sēļu sēta 


7. septembris, plkst. 10.00 - 17.00 Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļas "Sēļu sēta" (Filozofu iela 6, Jēkabpils) Amatu mājā apskatāma bērnu un jauniešu invalīdu biedrības “Cerību sala” darinājumu izstāde. No plkst. 10.00 līdz 17.00 muzejs apskatāms bez ieejas maksas.
7. septembris, plkst. 13.00 Krustpils pils virtuves stāsti Kruspils pilī (Rīgas iela 216B, Jēkabpils). Ieeja pasākumā bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. - 27008136.

Jēkabpils Aizsargu nams, Vecpilsētas laukums 3 

7. septembris, plkst. 10.00 - 14.00  izstāde par Jēkabpils aizsargu organizāciju un Jēkabpils aizsargu namu.
13.00 līdz 14.00 apmeklētāji tiks iepazīstināti ar aizsargu nama vēsturi un Jēkabpils Tautas nama darbību mūsdienās, dodoties ekskursijā pa nama telpām. Ekskursija gida pavadībā bez maksas. Tikšanās Tautas nama zālē.

Dzirkaļu pilskalns 

7. septembrī, plkst. 16.00 Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšana un Jura Urtāna grāmatas "Latgales pilskalni un to folklora" atvēršana  Dzirkaļu pilskalna un Baznīckalna pakājē Jēkabpils novada Kūku pagastā. Dalība pasākumā bezmaksas.

Pasākuma programma:

Eiropas kultūras mantojuma dienu, kas 2024. gadā veltītas kultūras mantojuma pieejamībai un drošībai, atklāšana un karoga pacelšana;
Skečs "Pilskalnu sargi" Baltinavas amatierteātra "Palādas" izspēlē;
Jura Urtāna grāmatas "Latgales pilskalni un to folklora" atvēršana;
Ekskursija pa Dzirkaļu pilskalnu un tā tuvējo apkārtni.
Dzirkaļu pilskalna atrašanās vieta: https://maps.app.goo.gl/weUaXDyqbkbmAVjk7 (marķējums no Rēzeknes šosejas puses).

Raiņa muzejs Tadenava 

7. septembrī, plkst. 13.00 Tematiska ekskursija "Nenovērtētā arhitektūra". Dalība ekskursijā bez maksas, iegādājoties muzeja ieejas biļeti. 
Muzejs pieejams apmeklētājiem - 6. septembrī, plkst. 10.00 - 17.00, 7., 8. septembrī, plkst. 10.00 - 18.00
Papildus informācija - 7. un 8. septembrī Sēlijā norisināsies Mājas kafejnīcu dienas. Muzejā skatāma izstāde "Raiņa tēvs — Krišjānis", kas vēsta par ģimenes lomu dzejnieka Raiņa personības tapšanā.

Atstājiet komentāru