2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Jēkabpilī insulta dienā mediķi skaidros, kā atpazīt bīstamo slimību (FOTO)

Ik gadu 29. oktobrī tiek atzīmēta Vispasaules Insulta diena. Lai arī par insulta riskiem un seku nopietnību tiek runāts bieži, tomēr insultu skaits Latvijā pēdējo gadu laikā būtiski nav mainījies un mazinājies.  Gandrīz katrā ģimenē ir kāds, kurš to pārcietis un nu cīnās ar paliekošām sekām – jušanas, koordinācijas, runas, saprašanas traucējumiem, nespēju kustēties.
 

Lai veicinātu plašāku izpratni par šo bīstamo slimību, arī Jēkabpilī 29.oktobrī Tautas namā norisināsies Insulta dienai veltīts pasākums.


Jēkabpils reģionālajā slimnīcā jau divus gadus strādā insulta vienība. Plašāk par saslimstību ar insultu un insulta dienas pasākumu Jēkabpilī uz sarunu aicinājām Jēkabpils reģionālās slimnīcas insulta vienības vadītāju dr. Ingu Varsbergu-Apsīti.

-    Pastāstiet par Jēkabpils slimnīcas Insulta vienību? 

IVA:
Jēkabpils reģionālajā slimnīcā Insulta vienība atvērta no 2022. gada 1. septembra. Ikdienā Insulta vienības darbu nodrošina divi ārsti neirologi ( Dr. Vārsberga-Apsīte un Dr.Borisāne), trīs dežūrārsti, piecas medicīnas māsas un četri māsu palīgi. Darbs Insulta vienībā paredz multidisciplināru komandu, tādēļ šo pacientu ārstēšanā piedalās arī ārsts rehabilitalogs un funkcionālie speciālisti: fizioterapeits, ergoterapeits, logopēds. Insulta pacientu aprūpē liela nozīmei ir arī Uzņemšanas nodaļas kolektīvam, un radioloģijas dienestam.

Kopā plecu pie pleca strādājot esam mūsu reģionālajā slimnīcā izveidojuši Insulta pacientu aprūpi, kas ir atbilstoša augstākajiem starptautiskajiem standartiem un ir novērtēta ar augstāko Dimanta līmeni. 

-    Vai insulta vienība tikai nodrošina insulta pacietam pirmās palīdzības sniegšanu vai arī pacients paliek vienības aprūpē arī ārstēšanās procesā?

IVA:
Insulta vienībā pacienti saņem kompleksu (medikamentozu, nodarbības ar funkcionālajiem speciālistiem) terapiju, kā arī izmeklējumus, līdz piecām dienām, tālāka terapija un izmeklējumi tiek veikti Neiroloģijas nodaļā. Pacientiem, kuri Jēkabpils reģionālajā slimnīcā tiek nogādāti laika logā (līdz 4.5 stundām no simptomu parādīšanās), ja nav kontrindikācijas, pēc primāro izmeklējumu veikšanas, trombolītiska terapija (ar kuras palīdzību tiek veikta trombu “šķidināšana”) tiek uzsākta uzņemšanas nodaļā un turpināta Insulta vienībā. Noteiktos gadījumos, kad nepieciešama Invazīva iejaukšanās tromba evakuācijai, pacienti tiek pārvesti uz Universitātes slimnīcām. 

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā ir arī izveidota Subakūtās rehabilitācijas nodaļa, kurā Insulta pacienti var turpināt Rehabilitāciju, tādejādi mazinot invaliditāti un vairojot pašaprūpes apjomu.

-    Cik intensīvs ir vienības darbs un kāds ir jūsu pacientu profils?

IVA:
Mūsu slimnīcas Insulta vienība ir salīdzinoši noslogota, biežāk, protams, ar diagnozi cerebrāls infarkts stacionārā nonāk cilvēki pusmūža vecumā. Noteiktu kāda dzimuma pārākumu neesam ievērojušas. Jāatdzīst, ka diemžēl ar diagnozi cerebrāls infarkts nereti nonākt arī gados jaunāki cilvēki. 

-     Vai iespējams izvairīties no insulta? 

IVA:
Nepieciešams atcerēties par šādu slimību un darīt visu iespējamo profilaktiski, lai mazinātu Insulta attīstības risku. Paaugstināts asinsspiediens, holesterīna (sevišķi zema blīvuma holesterīna) līmenis asinīs, sirds ritma traucējumi (tā saucamās mirdzaritmijas), 2.tipa cukura diabēts, šie ir riska faktori, kurus var ietekmēt regulāri lietojot medikamentus.

Liela nozīme insulta novēršanā ir veselīgam dzīvesveidam: būt fiziski aktīvam, uzņemt veselīgu un pilnvērtīgu uzturu, samazināt lieko svaru, izvairīties no kaitīgajiem ieradumiem. 

-    Vai redzot/atpazīstot insulta pazīmes iespējams sniegt palīdzību cilvēkam mājas apstākļos? 

IVA:
Viena no visefektīvākajām metodēm, lai noteiktu insultu, kura tiek praktizēta visā pasaulē, ir tests ĀTRI. Ja pēkšņi parādās insulta pazīmes – vienas ķermeņa puses paralīze, notirpums, vājums, grūtības runāt vai saprast citu teikto, kā arī redzes traucējumi, reibonis, līdzsvara un koordinācijas traucējumi, jāveic tests ĀTRI – jālūdz cilvēkam atsmaidīt, pacelt un patstāvīgi noturēt abas rokas, kā arī runāt, pasakot vai atkārtojot vienkāršu teikumu. Ja cilvēks nespēj veikt kaut vienu no šīm darbībām, nekavējoties nepieciešams izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot 113! 

Mājās nav jāpaliek! Jādodas pēc iespējas ātrāk uz stacionāru! Cerebrālu insultu mājās nevar izārstēt! Jo ātrāk pacients nonāks stacionārā, jo labāks prognotiskais iznākums. Palīdziet mums palīdzēt Jūsu tuvākajiem!

Veicam testu ĀTRI un vēl ātrāk zvanām 113 atceroties, ka laiks ir smadzenes!


-     Pastāstiet plašāk par Insulta dienu?

IVA: Insults ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē un Latvijā katru dienu no insulta mirst aptuveni 7 cilvēki! Visā pasaulē ir aptuveni 80 miljoni cilvēku, kuri pārcietuši insultu - vairāk nekā 50 miljoni no viņiem dzīvo ar kādu pastāvīgu invaliditāti. 


29. oktobrī visā pasaulē atzīmē insulta dienu, vēršot sabiedrības uzmanību Insulta atpazīšanai, saslimšanas riskiem, profilakses nozīmīgumam. 
 

Šogad arī Jēkabpilī Tautas namā būs Insulta diena. Šis dienas ietvaros interesantiem tiks sniegta informācija par cerebrālu insultu, tā atpazīšanu, riska faktoriem, to iespējamo korekciju. Tāpat varēs arī uzdot sev interesējošos jautājumus speciālistiem. Uz pasākumu aicināts ikviens. Visus laipni gaidīsim! 


-    Paldies par sarunu!

Foto: Atis Caune-Zalāns un no arhīva.
Attēlos: Dr. Vārsberga-Apsīte un Dr.Borisāne
Jēkabpils reģionālās slimnīcas Insulta vienība.

Atstājiet komentāru