2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Piektdien Svētku kvartālā Esplanādē darbosies Sēlijas vēsturiskās zemes telts

Piektdien Svētku kvartālā Esplanādē darbosies Sēlijas vēsturiskās zemes telts

XXVII Vispārējo Dziesmu un XVII Deju svētku laikā Esplanādes Svētku kvartālā Rīgā piektdien, 7.jūlijā, no plkst.10 līdz plkst.22 darbosies Sēlijas vēsturiskās zemes informācijas telts, portālu Radio1.lv informēja "Sēlijas salas" sabiedrisko attiecību un tūrisma speciālists Jānis Dzimtais.

Sēlijas kopienu pārstāvji piedāvās gan tūrisma informāciju, gan aicinās uzņemt fotogrāfijas ar Sēlijas etnogrāfiskajiem vaiņagiem.

Pirmo reizi Dziesmu un Deju svētku vēsturē darbosies latviešu vēsturisko zemju telts, kurā katru dienu aktivitātes rīkos un sevi prezentēs latviešu vēsturisko zemju un lībiešu kultūrtelpas pārstāvji. Apmeklētājiem būs arī iespēja piedalīties viktorīnā par latviešu vēsturiskajām zemēm, un katru dienu pirmie pieci pareizo atbilžu autori saņems pārsteiguma balvas.

7.jūlijā teltī visas dienas garumā darbosies Sēlijas kopienu pārstāvji no dažādām Sēlijas salām - Aknīstes, Bebrenes, Dunavas, Dvietes, Leimaņiem, Radžupes, Tadenavas un Viesītes. Būs iespējams saņemt tūrisma informāciju par Sēlijas apskates objektiem un iegādāties Sēlijā radītas rotaslietas.

Sēlijas māksliniece Anda Svarāne īpaši Dziesmu un Deju svētkiem gleznojusi fotogleznu, uz kuras fona ikvienam būs iespēja fotografēties ar dažādiem etnogrāfiskiem priekšmetiem. Vīriešiem būs iespēja pielaikot cepures, bet sievietes varēs uzņemt unikālas fotogrāfijas ar 19.gadsimta sēļu vaiņagu atdarinājumiem. Vaiņagus darinājušas septiņas prasmīgas sēlietes, Latvijas Amatniecības kameras meistares, Māras Krieviņas vadībā.

Vienlaikus Svētku kvartālā notiek arī mūsdienu dizaina tirdziņš, svētku restorāns, lielo koncertu publiskās skatīšanās vieta un tieši 7.jūlijā uz divām skatuvēm norisināsies Kapelu maratons.

Kā vēstīts, Rīgā no 20.jūnija līdz 9.jūlijam norisinās XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki. Dziesmu un deju svētku laikā notiks 60 pasākumi 20 norises vietās. Svētkos piedalīsies 40 000 dalībnieki, savukārt svētkus varētu apmeklēt vismaz 500 000 interesentu.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notiek tradīcijas 150 gadu jubilejas zīmē.

Foto: Lāsma Irša

Atstājiet komentāru