2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Salas novadā realizējas zivju resursu atražošanas valsts programma

Salas novadā realizējas zivju resursu atražošanas valsts programma

Šā gada 11.maijā Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR (turpmāk – BIOR) darbinieki Salas novada Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī Daugavas ūdeņos izlaida 220 tūkstošus līdaku kāpuru. Šī akcija bija daļa no ikgadējā Pļaviņu ūdensbaseina zivju resursu pavairošanas valsts plāna, kur viena gada laikā plānots Pļaviņu ūdensbaseinā izlaist 1 miljonu līdaku kāpuru.

Dabisko ūdeņu ekosistēmās cilvēka darbības negatīvās ietekmes un vides faktoru īstermiņa un ilgtermiņa pārmaiņu dēļ samazinās dažu saimnieciski vērtīgu zivju sugu dabiskās atražošanās potenciāls, notiek pārmaiņas ihtiofaunas struktūrā un zivju resursiem ir tendence ievērojami samazināties. Lai novērstu šos negatīvos procesus un nodrošinātu zivju resursu ilgtspējību, valsts publiski pieejamās ūdenstilpēs, atbilstoši Zvejniecības likumā noteiktajam, ir izstrādāta zivju resursu atražošanas valsts programma.

Minētās valsts programmas ietvaros tiek nodrošināta arī Daugavas baseina zivju resursu pavairošana, kompensējot Daugavas HES kaskādes darbības izraisītos zaudējumus un papildinot zivju krājumus par 6,37 miljoniem kāpuru, mazuļu un smoltu gadā, kā arī tiek veikta zivju resursu mākslīgās atražošanas zinātniskā novērtējuma pasākumu nodrošināšana.

Zivju resursu atražošanu krājumu atjaunošanai Latvijas upēs un ezeros, nodrošina BIOR valsts zivju audzētavas Tome, Dole, Kārļi ar nodaļu Brasla un Pelči, bet atsevišķu zivju sugu atražošanas valsts pasūtījuma nodrošināšanai BIOR rīko iepirkuma konkursus privātajām zivju audzētavām. Galvenās sugas, kuras tiek audzētas BIOR valsts zivju audzētavās ir lasis, taimiņš, zandarts, vimba, līdaka, vēdzele, plaudis un upes nēģis. Vidēji ik gadu dabiskajās ūdenstilpēs zivju resursu papildināšanai un atjaunošanai tiek izlaisti 12-26 miljoni zivju kāpuru, mazuļu un smoltu.

Galvenās sugas, kas ik gadu tiek izlaistas Latvijas dabiskajās ūdenstilpēs ir: laši, taimiņi, nēģi, līdakas, plauži, vimbas, vēdzeles, zandarti un nelielos apjomos arī citas zivju sugas, piemēram alatas, kā arī platspīļu vēži.

Atstājiet komentāru