2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Darba svētkos sēlpilieši rīko traktortehnikas parādi

Darba svētkos sēlpilieši rīko traktortehnikas parādi

1.maijs Latvijā ir Darba svētki un Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena. 1920. gada 1. maijā uz savu pirmo sēdi sanāca Latvijas Satversmes sapulce. Satversmes sapulcē vispārējās vēlēšanās demokrātiski tika ievēlēti 152 deputāti, kuri pārstāvēja dažādas latviešu un mazākumtautības politiskās partijas.

Darba svētku – dienas, kad tiek aktualizēti strādājošajiem būtiski jautājumi, aizsākumi meklējami Amerikas Savienotajās Valstīs 19.gadsimta beigās. 1886.gada 1.maijā ASV notika vērienīgs amerikāņu strādnieku masveida streiks, kura galvenā prasība bija samazināt darba dienas garumu līdz astoņām stundām, kas mūsdienās šķiet pašsaprotami. Streiks pārvērtās demonstrācijās un beidzās ar asiņainu sadursmi starp strādniekiem un policiju. Tiek lēsts, ka gājienā piedalījušies 80 tūkstoši cilvēku. Divus gadus pēc vērienīgās protesta akcijas Amerikāņu darba federācija paziņoja, ka, sākot ar 1890.gada 1.maiju, amerikāņu strādniekiem nevajadzētu strādāt ilgāk par astoņām stundām. Šo gadu arī uzskata par Darba svētku sākumu. Pirmo reizi Latvijas teritorijā Darba svētku pasākumi notika 1893.gadā Liepājā.

Vecākajai paaudzei atmiņā palikuši vērienīgie 1.maija kā Starptautiskās strādnieku solidaritātes dienas svētki padomju gados. Svētku gājienā, kuru pompozāku padarīja lozungi, pūtēju orķestri, uzvedumi u.c., tika iesaistīta liela daļa sabiedrības. Tam bija viens mērķis – apliecināt lietu pareizu kārtību komunistiskajā režīmā.

Šodien reti kurš Latvijā patiesi atzīmē Darba svētkus, izņemot prieku par brīvdienu strādājošajiem.

Tomēr…
Ir zināma vieta, kur Darba svētku atzīmēšana ir ieguvusi citu – lielāku nozīmi. Salas novada Sēlpils pagastā  dzīvo un strādā lauksaimnieki, kuri kopj savu zemi un nemeklē vieglākas dienas urbanizētajā Latvijas daļā vai pasaules megapolisēs. Ik diena viņiem paiet saskaņā ar dabas kalendāru – sējas darbi, lauku kopšana pilnbriedā, līdz klāt ražas novākšanas laiks.

Ja 19.gs. zemnieka galvenais palīgs bija zirgs, tad 21.gs. – traktortehnika. Un sēlpilieši ir atraduši veidu, kā parādīt, ka viņi IR ŠEIT UN TAGAD – viņi strādā, kopj savu zemi un mežus, un galvenais balsts viņiem ir traktortehnika. Darba svētki, pēc parādes dalībnieku domām, ir piemērots laiks, kad sumināt lauksaimnieka darba gaitas un atgādināt Latvijas politikas veidotājiem par lauku vidi, kurā ir vērts dzīvot.
Tāpēc – 1.maijā, plkst.10:00 Sēlpils pagasta Dāburos pulcēsies apkārtnes lauksaimnieki un mežu kopēji, lai dotos kopīgā traktoru parādē. Plānotais maršruts ir:

Dāburi – Ķipu kalns – Danenfeldes muiža – Celmiņu fermas paliekas – pagrieziens uz ceļu - cauri Ķuncu mežam – Teika – pagrieziens uz Daugavas staciju – līdz Pūķupītei – caur Bitānkalnu – līdz asfalta ceļam – Baltais krogs – līdz Gretu ceļam – Sudrabkalns – Sēlijas centrs (kultūras nams) – gar Palejām un SIA Sēļi – Zvejnieklīcis – Puļpānkrogs – Dāburi.

Karti skatīt šeit.

Aicināti arī iedzīvotāji atbalstīt parādes dalībniekus un sveicināt viņus, ievērojot maršrutu un laiku.

Komentāri (0-2/2)

  • Labais
    02.07.2018 18:32
    Bija labi,nobraucām pa pirmo!!! :)
  • no laukiem
    02.07.2018 18:32
    Urā! Urā, urā! Sveicu Darba svētkos!!!!!!!!!!!!!

Atstājiet komentāru