2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Starpprofesionāļu sanāksme

Starpprofesionāļu sanāksme

Starpprofesionāļu komanda ir dažādu disciplīnu profesionāļu grupa, kuras kopīgais mērķis ir kvalitatīva pakalpojuma sniegšana klientam un iespējami labāks problēmsituācijas risinājums. Ar starpinstitucionālās komandas sadarbību var piesaistīt nepieciešamos resursus bērna problēmas risināšanā. Galvenie starpprofesionāļu komandas speciālisti, kas vienlaikus var sniegt atbalsta pakalpojumus, ir sociālie darbinieki, sociālie pedagogi, psihologi, psihoterapeiti, probācijas darbinieki, bāriņtiesu darbinieki, bērnu tiesību inspektori, policijas darbinieki, veselības aprūpes speciālisti (ģimenes ārsti, psihiatri, narkologi) u.c. Nevienai no institūcijām nav visu nepieciešamo zināšanu, prasmju vai līdzekļu, kas vajadzīgi problēmas risināšanai. Katra iesaistītā institūcija ir kompetenta pieņemt lēmumu kādā noteiktā aspektā.

2015. gada 29. septembrī Pļaviņu novada Sociālais dienests rīkoja starpprofesionālo speciālistu tikšanos. Sanāksmē piedalījās Pļaviņu novada ģimnāzijas sociālais pedagogs, valsts un pašvaldības policijas darbinieki, Novada izglītības speciālists, Bāriņtiesas priekšsēdētāja, Sociālā dienesta sociālais darbinieks darbā ar ģimenēm un bērniem, psihologs. Iepriekšminētās institūcijas sniedz pakalpojumus ģimeņu problēmu un vajadzību risināšanai, bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšanai. Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kā efektīvāk saskaņot institūciju darbību un nostiprināt uzsākto sadarbību, lai palīdzētu ģimenēm atrisināt ar bērniem radušās grūtības.

Speciālisti pārrunāja galvenās sociālās problēmas bērnu tiesību aizsardzības jomā Pļaviņu novadā un kā vienas no būtiskākajām pieminot bērnu devianto uzvedību, vardarbību un atkarības jautājumus.

Apskatot šīs tēmas, tika pārrunāti Institūciju savstarpējās sadarbības efektivitātes uzlabošanas veidi. Diskusiju laikā institūciju pārstāvji savstarpēji piedāvāja informatīvos materiālus par jaunām metodēm darbam ar bērnu un jauniešu sociālajām problēmām un uzvedības korekciju, kas dos speciālistiem iespēju uzlabot sava darba efektivitāti un veiksmīgāk palīdzēt ģimenēm risināt ar bērniem saistītos sociālos jautājumus un grūtības.

Savlaicīgi atpazīstot un identificējot vardarbību, var veiksmīgāk sniegt psihosociālo rehabilitāciju, lai mazinātu vardarbības radītās traumas. Speciālisti atzīmēja, ka pirmie, kuri var saskatīt izmaiņas bērnu uzvedībā, izskatā un sekmēs, ir skolu pedagogi, sekojoši par to ziņojot skolu sociālajiem pedagogiem, nepieciešamības gadījumā vēršoties pie tuvākā sociālā dienesta speciālista. Tikšanās noslēgumā speciālisti izteica dažādus priekšlikumus sadarbības turpināšanai un stiprināšanai. Kā arī izteica vēlējumu – būsim vērīgi un savlaicīgi ziņosim attiecīgajām institūcijām, ja redzēsim vai ir aizdomas, ka bērnam (rados, kaimiņos vai pat uz ielas) ir problēmas!

Atstājiet komentāru