2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Ielu jaunatnes darbs – nozīmīgs resurss darba ar jaunatni īstenošanai vietējā līmenī (VIDEO)

Ielu jaunatnes darbs – nozīmīgs resurss darba ar jaunatni īstenošanai vietējā līmenī (VIDEO)

Viesītes novada pašvaldības  jaunatnes lietu speciāliste Laura Liepiņa no 17. janvāra līdz 23. janvārim piedalījās starptautiskās apmācībās par ielu jaunatnes darbu “Improving youth work across Europe: sharing detached youth work practices”, kuras norisinājās Daugirdiške, Lietuvā.

 


Apmācību mērķis bija dot iespēju Latvijas, Lietuvas un Igaunijas jaunatnes darbiniekiem gūt priekšstatu par ielu jaunatnes darbu (detached youth work) kā nozīmīgu resursu darba ar jaunatni īstenošanai vietējā līmenī. Ar savu pieredzi ielu šajā jomā dalījās eksperti no Lielbritānijas un Norvēģijas.  Ielu jaunatnes darbs ir jauns, vēl neizvērsts virziens Latvijā. Ir vairākas pieejas darbam ar jaunatni, kas viena otru papildina. Viena no redzamākajām un visplašāk pielietotajām ir jauniešu centros realizētais darbs. Tur jaunieši var lietderīgi pavadīt savu brīvo laiku, apgūt patstāvīgai dzīvei tik nepieciešamās sociālās prasmes, iegūt sev būtisku informāciju u.tml. Savukārt ielu jaunatnes darbs ietver darbu ar jaunatni ārpus jauniešu centriem (outreach youth work) un uz ielām (detached youth work).

 

Valsts līmenī darbu ar jaunatni nosaka Jaunatnes likums un valsts jaunatnes politikas plānošanas dokumenti. Ir definēts, ka jaunatnes politika ir visās valsts politikas jomās īstenojamu mērķtiecīgu darbību kopums, kas veicina jauniešu pilnvērtīgu un vispusīgu attīstību, iekļaušanos sabiedrībā un dzīves kvalitātes uzlabošanos. Tomēr joprojām aktuāls ir jautājums, kādēļ būtu jāveic darbs ar jaunatni? Atbildi uz šo jautājumu palīdzēja gūt darba ar jaunatni eksperts no Norvēģijas Pål Isdahl Solberg. “Mūsdienu sabiedrībā jauniešiem tiek piedāvāts milzum daudz iespēju. Mums kā jaunatnes darbiniekiem ir jāpalīdz jauniešiem šajā informācijas un iespēju gūzmā orientēties. Mēs runājam par jauniešu konkurētspēju un ātrāku iekļaušanos darba tirgū. Tas nav iespējams, tikai un vienīgi apgūstot teorētiskas zināšanas. Būtiskas ir tieši prasmes un vērtības, kas visveiksmīgāk ir apgūstamas tieši neformālās izglītības ceļā, kur būtiskākie spēlētāji ir jaunatnes darbinieki.”

 


Jaunieši, kuri ir jaunāki par 18 gadiem, ir ierobežoti lēmumu pieņemšanā – viņi nevar piedalīties vēlēšanās. Ja mēs esam viņus ierobežojuši, tad mums arī ir jāuzņemas atbildība par viņu labklājību. Darbs ar jaunatni meklē iespējas sekmēt ikviena jaunieša līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesos. Bez šī darba sabiedrībai nav tiesību gaidīt pēkšņu jaunieša līdzdalību līdz ar astoņpadsmito dzimšanas dienas sasniegšanu.

 

Apmācību laikā pašvaldībai iegūti arī jauni kontakti turpmāku projektu realizācija. Un jau šī gada martā jauniešu grupa no Viesītes piedalīsies jauniešu apmaiņas projektā Lietuvā, kurš pulcēs vairāk kā 30 dalībniekus no sešām valstīm.

 

Viesītes novada pašvaldības Jaunatnes lietu spec. Laura Liepiņa

{videobox}XGCrBxp8hBY{/videobox}

Atstājiet komentāru