2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Viesītes muzejā „Sēlija” izstāde „Latviešu sievietes dzimtas stāsts ar turpinājumu” (FOTO)

Viesītes muzejā „Sēlija” izstāde „Latviešu sievietes dzimtas stāsts ar turpinājumu” (FOTO)

Viesītes muzeja „Sēlija” Paula Stradiņa skolas izstāžu zālē martā skatāma izstāde „Latviešu sievietes dzimtas stāsts ar turpinājumu”, kurā Elkšņu un Saukas pagastu aktīvie cilvēki ar mūsdienu un senajiem rokdarbiem un novadpētniecības materiāliem atklāj plašākai auditorijai vairāku mūsu novada dzimtu stāstus un saglabāto kultūrvēsturisko mantojumu. 2. martā uz izstādes atklāšanu bija ieradies kupls pulks apmeklētāju, kas piepildīja muzeja “Sēlija” izstāžu zāli ar apsveikuma runām.

NOZĪMĪGĀKIE IZSTĀDES EKSPONĀTI:

Dzimtas sudrablietas – saktas

Ar pērlītēm izšūts tautas tērpa vainags

Saukas josta, Neretas sagša, Augšzemes brunči

Saimnieka greznie godu groži

Ormaņkalna audēju segas

Uzslavas raksts kalējam par zirga pakaviem 1909.g.

Dzimtas dokumenti 19.-20.gs.

Elkšņu un Saukas pagastu tautas tērpi senās fotogrāfijās

Mūsdienu rokdarbnieču ar pērlītēm adīti mauči u.c. rokdarbi

Plašāk pētītas un aprakstītas vairākas dzimtas un mājas 19.-20.gs.

Sirmoviču dzimta no Mazormaņiem, Ormaņkalna audējas, Tautas daiļamata meistares Zenta Cīrule no Vanagiem, Olga Sveikate no Lejas Borīšiem, (Saukas, tagad Elkšņu pag.); Muižnieku – Putneviču dzimta no Patrupiem, Navolsku – Levinsku dzimta no Arālītēm ( Elkšņu pag.). Apskatāmi Lienes Sirmovičas (1917-2001) no Mazormaņiem, Ainas Putnevičas (Muižnieces), dz.1930.g., no Patrupiem, Valijas Pusvācietes (dz. 1931.g.) no Skramāniem, Martas Runcītes (Zadinānes) no Zasas senie rokdarbi un dzimtas sudrablietas. Olgas Sveikates (Vainovskas) (1918-2010?), Intas Kožemjakinas (Sveikates), dzim. 1945.g. Lejas Borīšos, tagad dzīvo Ogrē, Tautas daiļamata meistare; Dārtas Pelšes no Elkšņu pagasta Romulāniem, Mildas Kalējas no Biržu pag. Kalējiem senie rokdarbi. Lienes Sirmovičas austi greznie godu groži ir izstādes centrālais eksponāts. Tos viņa audusi kā simbolisku dāvanu vecākajam brālim Jānim, kad viņš 1937.g. atgriezies no dienesta Latvijas armijā, apprecējies un uzsācis patstāvīgu saimniekošanu.

Izstādes saturu veido dokumenti, fotogrāfijas, priekšmeti, senie rokdarbi, kas iegūti no Elkšņu pagasta Atmiņu istabas, Jēkabpils Vēstures muzeja, M.Buclera fotogrāfijas muzeja Lonē un privātiem krājumiem un V.Pusvācietes, A.Putnevičas, V.Lāces, G.Spīdaiņa, R.Sirmovičas, P.Sirmoviča, M.Mežaraupes, I.Piļipecas, M.Lazdiņas, J.Rusiņa, Bārduļu ģimenes, M.Ences, A.Ences un daudzu citu cilvēku ieguldījums.

Mūsdienu rokdarbi stāsta par radošiem meklējumiem. Tos izstādē rāda Elkšņu pagasta rokdarbu un mākslas pulciņa „Savam priekam” dalībnieki Natālija Bārdule, Daiga Černauska, Vilma Kovnacka, Līvija Levinska, Ilze Liepiņa, Elvīra Murāne, Dzintra Pudāne, Rita Ratniece, Andris Vinters.

Izstāde atvērta apmeklētājiem muzeja darba laikā. Muzeja darbinieki piedāvā pedagoģiskās programmas un ekskursijas grupām; iepriekš pieteikt pa tel.29116334

R.Urbacāne

FOTO: L. Liepiņa

Atstājiet komentāru