2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Janvāris Mežāres pamatskolā -    vēsturiskos notikumus atceroties

Janvāris Mežāres pamatskolā - vēsturiskos notikumus atceroties

 Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu. Ko šī diena nozīmē mūsu skolēniem, jaunajai Latvijas paaudzei? Cik labi jaunieši zina Latvijas vēsturi ? Kādi Latvijai nozīmīgi notikumi bijuši Krustpils novada teritorijā 20. gadsimtā? Domājot par šiem jautājumiem, Mežāres pamatskolas skolēni piedalījās pārgājienā kopā ar Normunda Pastara vadīto jaunsargu grupu, Jēkabpils 56. bataljona Zemessargiem izstaigājām Latgales Brīvības cīņu takas Atašienes pagastā, kur Vents Kodors stāstīja par Latgales Brīvības cīņu norisi 1920. gadā, par vēsturi stāstot, mācību stunda notika vietā, kur risinājušies svarīgi notikumi. Vēsturiskā atmiņa palīdz veidot sabiedrību , palīdz skolēniem just vienotību. Pārgājiens noslēdzās ar kopīgu tējas dzeršanu pie ugunskura mežā, saulainā un skaistā ziemas , 15. janvāra , pēcpusdienā . Ugunskurs sasaucās ar atmiņām par citiem notikumiem, kas norisinājušies ziemas aukstajā laikā, kas prasījuši īpašu izturību un vienotību.

Balstoties uz vēstures faktiem, 1991. gada 13. janvārī, protestējot pret padomju karaspēka agresiju Viļņā, Rīgā Daugavmalā notika lielākā demonstrācija Latvijas vēsturē. Tajā piedalījās aptuveni 700 000 cilvēku, ikviens, kuram bija iespēja, steidzās uz Rīgu, lai protestētu pret draudošo Padomju Savienības agresiju Baltijā. Pēc manifestācijas daudzi cilvēki palika Rīgā – Vecrīgā ap parlamenta ēku, valdības namu, radio un televīzijas ēkām cēla barikādes. Pēc valdības aicinājuma zemnieki uz Rīgu devās ar smago lauksaimniecības tehniku. Latvijas Tautas fronte izveidoja aizsardzības štābu, daļa deputātu dienu un nakti uzturējās parlamenta ēkā, lai nepieļautu Augstākās Padomes darba pārtraukšanu. Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

Tieši 20.janvārī risinājās asiņainākie barikāžu notikumi – OMON mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki – Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko – un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Mežāres pamatskolā 20. janvārī bija kopīga filmas skatīšanās, lai jaunā paaudze mācītos labāk saprast tā laika notikumus. Kas esam mēs un kā mums skan vārds LATVIJA? Šajā janvāra nedēļā, lasot un klausoties dažādu cilvēku atmiņas , stāstus, bija iespēja padomāt par vērtībām, par mūsu pagātni un kopīgo tagadni.

Skolēnu un pedagogu vārdā - Aija Rogāle

Atstājiet komentāru