2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Par audžuģimeņu finansēšanu Jēkabpils novadā

Par audžuģimeņu finansēšanu Jēkabpils novadā

Audžuģimenes, kas pilda sociālo pakalpojumu, saņem atlīdzību gan no valsts, gan pašvaldības, taču atklājies, ka Jēkabpils novadā maksā mazāk par valdības noteikumos paredzēto, tā augusta sākumā vēstīja telekanāla LNT raidījums "900 sekundes".


Par pienākumu pildīšanu katra ģimene no valsts saņem 113 eiro mēnesī, neatkarīgi no ģimenē ievietoto bērnu skaita un vecuma. Audžuģimenēm vēl klāt nāk ienākumi no pašvaldībām dažādu pabalstu veidā. Cik lieli tie ir, nosaka pati pašvaldībā atkarībā no savas rocības, taču viens no pabalstiem par bērna uzturu vismaz 111 eiro apmērā ir obligāts. Taču Jēkabpils novada pašvaldība bērna uzturam atvēlējusi tikai 100 eiro jeb par 11 eiro mazāk.


Labklājības ministrijā raidījumam apstiprināja, ka tādējādi pašvaldība ir pārkāpusi Ministru kabineta noteikumus.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs E.Meņķis skaidro, ka pabalsti audžuģimenēm tiek piešķirti saskaņā ar Jēkabpils novada pašvaldības noteikumiem Nr.13/2015 “Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Jēkabpils novadā” (apstiprināti ar Jēkabpils novada domes 26.11.2015. sēdes lēmumu Nr.273 (protokols Nr.15)


Audžuģimenei tiek piešķirts:


1. pabalsts bērna uzturam, EUR 100 (viens simts euro) apmērā mēnesī vienam bērnam. Bērnam ar invaliditāti tiek piešķirts pabalsts uzturam EUR 200 (divi simti euro) apmērā mēnesī vienam bērnam;
2. pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei EUR 50 (piecdesmit euro) apmērā mēnesī vienam bērnam. Pašvaldība ir tiesīga izsniegt pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei mantiskā veidā;
3. pabalsts bērna ārpusskolas interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības nodrošināšanai līdz EUR 70,00 (septiņdesmit euro) mēnesī vienam ar Jēkabpils novada bāriņtiesas lēmumu ievietotam bērnam audžuģimenē, kura ir deklarējusi savu dzīvesvietu un faktiski dzīvo Jēkabpils novadā, izvērtējot audžuģimenes izdevumus interešu izglītībai un transporta izdevumus;
4. ievietojot bērnu audžuģimenē vai izvērtējot situāciju un nepieciešamību bērnam, vienreizēju pabalstu gadā EUR 150 (viens simts piecdesmit euro) apmērā vienam bērnam.
5.Pašvaldība izmaksā audžuģimenei (vienai personai, kas ir noslēgusi līgumu ar Jēkabpils novada pašvaldību par bērna ievietošanu audžuģimenē, deklarējusi savu dzīvesvietu un faktiski dzīvo Jēkabpils novadā) pabalstu mēnesī, par audžuģimenes pienākumu pildīšanu EUR 60,00 (sešdesmit euro) apmērā.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumiem Nr.37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam ir noteikts, ka katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai ir 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, tas ir, EUR 92.50 eiro, un katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ir 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, tas ir, EUR 111 eiro.

Sakarā ar to, ka sākot ar 2016.gadu atbilstoši MK noteikumu Nr.656 (Stājas spēkā: 01.01.2016.) tika palielināta minimāla alga līdz EUR 370,00 mēnesī, Jēkabpils novada pašvaldībā netiek izmaksāts pilnais pabalsts tieši bērna uzturam 111 EUR apmērā arī no 01.01.2016.gada.


Kāpēc tas netiek maksāts pilnā summā?


Neatbilstoši Ministru kabineta 2013. gada 15. janvāra noteikumiem Nr.37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, pabalsts bērna uzturam tiek izmaksāts bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma, jo 2015. gada oktobrī, izstrādājot un pieņemot pašvaldības saistošos noteikumus, nebija ņemtas vērā plānotās minimālās algas izmaiņas valstī. Dome saistošos noteikumus pirms to spēkā stāšanās nosūtīja atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), kura izvērtē pašvaldības pieņemto saistošo noteikumu tiesiskumu un atbilstību Ministru kabineta noteikumiem un likumiem, kas ir tiesību akti ar augstāku juridisku spēku un tikai pēc pozitīva atzinuma saņemšanas pašvaldības saistošie noteikumi tika publicēti un stājās spēkā.


Vai iedzīvotāji par to pašvaldībā nav sūdzējušies?


Ar katru audžuģimeni tiek noslēgts “Līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē”, kur ir aprunāts pabalstu apmērs. Līdz šim nekādas sūdzības no audžuģimenes netiek saņemtas.


Vai tiek plānots maksāt pilnu pabalstu?

Jēkabpils novada pašvaldība papildus valsts izmaksātai atlīdzībai par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, sniedz papildus finansiālu atbalstu audžuģimenei, izmaksājot pabalstu par audžuģimenes pienākumu pildīšanu EUR 60 apmērā mēnesī, kas nav noteikts ar augstākiem normatīvajiem aktiem kā obligāts pabalsta veids.


Lai nodrošinātu audžuģimenēm tiesības saņemt pabalstu par ģimenē ievietota bērna uzturu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam apmēram, Jēkabpils novada domes augusta sēdē veiks grozījumus saistošajos noteikumos un nodrošinās pašvaldības saistošo noteikumu atbilstību Ministru kabineta noteikumiem.


Vai tiek plānots arī izmaksāt kompensācijas tām ģimenēm, kas nav saņēmušas pilnu pabalstu?


Pabalsti audžuģimenēm bērna uzturam tiek maksāti uz spēkā esošo saistošo noteikumu pamata, tātad, lai maksātu pēc MK noteikumiem paredzēto uztura pabalstu EUR 111 apmērā augusta mēnesī izdarīsim grozījumus saistošajos noteikumos un rosināsim domei piešķirt līdzekļus no sociālā budžeta kompensācijas izmaksai par neizmaksāto uztura pabalsta daļu.


Cik novadā ir ģimenes, kas saņem šo pabalstu?


Jēkabpils novada pašvaldībā spēkā ir līgumi ar piecām audžuģimenēm. Tajās bērnu ievietoto skaits ir:
līdz 7 gadu vecuma - 5 bērni;
no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 6 bērni.

Jēkabpils novada pašvaldība

Atstājiet komentāru