2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Ābeļu pamatskolā atzīmē ”BARIKĀDĒM – 25”

Ābeļu pamatskolā atzīmē ”BARIKĀDĒM – 25”

Barikāžu laiku atcerējāmies 22.01.2016. plkst.13.15 – pie ugunskura, kur pulcējās visas klases, pasākumu organizēja skolas novadpētnieki. 8.klases skolēni un latviešu valodas skolotāja Valda Bērziņa bija sagatavojuši stāstījumu par trim Atmodas periodiem latviešu tautas vēsturē. Atmoda ir tautas kopīga rīcība kāda mērķa sasniegšanai.

Trīs Atmodas latviešu tautas vēsturē:

Pirmā Atmoda latviešu tautas vēsturē bija jaunlatviešu kustība 19.gs. vidū. Tajā laikā veidojās latviešu tauta, pirmie latvieši ieguva augstāko izglītību, sāka attīstīties latviešu kultūra, valoda un literatūra, tika vākta folklora, dibinājās jūrskola, notika pirmie Dziesmu svētki. Uzskatāmi pie ugunskura par to pastāstīja skolotāja Valda – tās rezultātā radās pirmā Latvijas inteliģence.

Otrā Atmoda bija cīņa par Latvijas neatkarību un valsts izveidošanu 1918. gadā. Šeit jāpiemin aktīvs 2. Atmodas dalībnieks, mūsu novadnieks Jānis Akuraters, ar kura daiļradi īsumā iepazīstināja novadpētnieki, pašu izveidotā montāžā un dziesmās.

Trešā Atmoda norisinājās 20. gadsimta 80. gados. Tā bija nacionāla kustība ar mērķi atbrīvoties no PSRS un atjaunot Latvijas valsti. 8.klases skolēni bija sagatavojuši šo notikumu īsu pārskatu. Trešās Atmodas būtiskākie notikumi:

1986. gads – grupas „Helsinki 86” izveide.

1988. gads – Tautas frontes dibināšana.

1989. gads – „Baltijas ceļš”.

1990. gada 4. maijs – Deklarācija par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

1991. gada 13. – 27. janvāris – Barikāžu dienas Rīgā.

1991. gada 21. augusts – Konstitucionālais likums „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”.

Pirms 25 gadiem par visiem šiem notikumiem mūs informēja TV pārraide “Labvakar” – Jānis Šipkevičs, Edvīns Inkens un Ojārs Rubenis.

Pēc vēsturiskās stundas pie ugunskura 5.-9.klašu skolēnus sasildīja mūsu pavārītes Brigitas piparmētru tēja, bet aktu zālē mūs uzrunāja skolotāja- pensionāre Ausma Bērziņa ar prezentāciju par Jāņa Akuratera dzimtu, ievērojamiem kultūras cilvēkiem, kas  piederēja šai dzimtai. Iepazināmies ar J.Akuratera līdzgaitniekiem.  Skolēniem atmiņā palika draugs, izdevniecības izveidotājs Jānis Roze, kura vārdā grāmatnīcas darbojas vēl mūsdienās, un mūs priecē jaukas grāmatas ar īpašu exlibri katrā no tām. Raitais stāstījums mijās ar tā laika foto un rakstnieka mīļoto dziesmu skandināšanu. Paldies skolotājai, novadpētniecei par entuziasmu un interesanto stāstījumu.

Ābeļu pagasta novadpētnieks Arnolds Jakubovskis skolēnus iepazīstināja ar konkursa noteikumiem, kuru par godu mūsu novadnieka Jāņa Akuratera 140. jubilejai organizē Ābeļu pagasts, aicinot skolēnus aktīvi iesaistīties. Skolā ir izveidots stends Jāņa Akuratera daiļradei, kur skolēni var smelties zināšanas, lai piedalītos konkursā, kā arī bibliotēkā pieejams darbs “Kalpa zēna vasara”. Konkursa noslēgums augusta mēnesī norisināsies mūsu skolas estrādē, reizē ar Akurateru dzimtas ikgadējo salidojumu. Jakubovska kungs mūs iepazīstināja ar ieceri pagastā izveidot ievērojamajam novadniekam Jānim Akurateram veltītu dzīves un daiļrades taku – ir jau kartē atzīmētas vietas, nepieciešams tikai makets un apkopot projekta izdevumus. Tas būtu labs turpinājums iesāktajam projektam par tūrisma vietām Jēkabpils novadā un ļoti interesants un mūsdienīgs papildinājums Arnolda Jakubovska izveidotajai Akuratera istabai pagasta muzejā. Novēlam, lai tas top, jo  literatūras stundās par mūsu novadnieku vairs nemācāmies. Tas būtu ļoti interesants autors kā skolēniem, tā pieaugušajiem. Lai veicas projekta īstenošana!

 

Novadpētniece Silva Zepa

Autores foto

Atstājiet komentāru