2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Jēkabpils novada pārstāvji pieredzes apmaiņas vizītē Anīkščos, Lietuvā

Jēkabpils novada pārstāvji pieredzes apmaiņas vizītē Anīkščos, Lietuvā

17.februārī grupa no Jēkabpils novada devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Anīkšču pilsētu Lietuvā. Brauciena mērķis bija iegūt jaunas un inovatīvas idejas kvalitatīvas un atraktīvas ekspozīcijas izveidei mūsu pašvaldības muzejā. Braucienā piedalījās izpilddirektors J. Subatiņš, teritoriālplānotāja Dz. Nartiša, novadpētniecības ekspozīciju organizatore E. Balode, būvinženiere L. Koržeņevska, biedrības “Ūdenszīmes” vadītāja I. Jātniece un projektu speciāliste G. Dimitrijeva.

Vispirms Anīkšču Reģionālā parka direktors Kestutis Šerepka iepazīstināja ar ekspozīciju, kura bija viegli uztverama, interesanta un atraktīva visu vecumu apmeklētāju grupām. Iepazinām informāciju par Anīkšču pilsētas un tās apkārtnes ievērojamākiem literātiem, apskates vietām, dabas objektiem – dižkokiem, akmeņiem, pilskalniem, arheoloģiju utt. Jāatzīmē, ka ekspozīcija ir veidota profesionāli, un tā ir teicami plānota, kā arī viss, kas ir iekļauts ekspozīcijā, ir apvīts ar koncentrētu stāstu un piederību novadam. Te vietā piemērs par uz galda kājām uzmauktiem vaļenkiem (silti filcēti zābaki), jo savā laikā Anīkščos darbojās ražotne. Atraktivitātes spilgtināšanai ir pielietotas modernās tehnoloģijas, kuras nodrošina informācijas vizualizāciju. Protams, ka apskates vērta ir literārā mantojuma siena, logu žalūzijas ar literātu citātiem, interesanti izveidotie dažādu formu koka informācijas nesēji, kā arī skārienjūtīgie ekrāni. Savukārt sienas, uz kurām bija izvietoti literātu oriģinālie rokraksti, izpelnījās visu mūsu atzinīgu novērtējumu. Pat griestu lampu abažūri satur gaumīgi noformētu un neuzbāzīgu informāciju. Stāsts par ekspozīciju sākās ar parka ģerboni, kurā katrs elements demonstrē vietējās vērtības. Pēc parka ekspozīcijas apskates konstruktīvā sarunā uzzinājām par ekspozīcijas tapšanas procesu, risinājumu izvēli, turpmākajām iecerēm. Uzzinājām, ka piedāvājums tūristiem te ir gana plašs.

Katra paša interesenta priekšstata veidošanai iesaku doties uz Anīkščiem, izbaudīt pilnu piedāvājuma klāstu – pareizticīgo baznīciņu, kur draudzei ir laba sadarbība ar pašvaldības bērnu dienas centru darbības nodrošināšanā, pastaigu taku virs koku galotnēm, mākslas radošo industriju inkubatora piedāvājumu, eņģeļu muzeju utt. Ceru, ka pilnvērtīgi pratīsim likt lietā iegūto pieredzi ne tikai mūsu muzeja ekspozīcijas plānošanā un iekārtošanā augstā līmenī, bet arī pratīsim piesaistīt nepieciešamās investīcijas. Tas ir mūsu pienākums. Viens no mūsu dižgariem rakstnieks Aleksandrs Grīns ir teicis: “Tikai tas cilvēks pilnīgi pazīst sevi, kas pazīst savu senču mūžus, un tikai tā tauta var justies līdzīga citām, kurai nav palikuši sveši viņas tēvu likteņi.”

Gunta Dimitrijeva, projektu speciāliste

Autores foto

Atstājiet komentāru