2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Par dzīvokļu īpašnieku pienākumiem un apsaimniekošanas līgumu slēgšanu

Par dzīvokļu īpašnieku pienākumiem un apsaimniekošanas līgumu slēgšanu

Jēkabpils novada pašvaldība atgādina, ka dzīvojamo māju apsaimniekošanā ir noteikts šāds tiesiskais regulējums:

  • Dzīvokļa īpašuma likuma 8. pants nosaka, ka Dzīvokļa īpašnieks ir persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā. Līdz dzīvokļa īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļa īpašuma ieguvēju attiecas visas šā likuma normas, kas nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, izņemot tās likumā noteiktās tiesības, kuras dzīvokļa īpašuma ieguvējs iegūst pēc dzīvokļa īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā.

  • Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants nosaka, ka Dzīvokļa īpašniekam ir pienākums:

1) piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā;

2) segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā;

3) norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana);

4) maksāt uz dzīvokļa īpašumu attiecinātos nodokļus;

5) maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes;

6) saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā;

7) nodrošināt iespēju dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu;

8) pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtos lēmumus.

  • Kopīpašumam nepieciešamie izdevumi jānes visiem kopīpašniekiem samērīgi ar viņu domājamām daļām. Izdevumi Civillikuma 1071. panta izpratnē ietver ne tikai kopējas lietas saglabāšanas un uzturēšanas izdevumus, bet arī nepieciešamos apsaimniekošanas, pārvaldīšanas, remonta un citus nepieciešamos izdevumus, kas saistīti ar kopējo lietu. Atbildība par zaudējumiem kopīpašniekiem jānes proporcionāli viņu domājamām daļām.

  • Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50. pants nosaka, ka:

Valsts dzīvojamās mājas valdītāja vai pašvaldības pienākums ir pārvaldīt dzīvojamo māju līdz tās pārvaldīšanas tiesību nodošanai dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai, ja dzīvojamā mājā nav privatizēti visi privatizācijas objekti. Pienākums pārvaldīt dzīvojamo māju valsts dzīvojamās mājas valdītājam vai pašvaldībai ir arī tad, ja dzīvojamā mājā ir privatizēti visi privatizācijas objekti, bet nav sasaukta dzīvokļu īpašnieku kopsapulce saskaņā ar šā likuma 51. panta otro daļu.

Valsts dzīvojamās mājas valdītājam vai pašvaldībai, pārvaldot un apsaimniekojot dzīvojamo māju, ja šā likuma 51. pantā noteiktajā kārtībā dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības nav nodotas dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai, ir tiesības saņemt maksu par dzīvokļu īpašniekiem sniegto pakalpojumu viņu privātīpašuma pārvaldīšanā un apsaimniekošanā.

  • Dzīvojamās mājas kopīpašuma pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līguma noslēgšanas pienākumus, izriet no Dzīvokļa īpašuma likuma.

  • Pamatojoties uz Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 1. punktu un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta otro daļu, pašvaldība var prasīt pārvaldīšanas līguma noslēgšanu ar dzīvokļa (neapdzīvojamas telpas un mākslinieku darbnīcas) īpašnieku. Pašvaldība var iesniegt prasību tiesā. Uzliekot pienākumu dzīvokļa īpašniekam noslēgt pārvaldīšanas līgumu, tiesai ir jāvērtē noslēdzamā līguma nosacījumi un jānorāda, kādā redakcijā līgums noslēdzams, vai arī jānosaka, ka šāds līgums ir noslēdzams saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam.

Īpašumu pārvaldīšanas speciāliste

Inga Bokāne

Atstājiet komentāru