2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Pagarināta pieteikšanās bērnu ar invaliditāti individuālo vajadzību izvērtēšanai

Pagarināta pieteikšanās bērnu ar invaliditāti individuālo vajadzību izvērtēšanai

Bērnu ar invaliditāti individuālo vajadzību izvērtēšana notiek Zemgales Plānošanas reģiona Eiropas Sociālā fonda projekta „Atver sirdi Zemgalē” ietvaros. Šis projekts tiek saukts arī par deinstitucionalizācijas(turpmāk tekstā - DI) projektu. Šī projekta ietvaros veic bez maksas mērķauditorijas individuālo vajadzību izvērtēšanu un izstrādās individuālo atbalsta plānu. Pakalpojums attiecas uz bērniem ar invaliditāti un viņu likumiskajiem pārstāvjiem.

Izvērtēšana notiks laika periodā no aprīļa līdz novembrim. Izstrādātie atbalsta plāni palīdzēs sniegt mērķtiecīgu atbalstu - nepieciešamos pakalpojumus, ko finansēs Eiropas Sociālais fonds. Tomēr, lai tos saņemtu, ir kāds nosacījums – jau šobrīd vecākiem savas atvases jāpiesaka izvērtēšanai.  

Ko nozīmē “izvērtēšana”?
Izvērtēšana – tas izklausās gana nopietni, raisot asociācijas ar ārstu komisiju, kas, iekārtojusies aiz galda, ar kritisku skatienu vērtē vienu bērnu pēc nākamā… Patiesībā speciālistu mērķis būs cits – nevis uzstādīt diagnozi, bet gan saprast, kā bērnam trūkst, lai viņš justos labāk. Tātad – kāds atbalsts viņam nepieciešams.
Kāpēc tas ir svarīgi?
Ne velti saka – kas der visiem, neder nevienam. Tāpēc vispirms jāsaprot, kas katram bērnam, kam noteikta invaliditāte, vajadzīgs, un tikai pēc tam pašvaldībās varēs veidot jaunus pakalpojumus. Šķiet, nebūs melots apgalvojot, ka tik individuāla pieeja cilvēkiem ar veselības traucējumiem Latvijā tiek īstenota pirmoreiz. Turklāt pakalpojumi solās būt gana vērtīgi – rehabilitāciju varēs saņemt ne tikai pats bērns, bet arī viņa vecāki, piemēram, par velti apmeklējot psihologu.
Kā pieteikties?

Pieteikties uz izvērtēšanu var Jēkabpils novada Sociālajā dienestā. Sociālais dienests pieņem no bērna likumiskā pārstāvja vai audžuģimenes iesniegumu par pieteikšanos uz individuālā atbalsta plāna izstrādi. Dienests pārbauda, vai iesniegumā norādīti visi dati un pievienoti nepieciešamie dokumenti:

  • bērna vārds, uzvārds, personas kods;

  • bērna likumiskā pārstāvja vai audžuģimenes kontaktinformācija, faktiskās dzīvesvietas adrese;

  • bērna pārstāvja vai audžuģimenes pārstāvības tiesības apliecinoša dokumenta kopija;

  • VDEĀVK atzinuma par invaliditātes piešķiršanu.

Pēc bērna izvērtēšanas un atbalsta plāna saņemšanas ģimene dodas uz Sociālo dienestu un piesakās uz atbalsta plānā paredzēto pakalpojumu saņemšanu.

Bērnu spēju izvērtēšanā piedalīsies speciālistu grupa (sociālais darbinieks, speciālais pedagogs, neirologs, ergoterapeits, logopēds, fizioterapeits, klīniskais psihologs). Procesa laikā tiks nodrošināta vecāku/audžuvecāku klātbūtne.

Pēc izstrādātā individuālā atbalsta plāna, jau sākot ar 2017. gadu, atkarībā no vajadzībām būs iespēja saņemt maksimāli četrus dažādus bezmaksas pakalpojumus (katru 10 reizes), vecākiem - maksimāli divus pakalpojumus (katru 10 reizes).

Jūs jau gaida. (Un nenokavējiet! Vērtējumu varēs saņemt ierobežots skaits bērnu.)

Lai saņemtu papildus informāciju par projektu un atbildes uz jautājumiem par DI, ir izveidota projekta mājaslapa www.atversirdi.lv

Informāciju sagatavoja Sociālā dienesta vadītājas p.i. L.Zeltiņa

Atstājiet komentāru