2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Mūžībā devies kādreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais

Mūžībā devies kādreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais

  • 01 decembris 2018 --

Piektdien 94 gadu vecumā miris bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais, paziņoja viņa ģimene. Viņa nāves cēlonis netiek atklāts.

"Džebs, Nīls, Doro un es ar skumjām paziņojam, ka pēc 94 izciliem gadiem miris mūsu tēvs," teikts viņa dēla, eksprezidenta Džordža Buša jaunākā paziņojumā. "Džordžs Bušs bija visaugstākās raudzes vīrs un labākais tēvs, kādu var vēlēties dēls vai meita."

Bušs miris nepilnu pusgadu pēc savas sievas Barbaras Bušas nāves aprīlī, ar kuru viņi kopā laulībā nodzīvoja 73 gadus.

Bušam ir pieci bērni un 17 mazbērni.

41.ASV prezidents sirga ar Pārkinsona slimību un bija piesaistīts ratiņkrēslam. Viņš pēdējos gados vairākkārt hospitalizēts elpošanas problēmu dēļ.

Bušs vecākais bija ASV prezidents no 1989. līdz 1993.gadam, savukārt viņa dēls Džordžs Bušs jaunākais bija prezidenta amatā no 2001. līdz 2009.gadam.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš pašreiz ir G20 samitā Argentīnā, slavēja eksprezidenta "autentiskumu, atbruņojošo aso prātu un nelokāmu uzticību ticībai, ģimenei un valstij".

"Ar skaidru domāšanu, veselo saprātu un pārliecinātu vadību prezidents Bušs vadīja mūsu valsti un pasauli uz mierīgu un uzvarošu Aukstā kara noslēgumu," pavēstīja Tramps.

Buša valdīšanas laikā pasaule piedzīvoja globālus pavērsienus, ieskaitot Berlīnes mūra krišanu un PSRS sabrukumu.

Bušam atrodoties prezidenta amatā, ASV 1989.gadā iebruka Panamā, lai gāztu militāro diktatoru Manuelu Norjegu, bet 1991.gadā ASV izvērsa vērienīgu militāro kampaņu, lai no Kuveitas padzītu Irākas diktatora Sadama Huseina spēkus.

Otrā pasaules kara laikā Bušs bija kara lidotājs un veica 58 kaujas lidojumus un tika notriekts virs Klusā okeāna.