2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

23. marts - Pasaules meteoroloģijas diena!

23. marts - Pasaules meteoroloģijas diena!

Kopš 1961. gada 23. martā tiek atzīmēta Pasaules meteoroloģijas diena, bet kopš 1993. gada 22. martā - Pasaules ūdens diena. Katru gadu tiek noteikta konkrēta tēma, kas akcentē tā gada aktualitātes. Šogad abām dienām tā ir kopīga – klimats un ūdens.

Ūdens ir vitāli svarīgs dzīvībai uz Zemes. Cilvēks bez ūdens var izdzīvot tikai vidēji trīs dienas. Ūdens ir arī būtisks pārtikas un praktiski visu citu jomu produkcijas ražošanā. Svarīgs arī ekosistēmām. Turklāt pasaule arvien biežāk saskaras ar tādiem riskiem kā plūdi, sausums un tīra ūdens pieejamība. Lai risinātu ar ūdens trūkumu vai pārāk lielu tā daudzumu, kā arī ar ūdens piesārņojumu saistītās problēmas, ir steidzami jāuzlabo prognozēšana, uzraudzība un pārvaldība.

2020. gadā Pasaules meteoroloģijas dienai un Pasaules ūdens dienai ir kopīga tēma: klimats un ūdens. Abas atzīmējamās dienas saskaņoti koncentrējas uz klimata un ūdens pārvaldību, jo tās ir cieši saistītas. Gan klimata, gan ūdens pārvaldība ir ilgtspējīgas attīstības, klimata pārmaiņu un katastrofu risku mazināšanas globālo mērķu centrā.

Ūdens ir viens no vērtīgākajiem resursiem 21. gadsimtā. Nacionālajiem meteoroloģijas un hidroloģijas dienestiem būs nozīmīga loma centienos “saskaitīt katru pilienu, jo katrs piliens ir vērtība”.

Svetlana Aņiskeviča, LVĢMC Klimata un metodiskās nodaļas vadītāja: “Klimata pārmaiņas ir pastāvējušas vienmēr, tomēr pēdējos 100 – 150 gados ir vērojama būtiska gaisa temperatūras paaugstināšanās. Latvijā ir arī novērojams atmosfēras nokrišņu daudzuma pieaugums, it īpaši ziemas un pavasara sezonās. Palielinājusies arī nokrišņu intensitāte, kā ietekmē ir audzies arī ekstremālu nokrišņu gadījumu lielums un biežums. Līdzšinējās un nākotnes klimata pārmaiņas būtiski ietekmēs visas tautsaimniecības jomas, līdz ar to ir svarīgi rīkoties jau šodien un mazināt iespējamos riskus.”

Linda Fībiga, Integrētā LIFE projekta Life GoodWater IP vadītāja: “Ūdens un klimats ir saistīti, jo klimatu izmaiņu rezultātā mēs varam redzēt, kā mainās daba. Kaut kur ūdens nāk klāt, kaut kur pazūd. Ir ilgstošāki sausuma periodi vai intensīvākas lietavas, kas var radīt arī ūdens piesārņojumu. Ūdens apsaimniekošana ir tas process, kurā mēs skatāmies esošo ūdens kvalitāti, kas to ietekmē, kādi ir šie faktori. Balstoties uz klimata prognozēm, mēs varam plānot iespējamos scenārijus, kas varētu notikt ar ūdeņiem, to kvalitāti, daudzumu un pietiekamību, kā arī cilvēku vajadzību nodrošinājumu.”
Pasaules meteoroloģijas dienas mājaslapa: https://worldmetday.wmo.int

Pasaules meteoroloģijas diena sociālajos tīklos:

Facebook: https:/www.facebook.com/World-Meteorological-Organization-71741701887/

Twitter: @WMO un sekojot mirkļbirkām #WorldMetDay #ClimateIsWater

Instagram: @wmo_omm un sekojot mirkļbirkām #WorldMetDay #ClimateIsWater

Atstājiet komentāru