2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

No 1.februāra Jēkabpilī samazinās maksa par apkuri

No 1.februāra Jēkabpilī samazinās maksa par apkuri

No 1.februāra ir stājušies spēkā jaunie, pazeminātie SIA "Jēkabpils siltums" tarifi. Līdz ar to no šī mēneša jēkabpiliešiem maksa par apkuri ir samazinājusies par 7,5 procentiem.
 
 
SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko informē, ka tarifu samazināt bija iespējams, jo pēdējo piecu gadu laikā uzņēmums, ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības atbalstu, ir ieguldījis lielas investīcijas siltumtrašu atjaunošanā un katlumāju modernizēšanā.
 
 
Karpenko norāda, ka "Jēkabpils siltums" gadā realizē no 40 līdz 50 tūkstoši megavatstundas siltumenerģijas, ja cenas samazinājums ir 7,5 % tie ir apmēram 4,5 eiro par megavatstundu. Tas nozīmē, ka kopumā mēnesī jēkabpiliešiem pēc jaunā tarifa būs jāmaksā par 160 līdz 200 tūkstošiem eiro mazāk nekā līdz šim. Karpenko piebilst, ka ietaupītos līdzekļus var izmantot veco parādu nomaksai vai sev vajadzīgo preču iegādei.
 
 
"Varam lepoties, ka mūsu tarifs pazeminās. Iepriekšējais tarifs tika apstiprināts 2009.gada oktobrī. Tarifu samazinājums ir piecu gadu neatlaidīga darba rezultāts, un te liela nozīme bijusi pašvaldības atbalstam. Cenas ir kritušās, bet tehnikas un tehnoloģiju ziņā esam paaugstinājuši efektivitāti. Uzskatu, ka mūsu cena ir būtiski samazinājusies," saka Karpenko.
 
 
Decembrī apkures cena bija 62,44 eiro par megavatstundu bez PVN. Ja tarifs stātos spēkā decembrī, tad cena būtu 57,81 eiro par megavatstundu, ņemot vērā gāzes cenas, tātad starpība bija vairāk nekā četri eiro. Kopējais samazinājums ir 7,5%, ņemot vērā pašreizējo dabasgāzes cenu.
 
 
Karpenko norāda, ka mazāks tarifs tomēr nenozīmē automātiski tikpat mazāku rēķinu. Ir jāņem vērā patēriņš. "Jēkabpils siltums" samazina siltumenerģijas cenu, kas ir tikai daļa no kopējā rēķina.
 
 
„Ja tarifs samazinās, tas nenozīmē, ka 6000 dzīvokļos automātiski samazināsies rēķins. Tā nebūs! Vienīgi samazināsies siltumenerģijas cena rēķinā, bet lielāku samazinājumu jutīs tie, kuriem būs mazāks siltumenerģijas patēriņš. Lielākais samazinājums būs tajās mājās, kur jau šobrīd ir mazākie rēķini un mazākais patēriņš," uzsver Karpenko.
 

Siltumenerģijas cena ir unikāla katrā uzņēmumā, bet no deviņām lielajām pilsētām Jēkabpils apkures cena lētuma ziņā pec tarifa samazinājuma tagad ir otrajā vietā. Vēl lētākas cenas ir tikai Valmierā.
 
Foto: Jānis Lācis
Attēlā: Aleksandrs Karpenko

Atstājiet komentāru