2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Kāpēc zinātnieki iesaka šampanieti dzert siltu?

Kāpēc zinātnieki iesaka šampanieti dzert siltu?

Reimsas universitātes (Francijā) zinātnieki ir noskaidrojuši, ka šampanietim burbulīši saglabājas ilgāk, ja tas tiek pasniegts silts – apmēram 18 grādu temperatūrā, vēsta The Telegraph.
 
Zinātnieki saskaitījuši, ka vienā šampanieša glāzē ir apmēram 1 miljons burbulīšu — tas ir daudz mazāk, nekā tika uzskatīts līdz šim. Pētnieki paziņojuši, ka burbulīšiem ir ļoti svarīga loma šampanieša garšā: plīstot, tie atbrīvo ogļskābo gāzi, līdz ar to „ieslēdzot" garšas receptorus mutē.
 
 
Bez tam, simtiem burbulīšu, dzēriena virsmā plīstot vienlaikus, izšauj gaisā simtiem sīksīku lāsīšu, radot patīkamu kņudoņu mutē un degunā.
 
 
Zinātnieki ir izpētījuši burbulīšu „dinamiku", lai noteiktu, kādi ir to rašanās ideālie apstākļi. Un izrādījās, ka var saglabāt desmitiem tūkstošu burbulīšu, ja šampanieti lej glāzē, kuru tur nedaudz ieslīpi.
 
 
Bez tam, teorētiski paaugstinoties šampanieša temperatūrai, burbulīši ilgāk saglabājas neplīsuši. Tomēr zinātnieki brīdina, ka nevajag arī pārlieku paaugstināt šampanieša temperatūru: pilnīgi pietiks, ja dzēries tiks pasniegts 18 grādus silts.
 
 
Iepriekš zinātnieku grupa no Rīdingas universitātes Lielbritānijā pētījumā noskaidroja, ka šampanietis ir veselīgs, jo satur polifenolu — unikālu antioksidantu, kas spēj palielināt aizsardzību pret nervu spriedzi, vēzi un diabētu, kā arī paplašina asinsvadus. Turklāt, kā apgalvo pētnieki, tas attiecas ne tikai uz šampanieti, bet arī uz dzirkstošajiem vīniem.
 
Avots: puaro.lv

Atstājiet komentāru