Pavasara salāti ar pieneņu lapām
Par pieneņu dziednieciskajām īpašībām zināja jau senie grieķi. Šis augs plaši tika lietots arī arābu medicīnā. No jaunajām pieneņu lapām gatavo izsmalcinātus salātus, kā arī piedevas gaļas ēdieniem.
Pienenes garša ir rūgtena, bet no liekā rūgtuma var izvairīties, 30 – 40 minūtes paturot lapas aukstā sālsūdenī.
Pieneņu lapas ir bagātīgs magnija un dzelzs avots, tās satur arī daudz kālija, kalcija un nātrija, kā arī A vitamīnu. Tautas medicīnā pienenes preparātus galvenokārt lieto aknu slimības ārstēšanai, gremošanas stimulēšanai, kā arī aizcietējumu gadījumā. Pienenes atbrīvo organismu no sārņiem un stiprina imūnsistēmu.
Pavasaris ir īstais laiks, kad varam mieloties ar pieneņu lapu salātiem.
Sastāvdaļas: 200 g pieneņu lapu, 1 gurķis, mazliet maura lociņu (var izmantot arī parastos lociņus), 50 ml krējuma, sāls pēc garšas, garšvielas pēc savas izvēles.
Pagatavošana: Sapluina pieneņu lapas mīkstās daļas. Sarīvē gurķi. Sagriež lociņus. Visu sajauc ar sāli un garšvielām.