2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Karaliska uzkoda - baravikas želejā

Karaliska uzkoda - baravikas želejā

Baravikas ieteicams lietot stenokardijas un tuberkulozes gadījumos. Pastāv viedoklis, ka regulāri lietojot sēnes uzturā tās iedarbojas kā lielisks profilaktisks līdzeklis pret vēzi. Baraviku uzlējumu izmanto arī ādas apsaldējumu dziedēšanai. Aktīvās vielas paaugstina organisma tonusu, uzlabo sirds – asinsvadu sistēmas darbību.
 
Baravikās ir daudz karotīns, B1 un B2 vitamīni, D vitamīns, C vitamīns. Baravikas satur vielas kuras nāvējoši iedarbojas uz zarnu infekciju nūjiņām. Ir pierādīts, ka regulāri uzturā lietojot baravikas mazinās risks saslimt ar kuņģa – zarnu trakta saslimšanām.
 
Baravikas ir pirmklasīga uztura viela, ko var lietot bez iepriekšējas apstrādes. Piedāvājam pagatavot ziemas krājumiem - baravikas želejā.
 
Nepieciešams:
baravikas
tomāti
smaržīgie pipari
ķiploki
melnie pipari
lauru lapas
sāls
etiķis
cukurs
želatīns
 
Pagatavošana:
Baravikas notīra, sagriež skaistos gabaliņos, izvāra. Gatavās baravikas aplej ar aukstu ūdeni, noskalo, notecina. Tomātus (daudzums pēc izvēles) sagriež šķēlēs vai izmanto ķirštomātiņus, kuri burkās skaisti izskatās. Ķiplokus notīra.
 
Puslitra burkā liek 3 daiviņas ķiploka, piecus melno piparu graudus, divus smaržīgos piparus, lauru lapu. Burkās skaisti kārto tomātus un baravikas. Ja vēlas, var konservēt tikai baravikas vai izmantot tomātus, sīpolus un gurķus.
 
Katrā burkā ieber 2 tējkarotes želatīna ( ja tas ir smalks, nav ar lieliem graudiem, rupjāku želatīnu uzbriedina, izmanto tik, cik rakstīts instrukcijā uz paciņas un izšķīdina marinādē), 3 tējkarotes etiķa. Uzvāra ūdeni - uz četrām puslitra burciņām nepieciešams viens litrs ūdens. Uz litru ūdens liek ēdamkaroti sāls un divas ēdamkarotes cukura. Uzvāra, kad sāls un cukurs izšķīst, tad pārlej sēnēm.
 
Burkām uzliek vākus, bet neaizgriež, liek ūdenī, pasterizē 25 minūtes, bet, lai temperatūra burkās nepārsniedz 80 grādus. Tad burkas aizvāko, patur otrādi - uz vākiem 10 minūtes, tad atdzesē, tur vēsumā.

Atstājiet komentāru