2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Dzēriens imunitātes stiprināšanai vēsajās un lietainajās dienās

Dzēriens imunitātes stiprināšanai vēsajās un lietainajās dienās

Kaut gan augusts vēl ir vasaras mēnesis, aiz loga jau visīstākās rudens vēsmas. Un drīz vien par sevi atgādinās pilošs deguns, sūrstošs kakls un visādas citādas ķibeles, kuras nespēj novērst mūsu imūnsistēma. Šis dzēriens, regulāri lietots, palīdzēs stiprināt organisma aizsargspēju – imūnsistēmu.
 
 
Vajadzēs:
1 kivi,
1 glāzi kefīra,
šķipsniņu malta kanēļa.
 
 
Kivi rūpīgi nomazgā, nogriež augļa cieto galu, blenderī ar visu mizu sasmalcina, pievienojot kefīru un kanēli.
 
Veselīgais kokteilis gatavs!
 
Starp citu, kivi, kefīrs un kanēlis ir visīstākie brīnumlīdzekļi:
 
100g kivi satur 49 kilokalorijas, 11 g ogļhidrātu, 1,1 g proteīnu, 1, 9 g šķiedrvielu, 0,5 g tauku.
 
Kivī esošie fermenti palīdz gremošanas sistēmai: termiski neapstrādāts, auglis satur aktinidīnu – olbaltumvielas šķīdinošu, šķeļošu enzīmu, kas palīdz sagremot pārtiku.
 
Regulē asinsspiedienu: kivi sastāvā esošais lielais kālija daudzums palīdz uzturēt elektrolītu līdzsvaru organismā, pretdarbojoties nātrija ietekmei, kas paaugstina asinsspiedienu.
 
Pasargā no DNS bojājumiem: pētījumos pierādīts, ka unikālā antioksidantu kombinācija šajā zaļajā auglī palīdz pasargāt DNS šūnas no oksidatīviem bojājumiem. Daudzi eksperti norādījuši, ka tā lietošana uzturā var palīdzēt novērst ļaundabīgu audzēju risku. Spēja pasargāt cilvēka šūnu kodolos esošos ģenētiskās informācijas nesējus no skābekļa izraisītiem bojājumiem – tiek uzskatīta par vienu no būtiskākajām kivi superīpašībām!
 
 
Paaugstina imunitāti: ir pierādīts, ka lielais C vitamīna daudzums šajā auglī kombinācijā ar citiem antioksidantu savienojumiem, spēj paaugstināt imūnsistēmu, pasargājot mūs no dažādām saslimšanām.
 
 
Kivi augļa miza satur vairāk antioksidantu nekā mīkstums. Tomēr, pirms ēst augli ar visu mizu, tas obligāti ir jānomazgā. Turklāt to ēst var ne visi. Cilvēkiem ar jutīgu kuņģa gļotādu tomēr ieteicams kivi pirms lietošanas nomizot.
 
 
Kefīru nav ieteicams dzert ledusaukstu vai siltu, vislabāk tas uz organismu iedarbojas, ja to lieto istabas temperatūrā. Dzeriet to lēni, maziem malciņiem. Pateicoties savām labajām īpašībām – kalcija daudzumam, olbaltumvielām un citām organismam nepieciešamajām vielām— kefīrs ir ieteicams ikviena vecuma cilvēku ēdienkartē.
 
 
Arī kanēlim piemīt virkne labu īpašību:
 
 
Pazemina holesterīna līmeni. Pētījumos ir atklāts, ka lietojot tikai ½ tējk. kanēļa ik dienas, iespējams pazemināt par slikto holesterīnu sauktās LDL substances – molekulas ar augstu tauku saturu, aizkavējot sirds asinsvadu slimību rašanos.
 
 
Regulē cukura līmeni asinīs. Vairāki pētījumu rezultāti liecina, ka kanēlī esošās aktīvās vielas stimulē insulīna receptorus un paaugstina šūnu spēju izmantot glikozi, samazinot tās līmeni asinīs.
 
 
Ārstē infekcijas. Pētījumos ir pierādīta kanēļa apbrīnojamā spēja apturēt infekciju. Kanēļa ēteriskajā eļļā esošās vielas aptur dažādu mikroorganismu: baktēriju un sēnīšu augšanu, gadījumos, ja tās ir nejūtīgas pat pret ķīmiskajām zāļu vielām, kanēļa ekstrakts tās spēj uzveikt.
 
 

Vēža profilakse. Pētījumā atklāts, ka kanēlis samazina leikēmijas un limfomas vēža šūnu izplatīšanos.
 
 
Novērš trombus. Kanēlim arī novērš trombu rašanos asinsvados. Tā sastāvs spēj ietekmēt asinīs esošos trombocītus, kas piedalās asiņu recēšanas procesā. Ja dažādu faktoru rezultātā notiek pastiprināta trombocītu salipšana, traucējot normālai asinsritei, kanēlī esošais kanēļaldehīds (kanēļa ēteriskās eļļas sastāvdaļa, kas piešķir dažādiem produktiem šo smaržu un garšu) palīdz regulēt šo procesu, novēršot trombus.
 
 
Atvieglo artrīta izraisītas sāpes. Kopenhāgenas universitātes pētījumā artrīta slimniekiem katru rītu pirms brokastīm deva ½ tējk. kanēļa pulvera kombinācijā ar 1 tējk. medus. Eksperimenta rezultāti pierādīja, ka šis līdzeklis ievērojami atvieglo artrīta izraisītas sāpes.
 
 
Antibakteriāla iedarbība. Pievienots pārtikai, kanēlis nomāc baktēriju augšanu un pārtikas bojāšanos, padarot garšvielu par dabisku pārtikas konservantu.
 
 
Smadzeņu veselībai. Kanēļa aromāts spēj veicināt kognitīvo jeb izziņas un domāšanas funkciju, kā arī uzlabot atmiņu. Tiek turpināti pētījumu, lai atklātu šī aromāta spēja palīdzēt cilvēkiem ar garīgām slimībām.
 
 
Lūk, kādi brīnumlīdzekļi glabājas jūsu virtuvē! Un ja tos savieno gardā kokteilī - nekādi vīrusi nespēs sabojāt dzīvi.
 
Avots: puaro.lv

Atstājiet komentāru