2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Ko nedrīkst ēst, ja grib ātrāk uzveikt saaukstēšanos

Ko nedrīkst ēst, ja grib ātrāk uzveikt saaukstēšanos

Termometra stabiņš nodevīgi turpina slīdēt arvien zemāk, arvien biežāk uz ielas, darbā un sabiedriskajā transportā atskan skaļas šķavas, kuras nepārprotami signalizē - saaukstēšanās sezona ir klāt! Ir zināmi neskaitāmi tautas līdzekļi, kas lieti noder imunitātes stiprināšanai, bet, ko iesākt, ja konstatē, ka organisms tomēr ir padevies un nāksies cīnīties ar saaukstēšanās nepatīkamajiem simptomiem?
 
 
Pārlapojot veselības jautājumiem veltītas tīmekļa lapas, noskaidrojām, ka ir virkne produktu, kuri var saasināt saaukstēšanās simptomus un traucēt efektīvi apkarot infekciju, tādēļ slimošanas laikā tos ieteicams izslēgt no ēdienkartes.
 
 
Alkohols
 
Alkohols sašaurina asinsvadus, saasinot galvassāpes. Turklāt tas veicina organisma atūdeņošanos, negatīvi ietekmē imunitāti un nekādā veida nav savienojams ar paaugstinātu temperatūru.
 
 
Ātrās uzkodas
 
Satriecošs kaloriju daudzums, daudz slikto tauku, E-vielas – tas viss rada milzīgu slodzi aknām, gremošanas sistēmai u.tt. Ātro uzkodu kaitīgās īpašības varētu uzskaitīt teju bezgalīgi, bet ko veselīgu tajās atrast būs visai neiespējami. Secinājums: ātrās uzkodas nav ieteicamas pat veseliem cilvēkiem, bet slimnieku uzturā to "efekts" ir pielīdzināms indes iedarbībai.
 
 
Rieksti
 
Kaut šķiet, ka rieksti ir visai nekaitīgi un pat veselīgi, tie tomēr satur ļoti daudz kaloriju: simts gramos riekstu var slēpties pat 600 kalorijas. Bez tam, tie satur daudz tauku un, kaut arī tie ir labie tauki, tomēr, pateicoties tiem, rieksti ir grūti sagremojams produkts. Turklāt rieksti palēnina organisma cīņu ar saaukstēšanās slimībām un nav ieteicami pie elpošanas ceļu saslimšanām.
 
 
Piena produkti
 
Tie veicina gļotu izstrādāšanos, "bremzējot" klepus un iesnu ārstēšanu. Īpaši jāizvairās no trekniem piena produktiem, jo liekie tauki būs nevajadzīga papildus slodze tavam organismam. Ja tomēr nevari atteikties no glāzes piena vai jogurta, pirms ēšanas pievieno šķipsnu kurkumas vai nedaudz rīvēta ingvera – iegūsi sildošu un veselīgu ēdienu ar augstu olbaltuma un kalcija saturu, turklāt garšvielas mazinās gļotu izstrādi veicinošo efektu.
 
 
Sulas tetrapakās un gāzēti dzērieni
 
Šādas sulas mēdz saturēt daudz cukura un konservantus, bez tam gāzētie dzērieni bieži vien tiek "uzlaboti" ar kofeīnu. Visas šīs vielas atstāj negatīvu ietekmi uz imunitāti. Un nedomā, ka, izvēloties dzērienu ar cukura aizvietotāju, izdarīsi pakalpojumu savai veselībai – arī šāda izvēle būs trieciens tavai imūnsistēmai un gremošanas traktam. Slimošanas laikā dod priekšroku svaigi spiestām augļu sulām un ņem vēra speciālistu ieteikumu pirms lietošanas tās nedaudz atšķaidīt ar ūdeni.
 
 
Cepti un grilēti ēdieni
 
Tie satur daudz tauku un kancerogēnus savienojumus, tādēļ nepārslogo savu sirdi un aknas, liekot tām cīnīties ar to visu. Turklāt cepts ēdiens pārstrādājas īpaši grūti, bet kuņģis un zarnu trakts mums šobrīd ir ļoti nepieciešami, jo tieši gremošanas sistēmas orgānos slēpjas vairums šūnu, kas atbild par imunitātes uzturēšanu formā.
 
 
Svaigi augļi un dārzeņi
 
Izvēloties lietot uzturā termiski neapstrādātus augļus vai dārzeņus ņem vērā, ka tavs jau tā novārdzinātais organisms to pārstrādei ir spiests tērēt lielu daudzumu enerģijas, kura ir ļoti nepieciešama cīņai ar infekciju. Būs labāk, ja dārzeņus un augļus tvaicēsi vai cepsi cepeškrāsnī bez liekām taukvielām.
 
 
Ko ēst?
 
Ja ķermeņa temperatūra pārsniedz 38 grādu atzīmi, tad ieteicams ēst pēc iespējas mazāk un izvēlēties šķidru pārtiku: vieglas zupas, buljonu, tējas vai auzu pārslu biezputru. Kaut temperatūra nav pārāk augsta, labāk būs, ja saglabāsi piesardzību produktu izvēlē un lieki nenoslogosi gremošanas sistēmu. Slimības laikā vēlams ēst bieži, bet mazām porcijām, un uzņemt daudz šķidruma, šim mērķim izvēloties zāļu tējas ar garšvielām un medu.
 
Avots: delfi.lv

Atstājiet komentāru