2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Sautēti kāposti ar apelsīniem - gardi, diētiski un veselīgi

Sautēti kāposti ar apelsīniem - gardi, diētiski un veselīgi

Lai vai cik bieži vai reti mēs ēstu kāpostus, ir laiks, kad gandrīz katrs kaut cik apēdam, un tas ir Ziemassvētkos vai tiem tuvojoties. Tad gluži kā bērnībā mājās arvien biežāk sāk smaržot pēc sautētiem kāpostiem. Piedāvājam pagatavot skābētus kāpostus ar apelsīniem.
 
 
Sastāvdaļas: Skābēti kāposti, apelsīni un apelsīnu sula, brūnais cukurs.
 
 
Pagatavošana: 80 min.
 
 
Skābētus kāpostus liek katliņā un pārlej ar svaigi spiestu apelsīnu sulu - tā, lai sula pārklātu kādu centimetru kāpostus. Svaigi spiestās apelsīnu sulas vietā var ņemt arī veikalā pirktu 100% apelsīnu sulu. Iemaisa gabaliņos sagrieztu apelsīnu. Sautē un lēnas uguns apmēram stundu. Kad kāposti mīksti, pievieno brūno cukuru (2 ēdamk. vai vairāk uz kilogramu kāpostu), ļauj tam nedaudz piedegt un apmaisa.
 
 
Šādi pagatavotiem kāpostiem raksturīga patīkama, saldskāba garša. Tos var ēst arī tie, kas ievēro diētu, jo tajos nav nemaz tauku.
 
 
Skābēti kāposti – veselīgi?
 
 
Skābētu kāpostu uzturvērtība tiem, kas vēl nenojauta, patiesībā ir ļoti liela. Tie ir bagāti ar vitamīniem - B grupas, C un K, kā arī kalciju, dzelzi, fosforu, sēru, cinku un citām minerālvielām. Slaidās līnijas ievērotājiem - skābētu kāpostu kaloritāte ir ļoti zema, 25 kilokalorijas 100 gramos produkta. Un tie ir bagāti ar šķiedrvielām, kas izvada no organisma šlakvielas un toksīnus.
 
 
Arī sula ir pārliecinoši laba (ja vien patīk tās garša), jo ne velti tirgū redzam cilvēkus pie kāpostu tantēm ar glāzi rokās. Ne jau tāpēc, ka cilvēkam tieši tirgus vidū uznāk milzu sāpes pēc ūdens vai sulas, bet gan tāpēc, ka tas ir veselīgi, jo palīdz, ja ir hroniski aizcietējumi, hemoroīdi, ja ir sausa āda, kā arī, lai likvidētu pigmentācijas plankumus. Kāpostu sula novērš pūšanu, ietekmē kuņģa gļotādu un zarnu sieniņas. Tomēr ar šo sulu sāls dēļ nevajadzētu aizrauties tiem, kam sāls lietošana ir jāierobežo, jo sāls šajos kāpostos netrūkst. Cukura diabēta gadījumā ieteicams dzert kāpostu sulu, kam pievienots nedaudz citrona sulas.
 

Kāpostus nereti izmanto dažādās diētās - ja rodas izsalkuma sajūta, droši un bez ierobežojuma var grauzt kāpostus. Šim nolūkam var izmantot arī skābētus kāpostus. Tos noskalot, lai kāposti nebūtu tik skābi, gan nav ieteicams, jo nomazgāsies viss labums. Tiem, kuri ātrā laikā grib zaudēt dažus kilogramus, jāievēro skābu kāpostu diēta, kurā galvenais produkts ir skābēti kāposti. Tos iesaka papildināt ar dārzeņiem un augļiem. Nomest liekos kilogramus noteikti izdosies, jo skābētie kāposti stimulē vielmaiņu un dod ilgstošu sātu.
 

Vēsture
 

Lai arī skābēti kāposti tiek uzskatīti par vācu tradicionālu ēdienu un izgudrojumu, ir liecības, ka ķīnieši tos lietojuši kā ikdienas pārtiku jau pirms 2000 gadiem, Lielā Ķīnas mūra celtniecības laikā. Ķīnā kāposti tika izgatavoti no sasmalcinātiem kāpostiem, kas raudzēti rīsu vīnā. Visdrīzāk Eiropa ar tiem iepazinās 1000 gadus vēlāk, pateicoties Čingizhanam, pēc Ķīnas izlaupīšanas. Pēc tam to ceļi veduši uz dažādām pusēm, tomēr visbiežāk tos izmanto Ziemeļeiropā, kā arī Eiropā, vispopulārāk - Vācijā, Polijā, Čehijā, Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Arī Krievijā atkarīgajiem par kāpostu trūkumu nebūs jāsūdzas.
 

Interesanti
 

ASV zinātnieki ir noskaidrojuši, ka pret vēdera un kuņģa problēmām viens no lieliskiem līdzekļiem ir tieši skābēti kāposti. Šis produkts spēj veiksmīgi tikt galā ar kuņģa čūlām un lieliski pasargā no citām zarnu trakta kaitēm.
 

Gastroenterologi no Ņujorkas veica eksperimentu, kurā piedalījās 362 dalībnieki ar kuņģa čūlu. Viņiem piedāvāja katru dienu lietot skābētus kāpostus. Pateicoties šim produktam, 345 dalībniekiem kuņģa čūla sadzija daudz ātrāk. Izārstēšanās laiks samazinājās pat divas reizes!
 

Zinātnieki par īpaši veselīgu vielu skābētajos kāpostos uzskata pienskābi. Tā veicina zarnu baktēriju daudzuma palielināšanos, kas arī veicina izārstēšanos.
 

Ja kāpostus griež un skābē vecā mēnesī, tad tie mīksti vārās, nepūst, ilgi stāv, bet, ja jaunā mēnesī - tie ir cieti un stingri, kraukšķīgi.

Atstājiet komentāru