2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Lieldienu galdā - pasha

Lieldienu galdā - pasha

Lieldienu pashu gatavo no biezpiena. Vārītā pasha būs viendabīgāka, bet nevārītajai piemitīs jūtamāka biezpiena garša. Pashu vēlams sagatavot vismaz dienu pirms pasniegšanas, lai sastāvdaļas savilktos. Pamatā ir biezpiens, olas un saldais krējums, bet par piedevām var domāt katrs pats. Tradicionāli liek klāt žāvētus augļus, sukādes, riekstus. Dekorēt var ar svaigiem augļiem. Liesāks šis ēdiens būs, ja lieto vājpiena produktus.

 

Lai ēdiens būtu vizuāli pievilcīgāks, to var gatavot speciālā ornamentiem rotātā pashas formā, bet, ja tādas nav, var izlīdzēties ar to, kas mājās pie rokas. Pashu var nospiest marlē vai sietiņā, lai notecētu liekais šķidrums un piešķirtu tai formu.

 

Lieldienu pasha

 

Vajadzēs: 1 kg biezpiena, 5 olas, 200 g sviesta, 200 g saldā krējuma, 200 g cukura, 200 g rozīņu, 20 saldo mandeļu, 1 citrona miziņu, vaniļas cukuru, apelsīnu sukādes.

 

Kā gatavot: biezpienu izrīvē caur sietu, ieliek katliņā, pieliek saldo krējumu, sviestu, olas un pierīvē citrona miziņu. Visu laiku maisot, karsē līdz vārīšanai. Noņem no uguns, maisot dzesē. Aukstai masai pieliek cukuru, nomazgātas, nosusinātas rozīnes, vaniļas cukuru, noplaucētas, smalki sakapātas mandeles un sagrieztas sukādes. Visu labi sajauc. Pashas formā izklāj marli, saliek masu, aiztaisa ciet un uzliek slogu. Pēc divām dienām ņem ārā un liek Lieldienu galdā goda vietā. Ja nav pashas formas, tad bļodā ieklāj marli, saliek biezpiena masu, sasien un pakarina kaut kur virtuvē. Bļodu atstāj apakšā, jo divas dienas tecēs sūkalas. Iznākums ir apaļa, ļoti aromātiska biezpiena bumba.

*

Nevārīta pasha

 

Vajadzēs: 500 g biezpiena, 200 g pūdercukura, 300 g sviesta, 100 g riekstu vai mandeļu, 100 g rozīņu, 3 vārītu olu dzeltenumus, 100 g putukrējuma, vanilīnu, citrona miziņu.Kā gatavot: sviestu ar pūdercukuru un garšvielām saputo, pievieno caur sietu izberztus olu dzeltenumus, samaltu biezpienu, apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus, nomazgātas, noplaucētas rozīnes, iemaisa saputotu krējumu. Tad liek formā, kas izklāta ar marli, vai tortes formā ar noņemamu apmali un vēsumā notur līdz rītam. Izliek uz šķīvja, rotā ar augļiem.

*

Šokolādes pasha

 

Vajadzēs: 1,2 kg sausa biezpiena, 400 g sviesta, 200 g saldā krējuma, 200 g šokolādes, 2 glāzes cukura, 2 paciņas vaniļas cukura.

 

Kā gatavot: biezpienu izberž caur sietu, šokolādi sarīvē uz smalkas rīves, tad maisa kopā ar pārējiem produktiem, līdz iegūst viendabīgu masu. Ja ir pashas forma, tad tajā, ja nav, tad sietā ieklāj marli, liek sagatavoto masu, pārsedz ar šķīvi, uzliek slogu un diennakti noliek vēsumā. Izņemtu liek šķīvī.

 

Priecīgas Lieldienas!

Atstājiet komentāru