2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Klāt grilsezona! Marinējam un cepam šašliku!

Klāt grilsezona! Marinējam un cepam šašliku!

Klāt grilsezona un ir īstais brīdis marinēt un cept šašliku.

 

Kādu gaļu grillēšanai izmantot – gaumes jautājums, tomēr der acerēties, ka putnu gaļai “patīk” saldskāba garša, tādēļ tiem piedienēs citrusaugļi un medus, taču īsti nederēs pipari.


Sarkanā jeb liellopu vai jēra gaļa 'pieprasa”intensīvāku skābi, tādēļ tai derēs sarkanvīns, kefīrs, arī šķaidīti etiķi, piemēram, vīnogu vai ābolu etiķis.
Cūkgaļa ir visuniversālākā, ar to var droši eksperimentēt, izmantojot jebkurus marināžu veidus.

 

Klasiski marināde sastāv no trim daļām – eļļas, organiskās skābes un garšvielas.


Eļļu pievieno pašās marinādes sagatavošanas vai marinēšanas procesa beigās, piemēram, pārziež jau cepšanai uz oglēm uzliktu šašliku. Tas padarīs gaļu sulīgu.


Organiskās skābes – citrons, granātābols, sarkanvīns, kefīrs, paniņas, majonēze, greipfrūts, tomāti, balzamiko etiķis, sojas mērce – padara olbaltumu mīkstu.

 

Gaļai jāmarinējas 24 stundas un vairāk – līdz pat divām diennaktīm. Īsā marinēšanas laikā nav iespējams pagatavot gardu šašliku. Kārtīgi marinētu gaļu olbaltuma pārveidošanās dēļ var ēst pat neceptu.

 

Šašlika gatavošanas meistari mēdz teikt: “Ja gribi sabojāt grilgaļu – pieliec tai sāli!”Ja nu gluži bez sāls garšas nevar iztikt, to uzber cepšanas laikā vai jau gatavajam produktam. Katrai gaļai pašai ir sava, bagātīga garša un pareizi sagatavota marināde, īpašs garšvielu kokteilis šašliku padarīs garšas ziņā tik spilgtu””, ka sāls trūkumu nejutīs.

 

Cūkgaļas šašliks

 

Nepieciešams:  1 kg kakla karbonādes; 200 g diļļu; 3 ēdamkarotes medus; 3 citroni.


Pagatavošana: Gaļu sagriež gabaliņos, atjauc ar dillēm. No citroniem izspiež sulu un apslaka gaļu. Pašus citronus sagriež gabaliņos, liek starp gaļas gabaliņiem, pārlej medu un ar rokām uzmanīgi izcilā. Traukam uzliek vāku un uz diennakti liek ledusskapī. Ja nepieciešams, cepšanas laikā nedaudz uzber sāli.

Komentāri (0-1/1)

  • Inese
    02.07.2018 18:23
    Sestdien šo recepti izmēģinājām - reāli laba!

Atstājiet komentāru