2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Vitamīniem bagātais - lakšu pesto

Vitamīniem bagātais - lakšu pesto

Ir lakšu laiks, kad var gatavot gardu un veselīgu pesto. To var uzglabāt saldētavā ilgākam laikam.

 

Pirms publicējam recepti - daži vārdi par laksi. Tas ir sīpola radinieks, sastopams savvaļā leknos dabiskos platlapju mežos un krūmājos upju ielejās. Tam raksturīgas divas lancetiskas lapas, kas līdzīgas maijpuķīšu lapām, bet pazemē slēpjas sīpols.

 

Maija beigās un jūnija sākumā laksis dižojas ar skaistu baltu ziedu čemuru. Līdzīgi kā daudzi citi lapu koku mežu augi, laksis uzzied pavasarī, bet vasaras otrajā pusē to mežā atrast ir grūti. Tieši ziedēšanas laikā lakši spēcīgi smaržo pēc ķiplokiem, šādi pievilinot gardēžus, kuri laksi labprātāk redzētu savā pusdienu šķīvī.

 

Taču jāatceras, ka Latvijā laksis ir reta, īpaši aizsargājama suga, kas iekļauta arī Latvijas Sarkanajā grāmatā. Tādēļ aicinām priecāties par lakša krāšņumu un smaržu, tomēr atcerēties, ka to plūkt, griezt vai rakt savvaļā ir aizliegts. Mūsdienās lakšus daudzi audzē savos piemājas dārzos gan savām vajadzībām, gan tirgošanai.

 

Jāpiebilst, ka ne tikai cilvēki labprāt mielojas ar lakšiem. Auga nosaukums latīņu valodā nozīmē „lāču sīpols" (no latīņu valodas allium‒ sīpols, ursus - lācis), kas norāda, ka arī brūnajiem lāčiem laksis ir liels gardums. Tie mēdzot izrakāt meža zemsedzi, lai piekļūtu iekārotajiem sīpoliem. Laksi par kārumu uzskata arī meža cūkas.


Nepieciešams:

100 g lakšu
25 g ciedru riekstu
90 ml olīveļļas
30 g Parmesan siera
citrona sula
sāls
pipari

Pagatavošana:

Ciedru riekstus nedaudz apgrauzdē. Lakšus, riekstus un nedaudz olīveļļas blenderī sastrādā masā. Pieliek sāli, piparus, eļļu, rīvētu sieru, citrona sulu pēc garšas. Visu sajauc, liek burciņā, uzlej nedaudz olīveļļas, glabā vēsumā. Pasniedz ar svaigu vai grauzdētu maizīti, makaroniem, dārzeņiem, zivi vai gaļu.

Ciedru riekstu vietā var izvēlēties Indijas, valriekstus vai zemesriekstus.

Pesto ilgstošai glabāšanai sapilda nelielos trauciņos un uzglabā saldētavā.

Komentāri (0-1/1)

  • ko
    02.07.2018 18:23
    kāpēc jēkabpilī tirgo pie maximas??/???????

Atstājiet komentāru