Mākslas darbi, kas radīti izmantojot arbūzu (FOTO)
Arbūzs ir daudzu iecienīts našķis un šobrīd to var iegādāties gandrīz katrā veikalā. Arbūza dzimtene ir Āfrika. Vēl tagad Kalahari pustuksnesī ir sastopami savvaļas arbūzi. Arbūzus audzēja jau senajā Ēģiptē un Romā. Uz Eiropu tos līdz ar citiem svešzemju brīnumiem atveda krustneši. Šoreiz piedāvājam aplūkot mākslas darbus, kas radīti izmantojot arbūzu.
Arbūzus ēd svaigus, sālītus, izmērcētus cukura sīrupā. Karsējot arbūzu sulu, iegūst arbūzu medu.
Arbūzus plaši audzē visā pasaulē, vietās ar sausu un karstu klimatu. Latvijā dārzkopības entuziasti tos audzē siltumnīcās.
Arbūza mīkstums satur līdz pat 12% cukuru – līdz 6% fruktozes, kā arī glikozi un saharozi. Vidēji lielā, 3 – 4 kg smagā arbūzā ir līdz 150 gramiem tīras fruktozes. Arbūzā ir vitamīni B1, B2, C, PP, folijskābe, A provitamīns, dažādi mikroelementi – izcili daudz kālija un dzelzs, kā arī kalcijs, magnijs, niķelis; pektīni, šķiedrvielas.
Foto: 6sotok.ru