Uzkoda, kas “piesies dūšu”
Foršmaks - garda uzkoda no siļķu filejas, olas un āboliem.
Sastāvdaļas: 6 siļķu filjas, 3 ēd.k. sīki sagrieztu sīpolu, ½ glāze rīvētu skābu abolu, 2 cieti vārītas olas, 2 šķēlītes baltmaizes, 1 tejk. cukura un etiķa, piens vai tēja, 2 ēd.k. augu eļļas.
Pagatavošana: Foršmaku gatavo no labas, iepriekš pienā vai tējā izmērcētas siļķu filejas, vislabāk, ja veikalā pērk siļķi, nevis jau gatavas filejas. Siļķei pavisam cita daudz labāka garša, nekā jau apstrādātām filejām. Siļķu fileja tiek labi izmalta. Pie samaltās siļķes masas pievieno baltmaizi, sīpolus, antonovkas vai citas šķirnes skābus ābolus, vārītu olu dzeltenumus (mazliet atstājam garnēšanai), tas viss protams arī samaltā veidā. Olu baltumus smalki sagriež vai sarīvē, olām pievieno sāli, cukuru, piparus un etiķi.
Ideāli būtu, ja foršmaku pasniegtu uz siltas, ceptas maizes, taču to var pasniegt arī uz atdzisušas maizes. Siļķes masu liekam uz maizes gabaliņiem, uzliekam nedaudz krējuma un virsū uzrīvējam olu dzeltenumus.