2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Atslodzes diena ar avokado

Atslodzes diena ar avokado

Amerikas avokado citu augļu vidū izceļas ar to, ka tā ķīmiskas sastāvs ir kā dārzenim, kaut gan tas aug kokā kā auglis. Avokado ir mūžzaļš, ātraudzīgs, 6 – 15 metrus augsts lauru dzimtas koks. Tā dzimtene ir Meksika un Centrālamerika.

Mūsdienās avokado koki savvaļā aug Amazones mūžamežos, un plēsīgie zvēri labprāt ar tiem remdē izsalkumu. Avokado kultivē daudzās Amerikas valstīs – no Kalifornijas štata ASV līdz Peru, kā arī daudzās citās tropu un subtropu zemēs.

Atkarībā no šķirnes augļa miziņa var būt zaļa vai pat melni zaļa. Augļa vidū ir liels kauliņš, kura kodols ir indīgs. Mīkstums ir zaļgani dzeltens, ar maigu garšu un patīkamu valriekstu piegaršu. To var ziest uz maizes kā sviestu.


Avokado augļi ir ļoti sātīgi – tie satur līdz 30% vērtīgas augu eļļas, 1,5% olbaltumvielu, vitamīnus B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu, daudz minerālvielu un mikroelementu – kāliju, kalciju, fosforu, magniju, maz cukura – tikai līdz 1,6%. Vienā auglī ir apmēram 275 kalorijas. Meksikas un Centrālamerikas iedzīvotāju uzturā avokado augļiem ir tikpat nozīmīga loma kā citās zemēs gaļai.

Kā noteikt augļa gatavību?

Avokado augļus novāc negatavus. Arī veikalos tos parasti pārdod negatavus. Gatavs auglis ir nedaudz mīksts – to var paspiest ar pirkstiem. Taču, ja auglī paliek iespiedumi, tad tas ir pārgatavojies. Mīkstumam jābūt gaiši zaļam bez tumšiem plankumiem. Gatavus avokado augļus var glabāt ledusskapī līdz piecām dienām. Negatavus augļus glabā istabas temperatūrā, tie nogatavojas dažās dienās. Lai tie ātrāk nogatavotos, blakus iesaka nolikt dažus ābolus vai banānus.


Augļus griež neilgi pirms pasniegšanas galdā, jo sagriezts avokado augļa mīkstums ātri oksidējas – kļūst tumšs. Lai to aizkavētu, var uzpilināt citronu sulu. Oksidēšanos var aizkavēt arī, ja augļa mīkstumā iesprauž atpakaļ tā kauliņu.


Kā viegli notīrīt augli?

Visapkārt izdara dziļu griezumu, lai nazis skartu kauliņu. Augļa pusītes nedaudz pagroza un atdala no kauliņa. Gatavam auglim miziņa viegli atdalās.

Veselības uzlabošanai


Avokado augļus vēlams ēst cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu un aterosklerozi. Ja katru dienu apēd pusīti avokado, pazeminās holesterīna līmenis asinīs, asinsvadu sieniņas attīrās no holesterīna nogulsnēm un kļūst elastīgākas. Uzlabojas atmiņa, mazinās sirds slimību risks. Šos augļus var ēst arī diabēta slimnieki, jo tajos ir maz cukuru.


Grūtniecēm ļoti vērtīga ir avokado augļos esošā folijskābe, kas mazina bērna attīstības anomālijas risku.


Avokado aizsargā aknas no dažādām indēm un palīdz hepatīta gadījumā. Tos iesaka ēst arī mazasinības ārstēšanai.


Avokado iesaka lietot uzturā, ja ir gastrīts ar pazeminātu kuņģa sulas skābumu. Šie augļi palīdz arī novērst aizcietējumus. Divu augļu mīkstumu sajauc ar trim ēdamkarotēm ābola etiķa un tējkaroti citrona sulas, uzziež uz rupjmaizes šķēles. Vēlamais efekts būs jūtams apmēram pēc divām stundām.


Psoriāzes slimniekiem, lai mazinātu ādas niezi, līdztekus ārstnieciskiem pasākumiem iesaka apēst pusīti avokado.

Sejas skaistumam

Indiāņu sievietes avokado eļļu ziež uz sejas un matos. Tad āda kļūstot maiga un gluda. Speciālisti iesaka šādas avokado maskas sausai sejas ādai, lai izlīdzinātu grumbas, padarītu ādu elastīgāku un novērstu tās lobīšanos sajauc avokado un aprikozes mīkstumu, pievieno pilienu olīveļļas. Masku patur uz sejas 45 minūtes, tad nomazgā ar ūdeni. Vakarā pirms gulētiešanas tās ādas daļas, uz kurām bija uzlikta maska ieziež ar krējuma un citronu sulas maisījumu. Šāda maska jāliek ik pārdienas, bet krējuma un citronu maskas maisījums jāklāj katru dienu.
Cits variants – sajauc pusīti avokado mīkstuma, tējkaroti medus un pustējkaroti ābolu etiķa. Masku patur uz sejas 20 minūtes, tad nomazgā ar vēsu ūdeni.

Atslodzes diena ar avokado

8.00 – rupjmaize ar avokado sviestu un tomāta šķēli.

11.00 – avokado, rukolas, svaiga gurķa, spinātu un tomātu salāti.

13.00 – avokado, vārītas olas un konservētas kukurūzas salāti.

16.00 – salātlapu, avokado un tomātu salāti.

19.00 – vārīta vistas krūtiņa, pusīte avokado.

21.00 – kumelīšu tēja.

Atstājiet komentāru