RECEPTE: Jāņu vainags svētkiem
Ēdiens Līgo galdam.
SASTĀVDAĻAS:
Kārtainā rauga mīkla ar sviestu
500 g spinātu
150 g ķirštomātiņu
100 g siera
100 g kūpināta cūkgaļas šķiņķa
1 sīpols
2 ēdamkarotes sviesta
1 ola
3 ēdamkarotes skāba krējuma
sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts
ola pārziešanai
PAGATAVOŠANA:
Dziļā pannā sviestā apcep sasmalcinātus sīpolus. Spinātu lapām nogriež kātus, lapas sasmalcina un maisot pievieno apceptajiem sīpoliem. Sautē, līdz spināti mīksti un ievērojami samazinājušies apjomā.
Pannas saturu sietā notecina, nospiež lieko mitrumu, ja nepieciešams, spinātus sagriež vēl sīkāk.
Kūpināto gaļu sagriež mazos kubiņos, sieru ar rupjo rīvi sarīvē. Visu sajauc ar sīpoliem un spinātiem. Iemaisa krējumu un olu, sāli, piparus, pierīvē muskatriekstu. Masu labi samaisa.
Iepakojumu saldētas kārtainās rauga mīklas tur istabas temperatūrā, kamēr mīklas plāksnes gandrīz atkusušas.
Mīklas plāksnes (vienā iepakojumā tādas ir četras) izrullē garos taisnstūros, katru sagriež piecos sešos apmēram 15 cm platos trīsstūros.
Mīklas trīsstūrus kārto aplī uz izklāta cepamparīra – katra trīsstūra apakšējās malas viens stūris uzklājas uz iepriekšējā. Stūrus stingri saspiež.
Aplim vainaga veidā liek spinātu pildījumu. Pretī katram staram uz pildījuma kārto uz pusēm pārgrieztu ķirštomātiņu pusītes. Pārkaisa sāli, piparus.
Mīklas trīsstūru spicos galus pārliek pāri pildījumam, it kā stingri notin un nostiprina zem pīrāga iekšējās malas.
Cepampapīru ar pīrāga vainagu pārliek uz pannas, pārsmērē ar sakultu olu un liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, kur 200 grādu temperatūrā cep aptuveni pusstundu.
PADOMS
Kārtainās rauga mīklas vietā var izmantot pašu gatavotu vai veikalā pirktu rauga mīklu.
Pikantais pīrāgs vienlīdz labi garšo gan silts, gan auksts, taču tāds vainags skaisti izskatās un grezno jebkuru līgotāju galdu.
Avots: nra.lv