Pasaules šokolādes kūku dienā - pagatavo fondantu
Šodien ir Pasaules šokolādes kūku diena, jauki svētki visiem, kuri nespēj un negrib atteikties no šokolādes! Šokolādes kūkas dzimšanas vieta esot Amerika, kā daudzas labās lietas, šokolādes kūka radusies nejauši. Ja jau dzimšanas diena, tad jācep kūka! Portāls lsm.lv piedāvā šokolādes klasiku - fondanta recepti.
Uzskata, ka līdz 19.gadsimta trīsdesmitajiem, četrdesmitajiem gadiem šokolāde bija pazīstama tikai kā dzēriens. Par kūku šokolāde pārtapusi 1765.gadā, tad šokolādes pupiņas kāds uzņēmējs mala dzirnavās starp smagiem dzirnakmeņiem, tad no biezas sīrupveida masas veidoja mūsdienu izpratnē kūkas. Tās gan bija paredzētas šokolādes dzēriena pagatavošanai.
Pirmoreiz šokolādes kūkas recepte publicēta populārā Filadelfijas pavārgrāmatā 1847.gadā, tās autore bija Elīza Leslija.
Pirmā publicētā šokolādes kūkas recepte slavena ar to, ka kūkas pagatavošanā izmantota sasmalcināta šokolāde.
Kūku maisījumu sāka ražot 1920.gada beigās uzņēmumā “O. Duff and Sons”, vēsta nationaldaycalender.com.
Rīgā šokolādes ēra sākās 1881.gadā, kad «L. W. Goegginger» jeb vācu uzņēmēja Gēgingera fabrika Rīgā sāk ražot konfektes, biskvītus, šokolādi un dažādus konservus.
1912. gadā Latvijā aizsākas Ķuzes saldumu impērija ar nelielas konfekšu darbnīcas atklāšanu Rīgā, Krāsotāju ielā 25. Interesanti ir tas, ka šokolādes ražošanu Ķuze apgūst pašrocīgi no grāmatām, vēsta uzņēmuma “Laima” muzeja apkopotie vēstures fakti.
Šokolādes dzimšanas dienas svinībās iederēsies pasaulē pazīstams šokolādes gardums - fondants.
Šokolādes fondanta recepte
Pagatavošanai nepieciešams:
120g tumšās šokolādes
60g sviesta + 20 g ietaukošanai
50g cukura
4 olas
1 ēdamkarote kartupeļu cietes
kakao
plombīra saldējums
Pagatavošana:
Pirms ķerties pie gatavošanas, sakarsējiet krāsni līdz 190 grādiem.
Fondanta trauciņus (ja tādu nav, izmanto tasītes vai mazas bļodiņas) ietauko, izkaisa ar kakao.
Ūdens peldē izkausē šokolādi un sviestu. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pieliek cieti, masu sajauc ar sviestu un šokolādi. Pēdējos iecilā saputotus olu baltumus. Gatavo masu liek trauciņos, cep aptuveni 15 minūtes. Pasniedz karstus ar saldējumu.
Labs fondants ir ar mīkstu vidu un stingrām malām. Var pasniegt arī ar augļiem un vaniļas mērci.
Avots: lsm.lv