2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Krāsojam Lieldienu olas visās varavīksnes krāsās. Receptes dabīgai olu krāsošanai

Krāsojam Lieldienu olas visās varavīksnes krāsās. Receptes dabīgai olu krāsošanai

Pat ja Lieldienās šogad nav ļauts satikties un pulcēties, olu krāsošanas prieku var noorganizēt arī pavisam šaurā mājinieku lokā vai pat tikai savā nodabā. Iespējams, nesteidzīga mājās būšana ir īstais brīdis, lai ļautos eksperimentiem ar Lieldienu olu noformējumu.

Protams, olas krāsojot, var turēties pie tradicionālajām sīpolu mizām, taču interesantākus toņus iegūsiet, izmantojot neparastākus materiālus un metodes. Gandrīz melnas olas sanāk spēcīgā sīpolu mizu un melleņu novārījumā, rozīgas un violetas – aroniju sulā. Zilas olas var iegūt, krāsojot tās mellenēs vai upenēs – var izmantot gan ievārījumu, gan kompotu, gan saldētas ogas. Zilganu toni dos arī tumšo vīnogu sula un sarkanie kāposti, ko pirms tam vēlams sakapāt, apliet ar nedaudz etiķa un noturēt pa nakti. Sarkano biešu sula, kas sajaukta un uzvārīta ar dažām karotēm etiķa, olas padarīs aveņsarkanas, rozā toni dod dzērvenes, avenes un to zari, arī sarkanie sīpoli.

Dzeltenīgi rudas olas var iegūt, pievienojot olu vārīšanas ūdenim kariju vai safrānu. Tāpat dzelteno toni iegūst, ja olas vāra stiprā kumelīšu novārījumā, jauno struteņu lapās, asinszāles lakstu uzlējumā, kliņģerīšu, arī ķimeņu vai seleriju sēklās. Izteikti dzeltenas olas sanāk, ja tās, tikko vārītas, vairākas stundas patur kurkumas novārījumā. Savukārt zaļu nokrāsu olas iegūs, ja tās vārīsiet bērzu lapās, pirts slotās vai siena smalkumos, zaļumu dos arī spinātu lapas, piparmētras, rudzu zelmenis, persilādes novārījums. 

Jāpiebilst, ka vislabākais rezultāts jebkura toņa iegūšanā būs tad, ja olas tiks vārītas iepriekš jau kārtīgi savārītā krāsošanas uzlējumā un pēc tam šajā virumā vēl paturētas vairākas stundas.

Lai krāsa stingrāk turētos pie čaumalas, olas pirms vārīšanas vēlams nomazgāt vieglā sāls vai etiķa ūdenī, sāli var pievienot arī ūdenim, kurā olas vārīsiet. Bet, lai olas neplīstu, tās pirms vārīšanas vismaz stundu jāpatur istabas temperatūrā. Un – kā vēsta tautas ticējums: lai Lieldienu olas nesasprāgtu, tās vārot, nedrīkst uguni pūst.

Novārītas olas var dekorēt, arī ieskrāpējot čaumalā dažādus rakstus ar īlenu vai adatu, aplīmējot ar fliteriem vai pērlītēm, apgleznojot ar flomāsteriem, krītiņiem, akvareļa vai guašas krāsām.

Izmantojamas arī pārtikas krāsas un pat dekupāža, kad uz čaumalas ar ūdenī atšķaidītu PVA līmi pielīmē rakstainas salvetes augšējo slāni. 

Ieteikumi dabīgai olu krāsošanai

Rozā krāsai – biešu sula ar etiķi vai dzērveņu sula. Košākam tonim: puslitru sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar divām ēdamkarotēm etiķa, olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties. Gaišam tonim: uzvāra olas spēcīgā dzērveņu sulā, atļauj tām ievilkties.

Tradicionāli sarkanbrūnai – sīpolu mizas. Četras krūzes sarkano vai balto sīpolu mizas vāra 30 minūtes līdz 1 stundai, pievieno olas. Atkarībā no turēšanas ilguma, olas sanāks no sarkanīgi brūnas līdz tumši sarkanai krāsai. Olas pēc tam var apsmērēt ar olīveļļu – spīdumam.

Dzeltenai – kurkuma. Trīs ēdamkarotes kurkumas jeb dzeltensaknes ieber puslitrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.

Koši zilai – zilais kāposts. Sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta šķīdumā ieliek jau novārītas olas, atļauj ievilkties.

Tumši violetai – sarkanvīns. Spēcīgu sarkanvīnu pārlej olām tā, lai tās pilnībā noklāj, pēc 12 stundām olas izņem un atstāj nožūt. Svarīgi – nemazgāt un nepārklāt tās ar eļļu.

Gaiši rozā tonis – avokado mizas. Avokado mizas un uz pusēm sagrieztus kauliņus ieliek ūdenī un vāra vismaz stundu. Pēc tam izņem mizas un kauliņus, pievieno ēdamkaroti etiķa un ievieto olas. Olas uzvāra un atstāj ievilkties vismaz 15 minūtes.

Koši dzeltenai – burkānu laksti. Sakapātus burkānu lakstus un mizas vāra ūdenī 15 minūtes, pievieno 2 tējkarotes etiķa, novārījumā liek mērcēties olas.

Lillā krāsai – upenes. Olas ievārījumā vāra apmēram 10 minūtes, pēc tam ļauj ievilkties vēl aptuveni 10 minūtes.

Interesanti par olām

Vidēji vienas olas svars bez čaumalas ir 40 g, un tās ir vidēji 64 kalorijas. Olas nesatur ogļhidrātus, vienā olā ir ap 5-6 gramiem olbaltumvielu, bet tauki – pārsvarā nepiesātinātās taukskābes, Omega-3 un Omega-6. Olas satur selēnu, cinku, retinolu, tokoferolu. Olas dzeltenums ir vērtīgs – tas satur A, D, B grupas vitamīnus, fosforu, kāliju, kalciju, dzelzi, cinku, β karotinoīdus. Olas satur arī lecitīnu un holīnu, kas ir nepieciešams labai smadzeņu darbībai, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un neļauj paaugstināties holesterīna līmenim.

Jāņem vērā, ka olas uzturvērtība būs atkarīga no vistas audzēšanas – vai tā ir augusi brīvā vidē vai lielfermā. Brīvā vidē audzētu vistu olās būs nedaudz vairāk Omega-3, karotinoīdu, galvenokārt luteīna un zeaksantīna, kas labvēlīgi ietekmē acu veselību.

Ja lieto olas pēc Lieldienām, tad krāsotās olas ir jāuzglabā ledusskapī. Tās var izmantot visdažādākajās receptēs, piemēram, salātos, zupās un uzkodās:

• zaļumu salātos kopā ar jaunajām nātru lapiņām, gārsu, skābenēm, spinātiem, gurķiem un sarkano sīpolu ripiņām;
• sviestmaižu krēmā ar tunci, kapātam olām un garšvielām;
• nātru zupā vai skābeņu zupā ar olām;
• pildītu olu pagatavošanai – dzeltenumu sajaucot ar sinepēm, majonēzi, krējumu vai grieķu jogurtu;
• maizītēs ar ķilavām un olu.

Atstājiet komentāru