2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Svētku galdam: Cūkgaļas cepetis ar gardo ādiņu

Svētku galdam: Cūkgaļas cepetis ar gardo ādiņu

Ziemassvētki ir klāt ar garajām brīvdienām, kurām sekos tikpat garas brīvdienas, sagaidot Jauno gadu, tāpēc ir laiks rosīties virtuvē. Bez tradicionālajiem zirņiem un speķa pīrāgiem galdā ierasti ceļam arī kādu sulīgu, garšām bagātu cepeti. Vista, trusis, cūkgaļa vai liellops, tas, nu, ir katras saimnieces ziņā. Piedāvājam recepti klasiskajam cūkgaļas cepetim.

Sastāvdaļas: 1,5 kg liels cūkgaļas gabals ar ādu, 1 galviņa ķiploka, sāls un melnie maltie pipari pēc garšas, kopējā garšviela cūkgaļai.

Pagatavošana: Cūkgaļu nomazgā un liek uz bieza koka dēļa. Vispirms ar asu nazi cūkas ādu iegraiza kvadrātiņos. Ķiploku sadala daiviņās un atkarībā no daiviņu lieluma tās var sagriezt gareniski uz pusēm. Paņem asu nazi un sagrieztās ķiploku daiviņas iestrādā gaļā (ar naža asmeni iedur gaļā un pēc tam griezuma vietā iebāž ķiploku). Kad viss ķiploks iestrādāts cūkgaļā to apkaisa ar sāli un garšvielām. Ja gabals tāds vaļīgs, notin ar diegu, lai iegūtu glītu formu. Liek uz cepešpannas vai kādā stikla cepamajā traukā ar ādu uz augšu, neuzsildītā cepeškrāsnī. Ļauj krāsnij iesilt līdz 200 grādiem un tad cepeti cep vidēji 50 minūtes. 

Garšas niansēm gaļu var apliet ar sarkanvīnu, vīna etiķi, iesmērēt ar sinepēm vai adžiku.

Atstājiet komentāru