2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Svētku galdā - piparkūku egle

Svētku galdā - piparkūku egle

Viena no Ziemassvētku un Jaungada gaidīšanas jaukajām tradīcijām ir piparkūku cepšana un rotāšana. Piedāvājam sacept zvaigžņu piparkūkas un "uzbūvē" zvaigžņotu egli! 

Sastāvdaļas: Piparkūku mīkla un glazūra. Gan mīklu, gan glazūru var pagatavot pats vai iegādāties veikalā jau gatavu.  

Pagatavošana: No stingra papīra izgriež egles apakšējās – lielākās zvaigznes šablonu.  Mīklu izrullē pāris milimetru biezā plāksnē. Virsū uzklāj šablonu un ar asu nazi izgriež divas vienāda lieluma zvaigznes. Šablona ārējo zvaigzni nogriež un, uzklājot uz mīklas, izgriež divas nākamā jau mazāka lieluma zvaigznes. Tad atkal ārējo zvaigzni šablonam nogriež. Tā – līdz vismazākajai zvaigznītei, no katras pa divām izgriežot no mīklas. Zvaigznes izgriež tik, cik lielu egli vēlas veidot. Izgrieztās piparkūku zvaigznes cep 200 grādu temperatūrā. 

Egles veidošana:  Sākot no vislielākajām, piparkūku zvaigznes liek citu virs citas tā, lai stari būtu pamīšus. Starp zvaigznēm vidū biezā kārtā klāj glazūru.  Vismazāko zvaigznīti egles galotnē sagriež vertikāli un iestiprina glazūrā.  Pārpalikušo glazūru pilda pergamenta tūtiņā, nogriež galu, lai veidotos caurumiņš, caur kuru uzspiež greznojumu.  Kamēr glazūra nav sastingusi, tajā iespiež cukura pērlītes, konfektītes vai citus dekoriņus.

Atstājiet komentāru