Svētku galdam - cūkgaļas galerts jeb aukstā gaļa. Klasika, sātīgi un maciņam draudzīgi
- 30 decembris 2023 --
- 0Komentāri
Sastāvdaļas:
Cūkas galva
4 kājas
2 stilbiņi
4 ķiploki
Pipari
Lauru lapas
Sāls
Pagatavošana.
Lai galerts būtu liesāks, tā pagatavošanai izmanto ne vien cūkas kājas, bet arī stilbiņus. Visas sastāvdaļas liek septiņu litru katlā. Uzvāra, nokveldē, galvu un kājas nomazgā, uzlej jaunu ūdeni (ja puto, nevis nomaina ūdeni, buljons neesot tik dzidrs), pievieno garšvielas (lauru lapas, piparus), uz pusēm pārgrieztus ķiplokus un turpina vārīt pāris stundu. Sīpolus neliek, jo galerts ātrāk saskābst.
Gaļu atdala no kauliem, sagriež, buljonu izkāš. Liek atpakaļ katlā, uzvāra, noputo un kādu laiku pakarsē uz lēnas uguns. Jo mazāka liesma, jo dzidrāks buljons, bet atkārtota gaļas pavārīšana tai piešķir jaunas garšas nianses.
Gaļu ar buljonu lej traukos un atdzesē. Galerts ir gatavs!