2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Svētku galdam - cūkgaļas galerts jeb aukstā gaļa. Klasika, sātīgi un maciņam draudzīgi

Svētku galdam - cūkgaļas galerts jeb aukstā gaļa. Klasika, sātīgi un maciņam draudzīgi

Galertam vispiemērotākā ir vidēji trekna cūkgaļa: galva, kājas, sānu un pleca gabali. Ja galerts paredzēts viesību galdam vai zināt, ka tas tiks apēsts pāris dienu laikā, varat pievienot arī dārzeņus: burkānus, seleriju vai pētersīļus. No tā galerts tikai iegūs. Bet ja gribat uzglabāt to ilgāku laiku, pietiks, ja pievienosiet tam tikai ķiplokus, sīpolus, sāli, piparus un lauru lapas. Arī tā būs garšīgi.

Sastāvdaļas:

Cūkas galva
4 kājas
2 stilbiņi
4 ķiploki
Pipari
Lauru lapas
Sāls

Pagatavošana.

Lai galerts būtu liesāks, tā pagatavošanai izmanto ne vien cūkas kājas, bet arī stilbiņus. Visas sastāvdaļas liek septiņu litru katlā. Uzvāra, nokveldē, galvu un kājas nomazgā, uzlej jaunu ūdeni (ja puto, nevis nomaina ūdeni, buljons neesot tik dzidrs), pievieno garšvielas (lauru lapas, piparus), uz pusēm pārgrieztus ķiplokus un turpina vārīt pāris stundu. Sīpolus neliek, jo galerts ātrāk saskābst.

Gaļu atdala no kauliem, sagriež, buljonu izkāš. Liek atpakaļ katlā, uzvāra, noputo un kādu laiku pakarsē uz lēnas uguns. Jo mazāka liesma, jo dzidrāks buljons, bet atkārtota gaļas pavārīšana tai piešķir jaunas garšas nianses.

Gaļu ar buljonu lej traukos un atdzesē. Galerts ir gatavs!

Atstājiet komentāru