Sagaidot svētkus: Ziemassvētku klasika – cūkas cepetis
- Radio1.lv --
- 19 decembris 2024 --
- 0Komentāri
Latviešu Ziemassvētku klasika ir cūkas cepetis. Izcila recpete svētkiem – cūkas cauraudzīša cepetis, kas izdosies sulīgs un mīksts, taču ādiņa būs kraukšķīga.
Sastāvdaļas: 1 kg cūkas cauraudža bez kauliem, ar ādu, sāls, pipari, augu eļļa, 2 ēdamkarote sojas mērces, 1 ēdamkarote sinepju, 1 tējkarote medus, 2 ķiploka daiviņas, 1 ēdamkarote citrona sulas.
Pagatavošana: Cūkas cauraudža gabalu labi nosusina ar papīra dvieli, ādu no vienas vietas sadursta ar spicu nazi. Pagatavo marinādi, sajaucot sojas mērci ar sinepēm, medu, saberztām ķiploka daiviņām, citrona sulu, nedaudz piparu. Gaļas gabalu pagriež ar ādu uz leju, gaļas pusi ne pārāk dziļi krusteniski iegriež, pārlej ar marinādi un to rūpīgi ieberzē gaļā un atstāj marinēties vismaz uz dažām stundām. Pirms cepšanas ādu pārlaista ar ēdamkaroti eļļas. Pārber tējkaroti sāls un rūpīgi ieberzē ādā. Gaļu ar ādu uz augšu liek cepamtraukā un krāsnī 230 grādu temperatūrā cep 30 minūtes, tad temperatūru pazemina uz 180 grādiem, cep vēl 1 stundu vai vairāk, līdz gaļa ir mīksta. Ja āda vēl nav pietiekami kraukšķīga, temperatūru atkal paaugstina uz 230 grādiem, cep 15–20 minūtes, līdz āda ir kraukšķīga.
Gaļu pasniedz ar krāsnī ceptiem dārzeņiem, kartupeļiem vai štovētiem kāpostiem.
Lai bagāts Ziemassvētku galds!