Krietnām pusdienās - klasiskā skābu kāpostu zupa
- Radio1.lv --
- 26 janvaris 2025 --
- 0Komentāri
Kā zināms katrai saimniecei ir sava skābo kāpostu zupas recepte. Piedāvājam uzvārīt klasisko skābo kāpostu zupu - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Sastāvdaļas: skābēti kāposti, gaļas buljons, žāvētas ribiņas, kartupeļi, grūbas, tomātu mērce vai pasta, sīpols, 8-10 melno piparu graudi, lauru lapa, ķiploki.
Pagatavošana:
Gaļas - kaulu buljonā, kas iepriekš pagatavots, izvāra sauju grūbu un kartupeļus. Blakus pannā liek sautēties skābus kāpostus, kas pirms tam sagriezti un sautē, klāt piegriežot sīpolu un piemetot piparus, kamēr kāposti mīksti. Ja grib, var pievienot arī tomātu mērci vai pastu. Bet zupa garda arī bez šīs piedevas. Kāpostus pievieno buljonam ar izvārītajām grūbām un kartupeļiem, pievieno izvārīto žāvēto gaļu, lauru lapu. Nedaudz pavāra, tad piespiež klāt vienu ķiploku daiviņu. Zupa ir gatava.
Otrs variants: Visu var vārīt vienā katlā – vispirms gaļu, kad noputo pievieno grūbas, sīpolu, piparus, pēc tam skābos kāpostus. Visu vāra kamēr gaļa un kāposti ir mīksti, pievieno lauru lapu, nedaudz pavāra, piespiež ķiploku un zupa gatava. Savukārt kartupeļus var gan vārīt vienā katlā ar kāpostiem, pievienojot reizē ar kāpostiem, gan uzvārīt atsevišķi un ēst kā piedevu pie zupas. Tāpat arī žāvētu kauliņu vietā var izvēlēties svaigas cūkgaļas kauliņus vai kārtainīti.
Labu apetīti!