2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Datoru un internetu lieto vairāk nekā puse Latvijas senjoru

Datoru un internetu lieto vairāk nekā puse Latvijas senjoru

Dators un internets ir kļuvis par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Aizvien vairāk tiek izveidotas dažādas aplikācijas un veidotas dažādas programmas un mājaslapas, ko var izmantot ikdienā, lai veiktu tik vienkāršas darbības kā rēķinu apmaksu, iepirktos, navigētu ar GPS palīdzību utt. Lai arī liekas, ka šīs tehnoloģijas lieto tikai jaunākās paaudzes, tomēr Lattelecom Sociālās atbildības iniciatīvas „Pieslēdzies, Latvija!” veiktajā pētījumā tiek pierādīts, ka arī vairāk kā puse jeb 55 % Latvijas senioru lieto internetu. Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas projekts „Pieslēdzies, Latvija!” darbojas jau 7 gadus un kopš projekta uzsākšanas ir 5 reizes audzis interneta lietotāju skaits vecumā no 65 līdz 74 gadi. Iedzīvotāju grupā vecumā no 51 līdz 74 gadi vairāk kā puse, kas ir 58 % lieto datoru. Šis rādītājs ir par 20 % augstāks nekā pirms 5 gadiem. Interneta un datoru lietotāju skaits tikai pieaug visās vecuma grupās, kas ir pozitīvi, jo modernās tehnoloģijas arvien vairāk un vairāk tiek iesaistītas mūsu dzīvē un ir svarīgi, ka neatkarīgi no vecuma, cilvēks spēj tās izmantot.

Mūsdienās tehnoloģijas ļoti strauji attīstās un iepriekš zināmo stacionāro datoru popularitāte sarūk, bet pieaug pieprasījums pret portatīvajiem datoriem un planšetdatoriem. Stacionārie datori liek atrasties uz vietas un esi piesaistīts datoram kamēr veic nepieciešamo, bet portatīvie datori un planšetes ļauj atrasties kustībā, kas padara to lietošanu daudz ērtāku un spēj ietaupīt laiku, piemēram, to lietojot, atrodoties autobusā. Pētījuma dati rāda, ka katram desmitajam senioram ir pieejams planšetdators, kas parāda, ka mūsdienu seniori seko līdzi jaunākajām tehnoloģijām un spēj tās izmantot savā labā. Stacionārie datori ir pieejami vairāk nekā trešdaļai senioru, kas ir 32 %, bet portatīvos datorus izmanto 37 % senioru. Lai arī ir aizspriedums, ka vecāka gājuma cilvēki neizmanto jaunākās tehnoloģijas, tomēr tā nav taisnība un seniori aktīvi piedalās tehnoloģiju apgūšanā. Vairumam Latvijas iedzīvotājiem kas ir 76 % internets ir pieejams mājas datorā, šāda pat tendence ir arī senioriem, kur vairumam senioru jeb 56 % internets arī ir pieejams mājas datoros. Tomēr neizpaliek interneta lietošana arī citās ierīcēs un 48 % iedzīvotāju Latvijā kopumā internetu lieto mobilajā telefonā. Senioru datorapmācības projekts „Pieslēdzies, Latvija!” ir ievērojami palīdzējis vecākajām paaudzēm apgūt interneta lietošanas prasmes. Internets ir svarīga ikdienas sastāvdaļa un ar tā palīdzību ir iespējams veikt dažādas darbības, piemēram, kā iepirkties tādēļ svarīgi, ka arī seniori spēj to izmantot un netiek norobežoti no jaunākajām tehnoloģijām. Projekts ir veicinājis to, ka vairāk nekā puse pirmspensijas vecuma cilvēki internetu lieto regulāri. Šis ir labs rādītājs, jo mērķis ir samazināt atšķirības starp vecuma grupām tehnoloģiju izmantošanā. Seniori ar vien mazāk atpaliek no kopējiem Latvijas rādītājiem, kas pierāda, ka projekts ir veicinājis progresu. Senioriem ne tikai jauniešiem ir svarīgi izmantot internetu, jo seniori ir sabiedrības daļa un nevar pieļaut, ka vecākā sabiedrības daļa tiek izstumta.

Kopš 2008./2009. mācību gada, kad tika uzsākts projekts, kur piedalījās arī pilsētu pašvaldības un skolas, ir apmācīti vairāk nekā 28 tūkstoši senioru vecumā no 50 gadiem. Tas ir ievērojams skaits senioru, kuriem tika dota iespēja apgūt tehnoloģijas un interneta lietošanu. Šis ir nozīmīgs projekts ne tikai senioriem, bet arī visai sabiedrībai kopumā. Lai gan reģistrācija kursu apguvei ir beigusies, bet mācības joprojām norisinās Rīgā un citās pilsētās, kur seniori ir izrādījuši interesi, lai pagūtu šīs zināšanas. Apmācības kursi turpina norisināties arī Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs. Lai veiksmīgāk realizētu projektu „Pieslēdzies, Latvija!” septītajā gadā tika piesaistīta Rīgas Aktīvo senioru alianse jeb RASA. Biedrības biedri palīdz ar to, ka reģistrē iniciatīvas dalībniekus, palīdz koordinēt mācību grupas un rūpējas par nodrošinājumu, lai varētu veikt mācības Rīgā. Tikai darbojoties kopā, mēs spējam panākt daudz. Apmācot seniorus un ļaujot iepazīt jaunākās tehnoloģijas, mēs ļaujam senioriem pilnvērtīgi attīstīties kopā ar visu pārējo sabiedrību.

Lai iegūtu datus par interneta un datora lietojumu starp vecuma grupām tika aptaujāti 1018 iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Aptauja ir veikta 2015. gadā no 1. līdz 28. maijam sadarbībā ar pētījumu kompāniju DFK Custom Research Baltic.

Izvēlies izdevīgāko interneta piedavājumu ar Gudriem.lv - http://www.gudriem.lv/internets

Atstājiet komentāru