2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kā neiekļūt nepatikšanās, mazgājot savu auto?

Kā neiekļūt nepatikšanās, mazgājot savu auto?

Kurš autovadītājs gan negrib, ka viņa spēkrats spīd un laistās? Nenoliedzami uz šādām automašīnām arī atskatās cilvēki. Tāpēc vēl jo vairāk kārojas parūpēties par savu auto. Regulāras tehniksās apskates, kā arī regulāra auto tīrīšana un mazgāšana noteikti dos vēlamo rezultātu, lai auto kalpotu pēc iespējas ilgāk un būtu vizuāli pievilcīgs. Iespējams, ka lielākā daļa cilvēku savus spēkratus mazgā pašu spēkiem, jo automazgātavas, kur visu izdara citi cilvēki vai iekārtas, lielākā laika griezumā tomēr var nebūt izdevīgas.

Mazgājot pašam, var vairāk uzmanības pievērst atsevišķām automašīnas daļām, kā arī rūpīgāk visu nozmazgāt, tāpēc ieteicams tomēr šo darbu darīt pašam. Taču jāņem vērā, ka ne visās vietās ir atļauts mazgāt automašīnu. To nezinot vai vienkārši ignorējot var iekulties nepatikšanās un maksāt lielus sodus.

Lai nekas tāds neatgadītos, raksta turpinājumā būs pāris padomi, kas palīdzēs bez problēmām nospodrināt savu spēkratu.

Kurās vietās aizliegts mazgāt automašīnu?

Iespējams, ka lielākajai daļai cilvēku neliekas nekas slikts mājas pagalmā vienkārši paņemt rokās spaini ar ūdeni, švammi un sākt mazgāt savu automašīnu, kas pēc gara ceļa ir noputējusi. Tomēr vajadzētu zināt, ka tā darīt nedrīkst. Pat, ja Tu atrodies savas privātmājas pagalmā, Tev nav tiesību tur mazgāt savu spēkratu, pat ne atsevišķas tā daļas. Un iemesls ir pavisam vienkāršs – apkārtējās vides piesārņošana. Šobrīd Rīgā un citās atsevišķās pašvaldībās nav atļauta auto mazgāšana ne publiskās, ne privātās vietās. Ja kāds šo likumu pārkāpj, tad noteikti saņems naudas sodu, jo šis pārkāpums ir administratīvi sodāms.


Vides aizsardzība

Mazgājot automašīnu, kopā ar ūdeni zemē var nonākt ķimikālijas no tīrīšanas līdzekļiem, naftas produktu paliekas, eļļas paliekas, tāpēc arī ir izveidotas speciālas vietas, kur drīkst mazgāt auto. Šajās vietās ir īpaša ūdens filtrēšanas sistēma, kas neļauj visām ķimikālijām nonākt atpakaļ vidē.

Kur mazgāt savu automašīnu?

Iespējams, ka tomēr pašvaldība, kurā Tu dzīvo, nav aizliegusi atsevišķās teritorijās mazgāt automašīnu vai atsevišķas tās daļas. Jāņem vērā, ka daudzdīvokļu māju pagalmi noteikti nebūs tā vieta, kur tas tiks atļauts. Bet, piemēram, ja Tavas privātmājas pagalmā ir atļauta auto mazgāšana, tad vislabāk ir izvēlēties videi draudzīgus tīrīšanas līdzekļus. Šādi līdzekļi pasargās gan roku ādu, gan arī apkārtējo vidi, jo zemē nonāks mazāks ķimikāliju daudzums. Turklāt paša teritorijā taču negribēsies piemēslot zemi ar lieku ķīmiju.

Ekoloģiskā mazgāšana

Vēl viens variants, kā pavisam saudzīgi nomazgāt savu automašīnu – izmantojot sauso, ekoloģisko mazgāšanu. Vai esi par tādu dzirdējis?
Varētu teikt, ka šī mazgāšana ir līdzīga logu tīrīšanai. Atliek vien uz auto uzsmidzināt speciālu tīrīšanas līdzekli un pēc tam ar drāniņas palīdzību to noslaucīt. Šādi mazgājot auto, var iztikt bez liela ūdens spaiņa un švammēm. Vēl der pieminēt, ka šis mazgāšanas veids būs daudz patīkamāks ziemas laikā, jo nebūs ilgi jāpavada aukstumā, kā arī nebūs nepieciešams ūdens, kurā parasti salst rokas. Sausā, ekoloģiskā mazgāšana būs lieliski piemērota tiem automašīnu īpašniekiem, kuriem ne pārāk bieži patīk mazgāt savu spēkratu.

Izvēlies speciālas automazgātavas!

Ja tomēr māc bažas par to, vai konkrētajā vietā drīkst mazgāt automašīnu, tad, lai nelauzītu galvu, labāk doties uz kādu speciālu automazgātavu. Protams, tas būs dārgāk, bet vismaz būsi pasargāts no naudas soda dēļ noteikumu nepārzināšanas.