2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kādu auto izvēlēties tuvākajai nākotnei?

Kādu auto izvēlēties tuvākajai nākotnei?

Mūsdienās, kad izvēles iespējas ir tik plašas, automašīnas iegāde var sagādāt daudz problēmu, jo jāizvērtē savas vēlmes un vajadzības, citādāk var ļoti viegli apjukt starp daudz un dažādajām jaunajām un lietotajām automašīnām. Cenu amplitūda svārstās no dažiem līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro. Auto iegāde nekad nebūs lēta, tāpēc kā izdevīgākais variants ir ieteicams auto kredīts, kas ļaus iegādāties kāroto automašīnu. Jauna auto iegāde var sagādāt problēmas arī dzinēja izvēlē - benzīns, dīzelis, gāze, hibrīds vai elektriskais motors?

Pilsētniekiem izvēles iespējas sašaurinās, jo ikdienā automašīna tiek izmantota, lai dotos no un uz darbu. Tas nozīmē, ka degvielas patēriņam nebūs tik liela nozīme. Cilvēkiem, kuri pavada katru dienu vairākas stundas savā automašīnā, komforts un degvielas patēriņš būs galvenie kritēriji, pēc kuriem vadīties, meklējot jaunu automašīnu. Jāizvērtē automašīnas ietilpība atbilstoši katra individuālajām vajadzībām. Lielai ģimenei būs nepieciešams plašs salons un liels bagāžas nodalījums, bet tiem, kuri pārvadā ietilpīgas mantas, būs svarīgi, lai bagāžas nodalījumā būtu iespēja ievietot visu nepieciešamo.

Svarīgākais tomēr būtu saprast, kādu dzinēju izvēlēties. Šobrīd vēl joprojām elektriskais motors nav veicis savu uzvaras gājienu, lai radītu motoru, kas spētu darboties pēc iespējas ilgāk bez uzlādes. Hibrīds varētu iegūt lielu popularitāti, ja cenas nebūtu tik augstas. Benzīns bieži vien nāk komplektā ar gāzi, ko arvien biežāk autobraucēji sāk izmantot. Dīzelis vēl joprojām ir viens no populārakajiem degvielas veidiem.

Kāda ir katra degvielas veida atšķirība:

Benzīna dzinējs

Automašīnas ar benzīna dzinēju ir nedauz lētākas, ja automašīnu izvēlaties tikai uz pāris gadiem, cenas starpība, starp benzīna cenu un degvielas patēriņu kopumā tiek izlīdzināta.

Dīzeļdzinējs

Dīzeļdzinējs ir viens no ekonomiskākajiem un populārākajiem degvielas veidiem.

Auto gāzes sistēma

CNG ir dabasgāze, ko iespējams iegādāties tikai dažās uzpildes stacijās, bet LPG, klasisko auto gāzi, var iegūt gandrīz jebkurā degvielas uzpildes stacijā. Automašīnas, kas ir aprīkotas ar gāzes sistēmu, ir nedaudz izdevīgākas par automašīnām, kas tiek darbinātas ar dīzeļdegvielu.

Hibrīds

Ja Jūs plānojat iegādāties lietotu automašīnu, tad būs jāatsakās no iespējām atrast hibrīdu, jo lietoto automašīnu vidū tās ir retums. Bet, ja plānojat iegādāties automašīnu no salona vai mazlietotu, tad izvēles iespējas būs plašākas. Pilsētniekiem hibrīda izvēle būs daudz ekonomiskāka, nekā tiem, kuri dzīvo ārpus pilsētas. Pašuzlādes sistēma darbojas ļoti labi, kad bieži jāizmanto bremžu un gāzes pedāļi, bet tālākā ceļa posmā automašīna darbosies ar parastā iekšdedzes dzinēja palīdzību.

Elektromotors

Dēvēts par dabai draudzīgāko motoru, kas nerada kaitīgus izmešus, neskatoties uz to, ka elektromotora ražošanas procesā tiek nodarīts kaitējums dabai. Latvijā automašīnas, kas ir aprīkotas ar elektromotoru, nav ieguvušas vēlamo popularitāti. Iemesli ir dažādi - automašīnas izmaksas, ierobežots uzlādes vietu skaits, kā arī nespēja doties garākos izbraucienos.

Izvēloties jaunu automašīnu, izvēles iespējas ir plašas. Ja izvēlas lietotu automašīnu, tad izvēles iespējas aprobežojas ar dīzeļa vai benzīna dzinēju, kā arī gāzi. Bet, ja domājam par nākotni, tad hibrīds un elektromotors būs pieprasītākās automašīnas, kas šobrīd tiek uzskatīta par ekstru, jo tikai neliela daļa spēj atļauties iegādāties šāda veida auto.

Lai nebūtu nepieciešams autokredīts, vienmēr var izvēlēties plašas izvēles iespējas, ko sniedz lietoto automašīnu sludinājumi un auto plači. Kamēr benzīna un dīzeļa dzinēji nav zaudējuši savu popularitāti, tikmēr cilvēki turpinās iegādāties šādas automašīnas.