2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kādu virsjaku izvēlēties gaidāmajai ziemas sezonai?

Kādu virsjaku izvēlēties gaidāmajai ziemas sezonai?

Rudens atnākšana iezīmē to, ka pienācis laiks atvadīties no vasaras garderobes. Šobrīd, kad ārā paliek arvien vēsāks, ir pienācis īstais brīdis parūpēties par ziemas garderobes izveidošanu.

Viens no būtiskākajiem ziemas drēbju kārtas elementiem ir kārtīga virsjaka, kas pasargās gan no saltajiem vējiem, gan sildīs brīžos, kad termometra stabiņš nokritīsies krietni zem nulles. Pat, ja Latvijas ziemas pēdējos gados pārsteidz ar jauniem siltuma rekordiem, nenāks par ļaunu nodrošināties ar siltu apģērbu. Tieši tāpat nenāks par ļaunu daži padomi par to, kādu virsjaku izvēlēties gaidāmajai ziemas sezonai.

Kvalitātei ir nozīme

Ja gribas, lai virsjaka būtu tiešām silta un pasargātu no ziemas aukstajiem vējiem, jāpievērš uzmanība, lai jaka būtu izgatavota kvalitatīvi. Tas nodrošinās arī to, ka jaka kalpos ilgāk nekā tikai vienu sezonu. Protams, par labu kvalitāti nāksies maksāt nedaudz vairāk, tomēr ir vērts nopirkt labu un kvalitatīvu apģērbu, ilgtermiņā ietaupot, nekā katru gadu pirkt jaunu jaku vai mēteli.

Viens no kvalitatēs rādītājiem ir jakas šuvums. Tieši tāpēc, izvēloties virsjaku, uzmanība jāpievērš vīļu nošuvumam- vai kādā vietā nav kaut kas atiris, vai odere ir kārtīgi piešūta. Ja noskatītajai jakai ir pogas, jāpārliecinās, ka tās ir stingri piešūtas. Ja jakai ir rāvējslēdzējs, vairākas reizes jāparbauda, kā tas strādā, vai gadījumā tas neķeras.

Otrs kvalitātes rādītājs ir zīmols. Uzticams un laika pārbaudi izturējis zīmols nodrošinās to, ka nopirktajā jakā nebūs jāviļas. Pat, ja zīmola preces ir dārgākas par citām, vismaz būs pārliecība, ka iegādātā lieta kalpos ilgi un labi. Vienīgi pirms preces iegādes jāuzmanās no tā, lai oriģināla vietā nenopirktu viltojumu.

Arī materiālam ir nozīme

Viens no populārākajiem jaku veidiem ir dūnu jakas. Un ne par velti- tās ir siltas, pufīgas un mūsdienās tiek ražotas tādas, ka var droši vilkt kopā pat ar vakarkleitu.
Savu aktualitāti nezaudē arī auduma mēteļi, kurus ziemas sezonai var iegādāties gan no velveta, gan biezāka auduma. Var izvēlēties ziemas jakas, kas ražotas no īstās vai mākslīgās ādas, piemēram, aitāda gan izskatīsies labi, gan arī pasargās no ziemas saltuma.

Izvēlieties jaku, kas izcels Jūsu augumu

Protams, iegādājoties virsjaku ziemas sezonai, jāņem vērā arī estētiskā puse. Gribas taču, lai jaka ir ne tikai silta, bet arī labi izskatās un izceļ to, ko vajag izcelt, noslēpjot to, ko vajag noslēpt.
Piemēram, gara auguma sievietes var droši izvēlēties tā saucamās oversize jakas, kas ir brīvākas un tik cieši nepiegulēs augumam, īpaši ieteicamas šīs jakas ir sievietēm, kuras vizuāli grib izskatīties augumā mazākas.
Savukārt sievietēm ar sportisku augumu, labi izskatīsies jakas un mēteļi ar V veida apkakli, tādejādi labāk izceļot krūtis. Atlētiskam augumam piestāvēs arī lielas apkakles, kas pleciem piešķirs labāku formu. Sievietēm ar smilšu pulksteņa augumu piestāvēs jakas ar jostiņu, kas vēl vairāk izcels slaido vidukli.

Nebaidieties no krāsām

Visbiežāk ierasts, ka Latvijā virsdrēbju modē dominē tumšās vai pelēkās krāsas, spilgtos toņus atstājot vasaras garderobei. Tomēr tieši gada tumšākajā gadalaikā ir labi izvēlēties krāsaināku un spilgtāku apģērbu. Tas padarīs krāsainākus jau tā pelēkos un drūmos ziemas mēnešus. Turklāt spilgtas krāsas virsjakas spēj arī lieliski uzlabot garastāvokli. Ipaši tad, ja nav sniega, kas apkārtni padarītu gaišāku.
Ne tikai bērniem un jauniešiem domāts spilgtas krāsas apģērbs. Pat virsjakas vīriešiem ir pieejamas dažādās krāsās, lai katrs varētu izvēlēties savai gaumei atbilstošāko. Tieši tāpat arī virsjakas sievietēm internetā pieejamas neskaitāmās modeļu un krāsu variācijās, lai katra varētu atrast savam augumam un gaumei piemērotāko apgērbu.

Jau pirms iegādes jānoskaidro, cik viegli virjaka būs kopjama

Lai iegādātā virsjaka nesagādātu liekas raizes, ieteicams vēl pirms tās iegādes noskaidrot, cik viegli un kādā veidā tā kopjama. Ir jakas, kuras var droši iztīrīt arī mājās, piemēram, izmazgājot veļas mašīnā, tomēr ir jakas, kuras tīrāmas tikai ķīmiskajā tīrītavā. Vēlams noskaidrot arī pareizus izvēlētās jakas uzglabāšanas nosacījumus.