2024.gada 17. aprīlis

Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

Kā tiek sabojāta kredītvēsture?

Kā tiek sabojāta kredītvēsture?

Kredītvēsture ir viens no svarīgākajiem finansiālajiem faktoriem. Aizdevēji to ņem vērā, lai izlemtu, vai izsniegt Jums vēlamo kredīta summu, savukārt dažādi pakalpojumu sniedzēji to ņem vērā, lai noteiktu drošības naudu vai pirmo iemaksu. Ikvienam vajadzētu rūpēties par savu kredītvēsturi, tādēļ esam apkopojuši vairākus veidus, kā tiek sabojāta kredītvēsture. Ņemiet vērā, ka daudzos gadījumos tas tiek darīts neapzināti – ja izvairīsieties no šiem soļiem, spēsiet nodrošināt sev labu kredītvēsturi!

Kavēti maksājumi

Vismaz 35% no Jūsu kredītvēstures reputācijas saistīti ar Jūsu maksājumu vēsturi. Lai izvairītos no maksājumu kavēšanas, rūpīgi jāapdomā saistības, kuras uzņematies – vai varat atļauties apmaksāt ikmēneša rēķinu?

Ja nevarat atļauties aizdevumu atmaksāt ātri, labāka opcija var būt ilgtermiņa kredīti internetā, kuru mēneša maksājums būs mazāks. Tomēr rēķinieties, ka tādā gadījumā kopējā procentu likme ir augstāka!

Ignorēti maksājumi
Vienmēr atcerieties, ka pilnībā ignorēt maksājumus ir daudz sliktāk, nekā kavēt tos. Šo kļūdu pieļauj ļoti daudzi kredītņēmēji, nesaprotot, kādas problēmas un slogu viņi sev rada. Katru mēnesi, kad ignorējat maksājumu, Jūs ne vien sabojājat savu kredītvēsturi, bet esat arvien tuvāk kredītu piedziņas procesam un milzīgam parādam.

Nebaidieties komunicēt ar aizdevēju un vajadzības gadījumā vienoties par sev izdevīgākiem atmaksas nosacījumiem! Abas puses ir ieinteresētas, lai aizdevums tiktu segts godprātīgi.

Galvojuma uzņemšanās

Kad cilvēks kļūst par galvotāju, viņš visbiežāk neapzinās, ka tādējādi var tikt nodarīts ļaunums nevis aizņēmēja, bet gan paša reputācijai. Kredītvēsturi iespējams sabojāt arī tad, ja esat kļuvis par galvotāju kādam citam, kurš kavē vai ignorē ikmēneša maksājumus.
Esiet uzmanīgs - pirms uzņematies kļūt par galvotāju, nopietni jāizvērtē ne tikai aizņēmēja, bet arī savas iespējas atmaksāt konkrēto aizdevumu, jo vajadzības gadījumā parāda summa tiks pieprasīta no Jums!

Neoficiāli ienākumi

Kad tiek izvērtēta cilvēka kredītvēsture, galvenokārt tiek ņemts vērā, vai cilvēkam ir oficiāli, regulāri un pietiekami ienākumi. Ja strādājat neoficiālu darbu jeb darbu bez līguma, taču Jūsu kontā regulāri tiek iemaksāta noteikta summa, tas pavisam noteikti neliecina par neko labu.

Aktīvās saistības

Pirms kredītdevējs izsniedz aizdevumu, viņam svarīgi zināt, kādas un cik Jums pašreiz ir saistības, turklāt aizdevējs noteikti vēlēsies būt drošs, ka savas saistības pildāt godprātīgi. Pirms aizņematies, vienmēr izvērtējiet savas spējas kredītu atmaksāt, ņemot vērā ne tikai pašreizējo situāciju, bet domājot arī par iespējām nākotnē.

Ātrie kredīti
Cilvēki, kas nespēj atmaksāt savas saistības, apdomā ikvienu risinājumu, kas varētu palīdzēt atbrīvoties no kredītu sloga. Tā kā ātrie kredīti visbiežāk tiek izsniegti arī tiem, kam ir sabojāta kredītvēsture, maksātnespēja vai abi, daudzos gadījumos tā tiek uzskatīta par iespēju, ar kā palīdzību varētu atmaksāt citus aizdevumus.
Šī ir liktenīga kļūda, un to nevajadzētu uzskatīt par lielisku iespēju atbrīvoties no parādu sloga! Ātrie kredīti situāciju var padarīt vēl sarežģītāku, jo to atmaksas termiņš ir īss, savukārt procenti – augstāki.
Sabojāta kredītvēsture ne tikai mazina Jūsu nākotnes iespējas, bet arī negatīvi ietekmē Jūsu reputāciju un iespaidu par Jums. Ja kādu iemeslu dēļ Jums tomēr radušās problēmas, kas varētu sabojāt Jūsu kredītvēsturi, pieņemiet to un centieties risināt situāciju.
Nekādā gadījumā neizvairieties no zvaniem, nemelojiet par savu situāciju un nemēģiniet ‘’apiet’’ sistēmu – tā vietā komunicējiet ar aizdevēju un informējiet viņu par savām problēmām, tādējādi rūpējoties par savu labklājību un reputāciju!