2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Ieteikumi, kā ziemas laikā rūpēties par savu auto

Ieteikumi, kā ziemas laikā rūpēties par savu auto

Ar katru dienu gaisa temperatūra kļūst arvien zemāka, tādēļ pienācis laiks padomāt par to, kā parūpēties par savu drošību, piedaloties ceļu satiksmē. Mainoties laikapstākļiem, mainās arī apstākļi uz ceļiem un auto prasības, tādēļ esam apkopojuši dažus ieteikumus, kā ziemas laikā rūpēties par savu auto.

Riepas
Vissvarīgākais solis, ko nekādā gadījumā nedrīkstētu izlaist, ziemas laikā rūpējoties par savu auto – ziemas riepu uzstādīšana. Ziemas riepas būtiski ietekmē braukšanas efektivitāti ziemas apstākļos un nodrošina drošību uz apsnigušiem un apledojušiem ceļiem.

Neaizmirstiet ik pa laikam pārbaudīt riepas, lai pārliecinātos, vai tās ir pietiekami piepūstas un, vai tām ir pietiekams un pareizi nodilis protektors. Ja nepieciešama riepu maiņa, ienāciet un apskatiet interneta veikala 220.lv piedāvājumu, kur ziemas riepas pieejamas plašā izvēlē!

Virsbūve

Līdz ar aukstajiem ziemas mēnešiem uz ceļiem parādās sniegs, slapjdraņķis, ledus, sāls un smilts, un tas viss ļoti kaitē auto virsbūvei. Lielākā daļa autovadītāju ziemas laikā nemazgā savus auto, tomēr tas būtu jādara, lai pasargātu auto virsbūvi. Mazgājot virsbūvi, pievērsiet īpašu uzmanību virsmām, kur mēdz koncentrēties netīrumi - ap riepām un auto priekšējo režģi. Tāpat neaizmirstiet ik pa laikam veikt auto vaskošanu.

Eļļas līmenis

Lai ziemas mēnešos auto veiktspēja būtu tikpat laba kā gada siltajos mēnešos, regulāri pārbaudiet eļļas līmeni – vai tas ir pietiekams, vai eļļas konsistence ir pareiza. No eļļas tiešā veidā atkarīga motora darbība, un, kā zināms, motors ir auto svarīgākā daļa jeb auto sirds.
Ja neorientējaties šajā jomā, noteikti dodieties uz autoservisu, kur par Jūsu auto parūpēsies profesionāļi!

Vējstikla slotiņas un vējstiklu šķidrums

Kad runa ir par drošību, šis ir viens no svarīgākajiem auto ziemas apkopes padomiem. Lai nodrošinātu redzamību pār apkārtni un spētu izvairīties no negadījumiem, regulāri pārbaudiet vējstikla slotiņas – vai tās neskrāpē stiklu, vai tās tīra efektīvi, kā arī vējstikla šķidrumu – vai tam ir pietiekams līmenis, vai tas ir piemērots laikapstākļiem.
Atcerieties, ka ziemas laikā jālieto vējstikla šķidrums, kas paredzēts zemai temperatūrai (tam ir augstāka sasalšanas temperatūra).

Sildīšanas un kondicionēšanas sistēma

Iekāpjot auto, kad ārā ir bargi apstākļi, ikviens vēlas sasildīties. Lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, mēs iesakām pārbaudīt auto sildīšanas sistēmu vēl pirms ziemas apstākļi kļuvuši pavisam bargi.
Arī sildīšanas sistēmas darbība ir ļoti svarīga tad, kad runa ir par drošību – tikai tad, ja sildīšanas sistēma darbosies, vajadzības gadījumā varēsiet atkausēt priekšējo stiklu un spēsiet pārredzēt apkārtni.

Akumulators

Vēl viens svarīgs solis, kas jāveic, pirms ziema kļūst patiesi barga – jāpārbauda auto akumulators un jāpārliecinās, vai tas ir pilnībā uzlādēts un labā tehniskā stāvoklī. Jums varētu likties, ka ar akumulatoru viss ir kārtībā, tomēr patiesībā tas var būt kritiskā stāvoklī, tādēļ to ieteicams regulāri atvienot un uzlādēt.

Apgaismes ierīces

Braukšana ziemā kļūst intensīvāka, tādēļ auto apgaismojumam ir izšķiroša nozīme. Ziemas mēnešos saule riet agrāk, līdz ar to tumšs ir ilgāk un pārvietošanās kļūst bīstamāka. Rūpējoties par savu drošību, regulāri pārliecinieties, vai visas auto apgaismes ierīces ir darba kārtībā, tostarp priekšējie lukturi, aizmugurējie lukturi, virzienrādītāju signāli, tālās gaismas un iekšējais salona apgaismojums. Tāpat pārbaudiet, vai spuldzītes un lukturi nav ieplaisājuši. Ja priekšējie lukturi ir nespodri, nomainiet spuldzītes vai veiciet lukturu pulēšanu.

Bremzes

Apstāšanās ceļš uz apledojuša vai sniegota ceļa kļūst ievērojami garāks, tādēļ vienmēr vajadzētu būt pārliecinātam, ka arī auto bremzes ir darba kārtībā. Bojātas bremzes var pamatīgi apdraudēt Jūsu drošību, tādēļ ziemas laikā nekādā gadījumā nevajadzētu par tām aizmirst.
Visraksturīgākie bremžu problēmu vēstneši – spalgas skaņas vai mīksts pedālis brīdina, ka Jums nekavējoties jāpārbauda viss, kas saistīts ar auto bremžu sistēmu. Īpašu uzmanību pievērsiet bremžu klučiem un šķidrumam!


Ceļi ziemas apstākļos ir bīstami, tādēļ piedalīties ceļu satiksmē ziemas laikā daudziem ir pamatīgs izaicinājums. Rūpējieties par to, lai Jūsu auto ir gatavs ikvienai ziemīgai situācijai. Dažādas auto preces, arī riepas internetā iespējams iegādāties pavisam ātri un vienkārši – ienāciet 220.lv un no visa plašā klāsta izvēlieties savam auto labāko!