2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jautājumi, ko uzdot pārdevējam pirms auto iegādes

Jautājumi, ko uzdot pārdevējam pirms auto iegādes

Lietotas automašīnas iegāde var šķist biedējoša, taču, ja zināt pareizos jautājumus, kas jāuzdod, un Jūsu rīcībā ir izsmeļoša informācija, pirkšanas process būs daudz vienkāršāks.
Labā ziņa ir tā, ka ir daudz resursu, kas var palīdzēt uzzināt par transportlīdzekļa vēsturi. Papildus VIN pārbaudei, testa braucienam un uzticama automehāniķa vērtējumam, transportlīdzekļa pārdevējs var atklāt informāciju, kas varētu būt noderīga, pieņemot gala lēmumu.
Turpinājumā daži jautājumi, ko uzdot pārdevējam pirms automašīnas iegādes.

Kādēļ Jūs pārdodat automašīnu?

Ja automašīnu pērkat no privātpersonas, noteikti pajautājiet, kāds ir transportlīdzekļa pārdošanas iemesls. Viņš, iespējams, vēlas jaunāku vai ietilpīgāku auto. Ir labi zināt šāda lēmuma iemeslus, jo tas arī palīdz labāk novērtēt konkrētā spēkrata atbilstību Jūsu prasībām.

Cik ilgi Jums pieder šis auto?

Ja pārdevējs šo auto iegādājās salīdzinoši nesen, bet nu jau vēlas pārdot, ļoti iespējams, automašīna ir sagādājusi kādas problēmas.

No kā un kur Jūs iegādājāties automašīnu?

Uzdodot šo jautājumu, Jūs varat saņemt informāciju par auto iepriekšējiem īpašniekiem, kā arī braukšanas un uzturēšanas apstākļiem.

Kādā stāvoklī ir automašīna?

Protams, Jūs pats vēlēsieties pārbaudīt automašīnu, taču ņemiet vērā arī pārdevēja teikto. Šī ir viņa iespēja pastāstīt par problēmām, ar ko saskāries agrāk, kā arī par šī brīža sarežģījumiem un vizuālajiem defektiem.

Vai varat aprakstīt automašīnas izskatu?

Ja interesējaties par automašīnu pēc sludinājuma, varat ietaupīt daudz laika uzdodot svarīgākos jautājumus uzreiz pirmās telefona sarunas laikā. Tās laikā var izskanēt informācija, kas parādīs, ka šis transporta līdzeklis tomēr nav gluži tas, ko vēlaties, un Jūs būsiet ietaupījis gan savu, gan pārdevēja laiku.

Kāds ir automašīnas nobraukums?

Šī ir iespēja vēlreiz pārbaudīt, vai norādītais nobraukums atbilst automašīnas odometra radījumiem. Pajautājiet arī automašīnas VIN numuru, lai varētu pārbaudīt tās vēsturi, tostarp arī patieso nobraukumu.

Vai automašīna bijusi iesaistīta kādā ceļu satiksmes negadījumā?

Uzdodot šo jautājumu, Jūs dodat pārdevējam iespēju pašam pastāstīt par negadījumiem un bojājumiem, kas to rezultātā radušies. Lūdziet arī pastāstīt, kādi remontdarbi tika veikti.

Vai nesen ir veikta kādu detaļu nomaiņa vai atjaunošana?

Jauni vai nesen veikti atjauninājumi var palielināt automašīnas vērtību. Tas arī ļauj Jums saprast, cik daudz naudas Jums tuvākajā laikā transportlīdzeklī būs jāiegulda. Piemēram, ja automašīna tikko aprīkota ar jaunām, sezonai atbilstošām riepām, tad Jums vairs par to nebūs jādomā.

Cik ilgu testa braucienu es varu veikt?

Mēģiniet testa braucienā pavadīt vismaz 30 minūtes. Jums nepieciešams laiks, lai novērtētu, kā automašīna darbojas, vai tā atbilst Jūsu prasībām un dzīvesveidam. Ja pārdevējs vilcinās, uzaiciniet viņu doties testa braucienā kopā.

Vai es varu aizvest automašīnu uz neatkarīgu pārbaudi autoservisā?

Ir svarīgi, lai Jūs pirms darījuma slēgšanas lūgtu automašīnu pārbaudīt autoservisā. Ja pārdevējs tam nepiekrīt vai vilcinās, tas var norādīt, ka viņš nevēlas, lai kaut ko zināt.

Automašīna parasti paredzēta kā ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ ir svarīgi rūpīgi pārliecināties par tās stāvokli.
Būtisks aspekts automašīnas iegādē ir arī finansējums. Ja pietrūkst līdzekļu transportlīdzekļa iegādei, noderīgs būs auto kredīts. Tā ir iespēja nepieciešamo naudas summu saņemt uzreiz, bet atmaksāt to vēlāk - saskaņā ar līgumā noteikto grafiku. Atkarībā no aizdevēja nosacījumiem, vajadzīgās summas un dažiem citiem aspektiem, kredīts auto iegādei var būt pieejams bez ķīlas un galvojuma. Pirms aizdevuma noformēšanas būtiski izvērtēt savu maksātspēju.