2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Ērtākais transports pilsētā - velosipēds!

Ērtākais transports pilsētā - velosipēds!

Mūsdienās ir pieejami tik daudz un dažādi pārvietošanās līdzekļi, ka dažkārt liekas pat grūti izdomāt, ar kuru no visiem doties uz nepieciešamajām vietām. Ir iespēja doties ar vilcienu, trolejbusu, tramvaju, personīgo automašīnu, velosipēdu vai arī ar kādu citu transportlīdzekli. Protams, liela daļa no iepriekš minētajiem transportlīdzekļiem ir pieejami tādā gadījumā, ja dzīvesvieta atrodas lielākās pilsētās. Tomēr ir viens salīdzinoši lēts transportlīdzeklis, ar kuru iespējams pārvietoties gan pilsētās, gan apdzīvotās vietās ārpus pilsētas, un tas ir velosipēds. Pārvietojoties ar velosipēdu var iegūt ļoti daudzas priekšrocības, tāpēc arī arvien vairāk cilvēku, izvēlas pārvietoties tieši ar šo transportlīdzekli, it sevišķi pilsētnieki. Velosipēds tiek uzskatīts par vienu no ērtākajiem transportlīdzekļiem tieši pilsētā. Ja arī Tu dzīvo pilsētā, tomēr vēl neesi sācis pārvietoties ar velosipēdu, tad Tev viennozīmīgi vajadzētu to sākt darīt. Raksta turpinājumā atradīsi vērtīgu informāciju, kurā būs minēts, kādas ir priekšrocības un ieguvumi, pārvietojoties ar šo transportlīdzekli, kā arī, kas jāņem vērā, lai braukšana ar velosipēdu būtu pēc iespējas drošāka.

Aizmirsti par sastrēgumiem

Ikviens, kurš pilsētā pārvietojas ar personīgo vai sabiedrisko transportu, it sevišķi rīta vai vakara stundās, ir saskāries ar situāciju, kad diezgan ilgs laiks ir jāpavada sastrēgumos. Ziemas sezonā šķiet, ka šie sastrēgumi ir pat visu dienu. Ja ikviens cilvēks parēķinātu, cik daudz laika ikdienā pavada sastrēgumos, tad domājams, ka rezultāts būtu diezgan iespaidīgs. Tā vietā, lai sēdētu sastrēgumos, var darīt daudzas citas lietas, gan kopā ar ģimenes locekļiem, gan individuāli. Ikdienas steigā jau tā šķiet, ka laika ir pārāk maz, un, ja tas vēl ir jāpavada sastrēgumos, tad brīvā laika paliek arvien mazāk. Lai iegūtu sev vēl vairāk brīva laika, ieteicams pārvietoties ar velosipēdu. Protams, šis transportlīdzeklis vairāk būs piemērots gada siltākajiem mēnešiem, tomēr arī ziemas laikā var pārvietoties ar velosipēdu, it sevišķi tad, ja nav sniega. Ja ikdienā mērojamais attālums ir salīdzinoši mazs, tad vajadzīgajā galamērķī var ierasties vien pāris minūšu laikā. Pārvietojoties ar velosipēdu, Tev vairs nebūs stundām ilgi jāsēž sastrēgumos, kā arī varēsi braukt pa dažādiem īsākiem celiņiem, pa kuriem nav iespējams pārvietoties ar automašīnu. Ceļā ietaupīto laiku varēsi veltīt sev svarīgām lietām, piemēram, kādam hobijam, kā arī Tev būs vairāk laika, ko pavadīt ar sev tuviem un mīļiem cilvēkiem.

Izvēlies pilsētai atbilstošu velosipēdu

Lai pārvietošanās pa pilsētu būtu pēc iespējas ērtāka un patīkamāka, nepieciešams izvēlēties atbilstošu velosipēdu. Pilsētvidei ir piemēroti pilsētas velosipēdi, kas izskata ziņā ļoti būtiski atšķiras no kalnu velosipēdiem. Būtiskākā atšķirība ir vērojama velosipēda rāmja ģeometrijā, kā arī sēdēšanas pozīcijā. Pilsētas velosipēds ir veidots tā, lai braucējam sniegtu maksimāli lielu komforta sajūtu pārvietojoties tieši pa pilsētu. Pilsētas velosipēdiem ir daudz gludākas riepas, tiem ir platāks sēdeklis, ir atbalsta kājiņa, ja nepieciešams novietot velosipēdu, kā arī tie ir aprīkoti ar vēl daudzām citām lietām, kas ir nepieciešamas, lai braukšana pa pilsētu būtu ērta un patīkama. Pilsētas velosipēdi ir lieliski piemēroti, ja ir jāveic nelieli attālumi, piemēram, no mājām uz darbu. Šādus velosipēdus ir ļoti viegli atšķirt no pārējiem velosipēdiem, pateicoties to aprīkojumam. Pilsētas velosipēdi lielākoties ir aprīkoti ar dubļusargiem, groziņu priekšpusē, kā arī bagāžnieku. Visi iepriekš minētie elementi spēj pilsētas velosipēdu padarīt atšķirīgu un komfortablu.

Noteikumu ievērošana

Arī braucot ar velosipēdu nepieciešams ievērot ceļu satiksmes noteikumus. Tāpat pirms sēšanās uz velosipēda ir jāpārliecinās, ka tam ir viss nepieciešamais aprīkojums, piemēram, bremzes, atstarotāji, lukturis. Lai justos pēc iespējas drošāk, nepieciešams lietot arī aizsargķiveri. Noteikti jāņem vērā, kur drīkst braukt ar velosipēdu. Pilsētā ar velosipēdu drīkst braukt pa ietvi, ja netiek traucēti gājēji, pa veloceliņu, pa brauktuvi, turoties iespējami tuvāk tās labajai malai, kā arī pa sabiedriskā transporta joslu, ja ir uzstādīta attiecīgā papildzīme. Ikvienam riteņbraucējam jābūt atbildīgam par savu drošību, nedrīkst braukt pārgalvīgi un traucēt vai apdraudēt citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Ieguvumi, pārvietojoties ar velosipēdu

Riteņbraukšana ir ne tikai lielisks pārvietošanās veids, bet tā sniedz arī daudzus ieguvumus. Cilvēki, kuri riteņbraukšanu vēl nav iekļāvuši savā ikdienā, iepazīstoties ar tālāk minētajiem ieguvumiem, iespējams to iekļaus savā ikdienā. Ieguvumi no riteņbraukšanas:

Nepiesārņota vide – velosipēds tiek uzskatīts par vienu no dabai draudzīgākajiem transportlīdzekļiem. Tas neizdala nekādas emisijas, līdz ar to saudzē dabu. Ja arī Tev ir svarīga daba un tās stāvoklis, tad centies pārvietoties ar velosipēdu pēc iespējas biežāk.

Ietaupīti naudas līdzekļi – ikdienā braucot uz darbu ar personīgo automašīnu vai sabiedrisko transportu, tiek iztērēta diezgan liela naudas summa. Šo summu var ietaupīt, ja iepriekš minētos pārvietošanās veidus aizstāsi ar velosipēdu.

Samazināts stresa līmenis – braukšana ar velosipēdu, it sevišķi pēc grūtas un satraukuma pilnas darba dienas, ir tieši tas, kas vajadzīgs. Braucot ar velosipēdu, var atslēgt prātu un domāt tikai par apkārtējo vidi.

Uzlabota veselība – ikviena fiziskā aktivitāte uztur labu fizisko formu, kā arī uzlabo veselības stāvokli. Riteņbraukšanas laikā visvairāk tiek trenēta un stiprināta sirds muskulatūra, kas samazina risku saslimt ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām.

Attīstīta muskulatūra – braucot ar velosipēdu, tiek trenēta visa ķermeņa muskulatūra. Vislielāko slodzi izjūt tieši kāju muskuļi, taču arī roku un vēdera muskuļi tiek nodarbināti. Jo garāks būs Tavs brauciens ar velosipēdu, jo vairāk muskuļi tiks darbināti un nostiprināti.

Uzlabota miega kvalitāte – bieži vien bezmiega cēlonis ir pārāk liela trauksme un nemiers. Regulāras fiziskās aktivitātes, arī riteņbraukšana, spēj atslābināt ķermeni, kā rezultātā nakts laikā būs labāks un ciešāks miegs.

Liekā svara zaudēšana – riteņbraukšana ir lielisks sporta veids, kas palīdzēs cīnīties ar lieko svaru. Nereti ir tā, ka cilvēki, kuri iepriekš nav nodarbojušies ar sportu, izvēlas skriešanu kā pirmo fizisko aktivitāti. Tomēr skriešana var būt diezgan traumatiska, ja ir liels liekais svars. Turpretī riteņbraukšana ir vispiemērotākā gan iesācējiem, kas tikai nesen uzsākuši sporta gaitas, gan cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt liekos kilogramus.

Lieliska laika pavadīšana – braukšana ar velosipēdu ir ļoti labs brīvā laika pavadīšanas veids, jo iespējams aizbraukt uz vietām, kur pēc tam pabūt vienatnē vai kopā ar kādu tuvu cilvēku. Tāpat, braucot ar velosipēdu, var vērot apkārtējo vidi un pamanīt lietas, ko, braucot ar automašīnu, nav iespējams ievērot.

Kur iegādāties velosipēdu?

Internetā noteikti būs daudz plašāka izvēle, tāpēc būs vienkāršāk atrast savām vajadzībām piemērotu velosipēdu. Piemēram, Xnet.lv interneta veikalā ir pieejami bērnu, velosipēdi, vīriešu un sieviešu pilsētas velosipēdi, kā arī N1 velosipēdi, kas piemēroti daudz sarežģītākiem apvidus braucieniem. Xnet.lv interneta veikala velosipēdu klāsts ir patiešām plašs un tajā varēsi atrast sev kāroto velosipēdu par izdevīgām cenām.