2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kā saplānot efektīvu un ērtu virtuves iekārtojumu?

Kā saplānot efektīvu un ērtu virtuves iekārtojumu?

Nav noslēpums, ka nefunkcionāls un neefektīvs virtuves iekārtojums var kalpot par lielu apgrūtinājumu kā pašam virtuves saimniekam, tā viesiem, kas reizi pa reizei tiek aicināti garda kulinārijas veikuma nobaudīšanu. Teju vai neiespējama pārvietošanās, pārāk maz brīvas vietas, nemākulīgi izvietotas virtuves iekārtas – šī ir ierasta aina katra piektā Latvijas iedzīvotāja virtuvē.

Vai arī Tava virtuve vairāk atgādina nepārvaramu šķēršļu zonu nekā mājīgu un ērtu rosības stūrīti?

Ielūkojies zemāk apkopotajos ekspertu ieteikumos un uzzini, kā saplānot efektīvu un ērtu virtuves zonu, izmantojot vienkāršus virtuves iekārtošanas pamatprincipus.

Panākumu atslēga – Efektīva telpas izmantošana

Lai panāktu sev tīkamas un maksimāli ērtas virtuves telpas efektu, jāsaprot, ka ikviens virtuves kvadrātmetrs ir jāizmanto pēc iespējas efektīvāk. Ko tas nozīmē? Virtuves iekārtojumam ir pilnībā jākalpo Tavām vajadzībām. Ja, atrodoties virtuvē, Tu jūties tā, it kā virtuve valdītu pār Tevi nevis Tu pār virtuvi – tā jau ir problēma.

Kā šo efektu panākt dzīvē? Pastāv vairāki praksē pierādīti virtuves iekārtojuma veidi to skaitā L-veida un U-veida virtuves plānojumi, kas radīti, lai maksimāli izmantotu atsevišķu virtuvju tipu īpatnības, vēlamā rezultāta iegūšanai. Piemēram, L-veida virtuves iekārtojums vislabāk izcels tieši platībā mazas un šauras telpas, paaugstinot virtuves kopējo potenciālu.

L-veida iekārtojuma tips nozīmē, ka visas virtuves iekārtas, virtuves skapīši un virtuves mēbeles būs izkārtotas uz divām sienām, kas savā starpā veidos perpendikulāru leņķi, ļaujot izveidot vairākas atsevišķas darba zonas, tādējādi nepārslogojot virtuvi un nodrošinot pietiekami daudz brīvās vietas pat visšaurākajās pilsētas dzīvoklīšu virtuvītēs.

Ievēro darba trijstūra likumu

Ērtam virtuves iekārtojumam viennozīmīgi ir jābūt arī funkcionālam, lai rosīšanās telpas plašumos noritētu pēc iespējas raitāk. Funkcionalitātes ziņā vienmēr jācenšas ievērot tā dēvētais darba trijstūra princips. Darba trijstūris apzīmē trīs atsevišķas virtuves zonas, proti, plīti, izlietni un ledusskapi. Raugoties no darba trijstūra principa, šīm zonām ir jābūt viegli un ērti pieejamām, kā arī pēc iespējas vienotākām savām starpā. Proti, ja Tev regulāri jāveic vesels ceļojums no ledusskapja līdz virtuves izlietnei, tas nozīmē, ka darba trijstūrim Tavā virtuvē nepieciešami acīmredzami uzlabojumi.

Nost ar visu lieko jeb gudrie uzglabāšanas risinājumi

Nevar nepiekrist apgalvojumam, ka ērta virtuve ir labi organizēta virtuve, tāpēc, iekārtojot virtuves telpu, nevajadzētu aizmirst arī par dažādiem virtuves piederumu un citu nieciņu glabāšanai piemērotiem risinājumiem. Ja pārblīvētas un pilnībā nosegtas virtuves galda virsmas ir normāla parādība arī Tavā virtuves oāzē, sekojošie uzglabāšanas risinājumi pavisam noteikti noderēs Tavai ērtībai, čakli rosoties savas virtuves plašumos.

Izvēloties uzglabāšanas risinājumus virtuves zonai, jāpatur prātā, ka, piemēram, sienas skapīši virtuvei būs daudz funkcionālāki par uz grīdas novietojamiem skapīšiem, ļaujot virtuves īpašniekam efektīvi izmantot virtuves sienas visā to garumā. Kas attiecas uz virtuves piederumu glabāšanu, parūpējies, lai tie vienkārši nemētātos uz virtuves darba virsmām, nosedzot produktu sagatavošanai nepieciešamo vietu. Šeit lieliski noderēs dažāda dizaina un izmēra virtuves āķīši, uz kuriem iespējams novietot gan tādas lietas kā zupas karotes un gatavošanas lāpstiņas, kā arī virtuves dvielīšus. Toties, ja vēlies optimizēt virtuves stūra skapīšu funkcionalitāti, ir vērts apsvērt virtuves izvelkamā karuseļa iegādi, kas parūpēsies par efektīvu un jēgpilnu stūra zonas izmantošanu.

Ērtas, praktiskas un parocīgas virtuves mēbeles

Komfortabla virtuves telpa pavisam noteikti nevar iztikt bez praktiskām un telpas īpatnībām piemērotām mēbelēm, tāpēc, iekārtojot virtuvi, ir svarīgi dot priekšroku kompaktiem risinājumiem, kas netraucēs kustības norisei telpā.

Viens no lieliskākajiem piemēram ir paplašināmā galda virsma, kas nepieciešamības gadījumā atļauj pieskaņot galda izmērus vakariņotāju skaitam. Kad viesi devušies mājup, galda virsma ātri vien tiek atgriezta sākotnējos izmēros – ērts, parocīgs un praktisks variants tiem, kas mīl uzņemt viesus, taču vienlaikus vēlas saglabāt optimālu kustību brīvību, pārvietojoties no viena virtuves gala uz otru.

Viss nepieciešamais Tavas sapņu virtuves iekārtošanai

Sper soli tuvāk pārsteidzoši ērtas un maksimāli efektīvas virtuves iekārtošanai jau tūliņ, iegādājoties virtuves iekārtas un virtuves mēbeles pie mums – Xnet.lv interneta veikalā. Mēs atvieglosim Tavas sapņu virtuves plānošanas darbus, piedāvājot lieliskus, kvalitatīvus un ērtus risinājumus no Baltijā un Eiropā atzītiem ražotājiem.